Velkommen til siden med køkkenhavens planter.

Også her er alt ordnet alfabetisk, efter de navne planter og urter normalt er kendt under.

Du kan se, om jeg har fået lavet siden, for det produkt du søger, så er produktnavnet en link. Skrive til mig, hvis det du gerne vil se ikke er tilgængeligt, så vil jeg forsøge at lægge det ind så hurtigt som muligt.

Mail fra Dyrkning og formering Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigt



A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V Ø


A

Agurk i drivhus   Cucum sativus
Væskefyldt grøntsag
I de solrige middelhavslande er slangeargurken blecet dyrket gennem flere tusinde år. En forfriskende agurkesalat lavet af friske agurker er velkommen på varme sommerdage.

Anis  Pimpinella anisum
Appetitvækkende frø
Den fine aroma er velkendt fra hostesaft og hostebolcher, samt fra anissnaps og likør. De unge blade kan anvendes som krydderi, mens frøene høstes, tørres let og anvendes på grund af deres olieindhold.

Artiskok   Cynara scolymus
En kulinarisk delikatesse
Artiskokken var igennem lang tid kun forbeholdt de velstillede i samfundet. I dag er den blevet tilgængelig for alle og enhver, og de fleste af os værdsætter denne kulinariske delikatesse.

Asparges   Asparagus officinalis
En af vore lækreste grøntsager
Gourmeter betegner asparges som en kongelig spise. Og det må man nok sige at asparges er, når man tænker på den omhu og pleje de skal have. Men er de en gang plantet, har man glæde af dem i årevis.

Aubergine   Solanum melongena
Varmeelskende grøntsag
I landene omkring Middelhavet og i hele Orienten er auberginen eller ægplanten en vigtig grøntsag. De mørkviolette, næsten sorte eller hvide frugter, der ser helt nylakerede ud, er også blevet vellidte hos os.
Top

B

Basilikum   Ocimum basilicum
Basilikum - sommeren herlighed
Den, der een gang her nydt af denne plante, glemmer aldrig dens udsøgte aroma. Al sommerens herlighed synes koncentreret i plantens vidunderlige duft og smag.

Bibernelle Sanguisorba minor
"Rødvin eller bibernelle..."
Mange kender sikkert denne strofe af Bellman. Krydderurten bibernelle anvendtes tidligere som krydderi i vine, mens den nu om dage mere bruges til at hæve smagen på salater.

Bindsalat Lactuca sativa var. romana (l. sativa var longifolia)
Bindsalat - god og tidlig
Denne salatsort, der længe har været kendt og populær i Middelhavslandene, findes nu også i vort køkken. Nye sorter med selvlukkende hoveder letter dyrkningen betydeligt.

Bladbede    Beta vulgaris var. cicla
Herlig bladgrønt og "husmandsasparges"
Fra tidligt forår til sen høst leverer bladbederne saftspændte blade og velsmagende stilke. Desuden er de helt fordringsløse og klarer både sommerhede og let frost.

Bladselleri   Apium graveolens var. dulce
Stadig mere populær
Bladselleri er i mange land en højt elsket grøntsag, og vi har også lært at skønne på den. Den fås stort set hele året som importvare, men den er let at dyrke i egen have i sommersæsonen.

Blomkål Brassica oleracea botrytis-gruppen
En højt elsket kål
Blomkål er en af vore mest elskede grøntsager på grund af sin fine smag og sin lette fordøjelighed. I dag kan man købe blomkål hele året. Vi kan selv dyrke den i haven.

Boghvede Fagopyrum esculentum
Ikke kun for de fattige
Den sunde boghvede oplever i vore dage en renaissence, efter tidligere at være dyrket som "fattigmandshvede" i Danmark. I madlavningen kan boghvede anvendes på mange forskellige måder.

Broccoli Brassica oleracea var. italica
I nær slægt med blomkål
Broccoli minder om blomkål, men danner ikke et afsluttet hoved. Den har en mere åben, løst opbygget blomsterstand med kraftige blade og grønne eller violette blomsterknopper.

Brun bredblad Stropharia rugosoannulata
En ny kultursvamp
Brun bredblad, der er en spiselig bladhatsvamp, blev først rigtig opdaget i begyndelsen af 70'erne, men er siden blevet meget populær, fordi den er robust og let at dyrke af private.

Brøndkarse Nasturtium officinale
En velsmagende vandplante
Brøndkarse er en vandelskende, hjemlig plante, der kræver lidt særlig omsorg, når man dyrker den, men den er tilgengæld meget velsmagende. Den dyrkede har en mildere smag end vild brøndkarse.

Bøftomat Lycopersicon lycopersicum
Saftig og aromatisk
Bøftomaternes knoldede frugter har en intensiv og kraftig smag. De giver stort udbytte og egner sig til kogning og stegning. Bøftomat dyrkes bedst i drivhus eller under plast.

Bønne   Phaseolus vulgaris
Fin kvalitet og stort udbytte
Fine bønner er en delikatesse, der hører sommeren til. Bønnen er let at høste, optager kun lidt plads på jorden og kan høstes i en relativ lang periode.

Top

C

Champignon Agaricus-arter
Et raffineret kælder-barn
Champignon er kaloriefattige, smagsfulde spisesvampe, vi har nydt godt af i årevis, De smager bedst friske, så hvorfor ikke selv dyrke dem? Der findes flere slags at vælge imellem

Cherrytomat   Lycopersicon lycopersicum
Søde små frugter
Kirsebær- eller cherrytomat har ikke bare et appetitligt udseende, men også en aromatisk smag. De kan spises som de er eller bruges som borddekoration.

Citronmelisse    Melissa officinalis
Aromatisk med citronduft
Hvis man gnider citronmelissens blade eller stængel mellem fingrene mærker man tydeligt en frisk duft af citron. Citronmelissen kaldes også hjertensfryd.
Top

D

Dild   Anethum graveolens var. hortorum
Aromatisk altmulig-urt
Ingen kok, der værdsætter at anvende friske krydderurter i køkkenet, kan undvære dilden. Denne urt er velsmagende til salater, grøntsager og fiskeretter, men har også helbredende egenskaber.
Top

E

Endivie   Cichorium endivia
Smagfuld efterårs- og vintersalat
Mod slutningen af året, hvor sæsonen for hovedsalat begynder at lakke mod enden, kan man stadig høste endiviens vitaminrige blade. Denne grøntsag, med en let bitterhed, er en virkelig nydelse.

Estragon, havemalurt   Artemisia dracunculus, A. absinthium
Tilbage til naturen
Gamle afprøvede læge- og krydderurter, som malurt og estragon er atter vendt tilbage til vore haver. I frisk tilstand er aromaen uovertruffen.
Top

F

Fennikel    Foeniculum vulgare
Fennikel - en mildt krydret grøntsag
Før i tiden så man kun fennikelen under rejser i de sydlige lande. I dag ses den i næsten alle butikkers grøntsagsafdeling. Man kan sågar selv dyrke den i køkkenhaven.
Top

G

Glaskål    Brassica oleracea var.gongylodes
Farve i grøntsagsbedet
Om man vælger den hvide glaskål eller den røde, afhænger af smag og behag. Det vigtigste er, at disse kål smager dejligt. Det er gammeldags grøntsager, der nu har fået en renæssance med nye sorter.
Græskar Cucurbita pepo
Sursødt eller til kompot
Der er ikke mange grøntsagsplanter, som kan tilbyde så mange tilberedningsmuligheder som græskar. Den fordrer heller ikke et særligt stort areal. Man kan endda udmærket dyrke den på kompostbunken

Grønkål    Brassica oleracea sabellica-gruppen
Pragtfuldt vintergrønt
Grønkål er en elsket kålart i Norden. Næppe nogen anden kål anvendes så meget i vinterhalvåret. Grønkålen giver masser af vitaminer og er et rent energitilskud.

Gulerod   Daucus carota
En nyttig lækkerbisken
Gulerødderne hører til de rodfrugter, som de fleste møder allerede i barndommen. Ikke kun i billedbøger men også som næse på snemanden eller som lækkerbisken for kaniner. En delikatesse med sød aroma.
Top

H

Havebønne   Phaseolus vulgaris
En gastronomisk oplevelse
Bønner kommer lige så godt til deres rette i køkkenet som i haven. Hjemmedyrkede havebønner er overbevisende i deres sprøde friskhed og milde smag. Planterne er desuden smukke og udpiner ikke jorden.

havemalurt, Estragon   Artemisia dracunculus, A. absinthium
Tilbage til naturen
Gamle afprøvede læge- og krydderurter, som malurt og estragon er atter vendt tilbage til vore haver. I frisk tilstand er aromaen uovertruffen.

Havemerian/oregano   Origanum majorana, Origanum vulgare
Værdifuld krydderurt
Det er æteriske olier samt garve- og bitterstoffer, som gør merian og oregano til uundværlige madkrydderier. Siden gamle dage har de været anvendt som lægeurter.

Haveportulak Portulaca oleracea ssp. sativa
I køkkenhaven eller i stenbedet
Haveportulak er en etårig plante, som enten anvendes som salat eller som prydplante i stenbedet eller på støttemure. Denne gamle kulturplante stammer formodentlig fra Himalaya.

Havesar   Satureja hortensis, Satureja montana
Krydderurt og lægeplante på samme tid
Som mange af vore krydderurter har sar en dobbelt virkning. I køkkenet sætter dens lidt pebrede smag sit præg på grydernes indhold og i hjemmeapoteket virker sar mod mange småbesværligheder.

Haveært Pisum sativum
Store, glatte og runde
Nybælgede ærter er en delikatesse. Når det gælder smagen overgår de milevidt konserves ærter. Så hvorfor ikke dyrke nogle planter selv.

Hestebønne   Vicia faba
Lækre bønner med traditioner
Denne kulturplante har været dyrket siden oldtiden og er nu og da gået i glemmebogen, men har i vore dage gennem nye sorter fundet en plads i køkkenhaven.

Hjulkrone   Borago officinalis
Himmelblå blomsterstjerner
Hjulkronen kaldes også agurkeplante fordi alle dele smager let agurkeagtigt. Det er primært blomsterne man anvender i drinks og sala-ter, men friske blade og skud smager også dejligt.

Hovedsalat   Lactuca sativa var. capitata
Hovedsalat -populær som aldrig før
Salaten er næsten obligatorisk til et godt måltid -og somme-tider er den et måltid i sig selv. Med lidt omtanke og snilde kan man en stor del af året dyrke frisk hovedsalat til eget brug.

Hvidkål   Brassica oleracea
En toårig nytteplante
Kål tilhører de grøntsager vi bør spise flere af for sundhedens skyld. Den kål man selv dyrker i haven er den bedste. I dag spiser vi kål på helt andre måder end tidligere og det er aktuelle grøntsager året rundt.
Top

I

Isop   Hyssopus officinalis
Krydret halvbusk
Desværre har denne urgamle krydder- og lægeurt, med sin let bitre smag og sine smukke blå blomster, været langt mere almindelig end den er i dag. Prøv den gerne som krydderi!
Top

J

Jordskok Helianthus tuberosus
Jordskokkens knolde er meget sprøde
Smagen er en mellemting mellem hasselnødder og artiskok-bunde. Når man først har prøvet at dyrke de delikate knolde, vil de som regel indgå i køkkenhavens faste sortiment.

Top

K

Kardon Cynara cardunculus
Ny på top-ti-listen
Kardon er en ikke særlig almindelig køkkenurt, som er en nær slægtning til artiskokken. Efter blegning bliver de kødfulde indre bladstilke (hjertebladene) en velsmagende grøntsag.

Karse    Lepidium sativum
Vitaminer fra vindueskarmen
Karse behøver kun syv dage for at vokse til, så den kan klippes og kommes på maden. Trods den meget korte vækstperiode er det en vitaminrig og velsmagende urt.

Kartoffel   Solanum tuberosum
Den delikate knold
Man kan ikke længere forestille sig en husholdning uden kartofler. Efter i en lang periode at have været anset for fedende og fattigmandskost er kartofler igen blevet et meget værdifuldt fødeemne.

Kartoffel, tidlig Solanum tuberosum
Gode resultater med tidlige kartofler
Blandt hobbyavlere er tidlige kartofler vellidte ikke kun på grund af det store udbytte og den gode smag, men også fordi prisen på kartofler er høj om foråret.

Kartoffel, sen Solanum tuberosum
Kartofler er ikke bare kartofler
Næppe noget menneske kan opremse alle de, omkring 100 forskellige kartoffelsorter, som i dag findes i handelen. Alle adskiller sig i konsistens, smag og modningstid. Sen kartoffel er ideel tilopbevaring.

Kinesisk kål Brassica pekinensis
Forfremmet til bordgrøntsag
En af fordelene ved kinesisk kål er, at den kan anrettes på mange forskellige måder, den kan anvendes som kogt grøntsag eller som råkost. Desuden er den holdbar i lang tid efter høst.

Knoldselleri    Apium graveolens var.rapaceum
Anvendelig grøntsag
Selleri hører til vore mest populære grøntsager. Vi kan bruge både den næringsrige rodknold og de aromafyldte blade til mange retter og supper med og uden kød..

Kvan    Angelica archangelica
Med ærkeenglens anbefaling
Et gammelt katolsk sagn fortæller om hvordan ærkeenglen Gabriel gav menneskene denne plante som et middel mod pest. Især rødderne, har sundhedsfremmende egenskaber.

Kørvel    Anthriscus cerefolium
Elsket siden antikken
Den fine aromatiske kørvel med de sarte blade stammer fra en barsk egn, nemlig Kaukasus. Det stærkt duftende, krydrede løv har en smag der minder om en blanding af anis og esdragon.
Top

L

Løg
Etageløg Allium x proliterum
Løg i flere etager
Disse løg adskiller sig helt fra de andre løg. Småløgene dannes højt oppe, ofte i flere etager over hinanden. De er smukke og kan dyrkes i en helt almindelig have sammen med roser og lavendler

Hvidløg    Allium sativum
En karakteristisk smag - elsket og hadet
Hvidløg er både et krydderi og en grøntsag, for de enkelte dele af dette løg, feddene og toppen, har en skarp smag og afgiver straks en lille del af den intensive aroma.

Kepaløg    Allium cepa
Smagskraft til køkkenet
Frisk løg af egen høst er ikke kun et værdifuldt vitamintilskud, men også en smagfuld grøntsag til madlavningen. Løg er en af de ældste køkkenurter.

Porre    Allium porrum
En udsøgt grøntsag
Porren hører til blandt de ældste af vore gamle kulturplanter. Den er blevet dyrket ikke bare for smagens skyld, men også på grund af de forskellige lægende egenskaber, som er tilskrevet den.

Purløg    Allium schoenoprasum
Purløg hele året rundt
Purløg hører til i vor madlavning hele året. Om sommeren hentes purløgen frisk fra haven. Om vinteren høster vi fra en urtepotte i køkkenvinduet.

Salatløg Allium fistulosum
Dyrkes også under navnet pipeløg
Salatløg er en relativ ny grøntsag hos os, men den er allerede blevet uundværlig i sommerkøkkenet. Den kan sås i flere omgange, så man hele tiden har friske løg fra egen have til salater og sommerretter.

Top

Løvstikke Levisticum officinale
En universal-krydderurt
Løvstikke er en gammel urt, højt skattet på grund af sin kraftige, krydrede smag. Den kraftige urt kan blive mandshøj i haven, men den kan også dyrkes i kasser og urtepotter på altan og terrasse.
Top

M

Majroe Brassica rapa ssp. rapa
Hvorfor roer?
Sjældent dyrket i de forgange århundreder er majroen nu igen ved at blive mere almindelig i vore køkkenhaver. Med al ret, da maj-roer er både nyttige, velsmagende og lette at dyrke.

Majs    Zea mays
Saftige og søde gule kerner
At så sukkermajs inde og siden udplante den i haven og se den vokse til er en morsom beskæftigelse, som fornøjer både børn og voksne. Majsen er både dekorativ og spændende at følge.

Meloner    Cucumis melo
En forfriskende sommerspise
Melonens saftige frugtkød regnes for en særdeles forfriskende og læskende spise. Tænk på de dejlige gule meloner vi spiser om som-meren og på de røde vandmeloner der sælges sydpå.

Mynte    Mentha
Prøvet krydder- og lægeurt
Der findes mynte-arter i alle tænkelige duftnuancer. De giver os ikke bare blade til krydderier og theer, men mange af dem er også smukke prydplanter.
Top

N

Newzealandsk spinat Tetragonia tetragonioides
En gæst fra Australien
Den newzealandske spinat, som botanisk set overhovedet ikke har noget at gøre med vores hjemlige spinat, har fået sit navn fordi den har en svag lighed i smag og dyrkes på samme måde som spinat.
Top

O

Oregano/ Havemerian    Origanum majorana, Origanurn vulgare
Værdifuld krydderurt
Det er æteriske olier samt garve- og bitterstoffer, som gør merian og oregano til uundværlige madkrydderier. Siden gamle dage har de været anvendt som lægeurter.
Top

P

Pak Choi    Brassica rapa ssp.chinensis
Nyhed fra det fjerne Østen
Pak Choi er en fornem repræsentant for de udenlandske stængelkålarter. Den er let at kultivere og er i dag ved at erobre en stadig større andel af det midteuropæiske marked.

Paprika (Spansk peber) Capsicum annuum
Spændende frugter med skarp smag
Spændende frugter med skarp smag

Peberrod Armoracia rusticana
To fluer med et smæk
Peberrod er pikant til grøntsagsretter, saucer samt til kød- og fiske-retter. Den kan også anvendes til en urtebryg som beskyttelse mod angreb af monilia, en svampesygdom først og fremmest på frugttræer.

Persille    Petroselinum crispum
Køkkenets alt i et
Persillen er formodentlig det mest anvendte grønne krydderi i vores husholdning. Den anvendes både som krydderi og dekoration. Indenfor naturmedicin bruges den som et lægemiddel.

Persillerod Petroselinum crispum ssp. tuberosum
I slægt med blad persille
Persillerod er nært beslægtet med vores almindelige blad -persille, men den danner hvide rødder, der kan anvendes ligesom pastinak. Bladene kan bruges som kryddergrønt.

Pluksalat     Lactuca sativa var. Crispa
Pluksalat - frisk til høst
Den, der sår pluksalat i sin køkkenhave, får rig belønning for en lille smule anstrengelse. Den friske salat kan høstes over en lang periode. Desuden kræver pluksalaten kun lidt plads og ingen særlig pleje.

Porre    Allium porrum
En udsøgt grøntsag
Porren hører til blandt de ældste af vore gamle kulturplanter. Den er blevet dyrket ikke bare for smagens skyld, men også på grund af de forskellige lægende egenskaber, som er tilskrevet den.

Purløg    Allium schoenoprasum
Purløg hele året rundt
Purløg hører til i vor madlavning hele året. Om sommeren hentes purløgen frisk fra haven. Om vinteren høster vi fra en urtepotte i køkkenvinduet.

R

Rabarber Rheum rhaponticum (Rheum x culturom)
Ingen sommer uden rabarber
Ligegyldigt om man nyder den svagt syrlige rabarber i form af kompot eller i frugtkage, fører denne køkken-plante altid et pust af sommer med sig.

Radicchio / rød cikoriesalat    Cichorium intybus var. foliosum
Endiviens farveprægtige søster
Denne typiske italienske salatart er en af de mange nyheder blandt salatplanter, vi har fået at se i handelen de senere år. Den ligner meget den blege, slanke julesalat, bortset fra farven.

Radise    Raphanus sativus var. sativus
Sprøde og saftige radiser
Radisen, en rød godbid og appetitvækker, er en vellidt grøntsag, der kan dyrkes i alle haver. Den kræver næsten ingen plads, og man kan i sommerens løb så den igen og igen.

Rosenkål Brassica oleracea gemmifera-gruppen
Velsmagende minikål
Med sine små, runde hoveder er rosenkål ikke nogen typisk repræsentant for kålplanter. Denne toårige plante byder på adskillige værdifulde næringsstoffer, ikke mindst om vinteren

Rosmarin    Rosmarinus officinalis
Fuld af æterisk olie
Denne urt med den harpiksagtige, aromatiske og let bitre smag er ikke kun en krydderurt, men også en lægeplante. I sit hjemland vokser den på stenede, tørre skråninger.

Rude    Ruta graveolens
En urt som pynter
Rudes mørke, blågrønne løv, der smykkes af mange lette, fine gulgrønne blomster i juni og juli, er meget dekorativ. I gamle bondehaver blev planten både dyrket som urt og som prydstaude.

Ræddike    Raphanus sativus var. niger
En gammel kinesisk grøntsag
Ræddike har været dyrket i de asiatiske lande fra ældgammel tid og i langt større omfang end i Europa og Skandinavien. Knolden blev brugt som grøntsag med det samme, rå eller tilberedt.

Rød glaskål    Brassica oleracea var gongylodes
Farve i grøntsagsbedet
Om man vælger den hvide glaskål eller den røde, afhænger af smag og behag. Det vigtigste er, at disse kål smager dejligt. Det er gammeldags grøntsager, der nu har fået en renæssance med nye sorter.

Rødbede    Beta vulgaris var. conditiva
Frisk fra haven
Rødbeder smager ikke blot dejligt som syltede, de kan bestemt også an-vendes som friske grøntsager. Friske rødbeder er især elskede i det østlige Europa, hvor den berømte rødbedesuppe borscht ofte står på menuen.

Rødkål Brassica oleracea var. capitata
De gamle romeres lægeplante
I lighed med de andre hovedkålarter er rødkål også en af de ældste og mest udbredte grøntsager. De gamle romere dyrkede den allerede og værdsatte dens lægende egenskaber.
Top

S

Salvie    Salvia officinalis
En smuk plante med helse-virkning
Salvie er en gammel krydderurt, der først og fremmest er berømt for sin helsebringende virkning. Den krydrede smag er uforglemmelig, og passer til mange retter.

Sar    Satureja hortensis, Satureja montana
Krydderurt og lægeplante på samme tid
Som mange af vore krydderurter har sar en dobbelt virkning. I køkkenet sætter dens lidt pebrede smag sit præg på grydernes indhold og i hjemmeapoteket virker sar mod mange småbesværligheder.

Savoykål Brassica oleracea var. sabauda
Vokser sommer, efterår og vinter
Savoykål kan høstes helt hen i december, da det er en robust kålsort, som selv i køligt vejr giver godt udbytte. Kålen har en mild og alligevel meget karakteristisk smag, som de fleste kan lide.

Selleri
Bladselleri   Apium graveolens var. dulce
Stadig mere populær
Bladselleri er i mange land en højt elsket grøntsag, og vi har også lært at skønne på den. Den fås stort set hele året som importvare, men den er let at dyrke i egen have i sommersæsonen.

Knoldselleri    Apium graveolens var.rapaceum
Anvendelig grøntsag
Selleri hører til vore mest populære grøntsager. Vi kan bruge både den næringsrige rodknold og de aromafyldte blade til mange retter og supper med og uden kød..

Skorzoner Scorzonera hispanica
Rødder med asparges-smag
Skorzonerrødder kaldes også for "vinter-asparges". De har en fin asparges-lignende smag og de er både overkommelige og nemme at dyrke, så de burde dyrkes mere i vore haver.

Spansk peber (Paprika) Capsicum annuum
Spændende frugter med skarp smag
Den som kan lide frisk krydderi på maden, kender sikkert de spanske "pemientos" eller paprika, som vi kalder disse små, stærkt smagende, slægtninge til de store søde peberfrugter.

Spidskål    Brassica oleraceae var. capitata
Kål allerede om sommeren
Spidskål er i slægt med hvidkål, men den vokser væsentligt hurtigere og er hurtigere spiseklar. Den anvendes derfor med forkærlighed til mange formål i sommerkøkkenet.

Spinat    Spinacia oleracea
Frisk spinat fra haven
Jo friskere desto bedre. Denne evig gyldige sætning gælder for såvel spinat, som for alle andre grøntsager. Spinat er en meget let køkkenplante at dyrke.

Spirer og skud
Friske grøntsager til enhver tid
Hele året rundt kan man sætte friske, lækre grøntsager på bordet, endda uden at man har have. Spirer og skud er ikke blot vel-smagende og meget forskellige, de er også meget sunde.

Squash    Cucurbita pepo
De smager godt - og smukke er de
Der er sjældent problemer med squash. Planterne bærer rigeligt - ofte mere end rigeligt. Planterne selv, med sine store grønne blade og gule blomster, er en pryd for køkkenhaven.

Sukkerært   Pisum sativum ssp. sativum
Delikat sommergrøntsag
En af grundene til at dyrke haveærter er, at denne nemme grøntsag smager godt, desuden indeholder den proteiner og vitaminer. Den høstes inden den er fuldmoden og bælgene spises hele.

Sylteagurker    Cucumis sativus
Velsmagende, men lidt vanskelige
Sylteagurker af en eller anden slags findes i næsten enhver husholdning. De er næsten uundværlige til kødretter, pålæg, salater m. v. De er ikke svære at sylte, så prøv engang selv at dyrke dem i haven.

Syre    Rumex-arter
Næsten som spinat
Havesyre er en køkkenurt fra gammel tid. Nu anvendes den stadig oftere, næsten som man anvender spinat. Den har en pikant, lidt syrlig smag, deraf navnet.

Sød peber Capsicum annuum
Den milde peber
De store, milde grøntsags-peberfrugter har samme latinske navn som de små stærke peberfrugter. Men de kan bestemt ikke forveksles, når man smager på dem. Begge typer kan dyrkes som etårige planter.
Top

T

Timian    Thymus
Små blade med stor aroma
Timian er en af de allermest velkendte krydder- og lægeurter vi har. I de små blade dannes æterisk olie, hvis aroma og helsebringende virkning har været kendt i århundreder.

Tomat   lycopersicon lycopersicum
Tomater på friland og i drivhus
Da tomat planten kom til vores verdensdel, blev den kaldt paradis- eller kærlighedsæble. Man mente, at den stimulerede kærligheden, men ingen turde prøve den. I dag er den en af verdens mest populære grøntsager.
Top

V

Vinter Sar    Satureja hortensis, Satureja montana
Krydderurt og lægeplante på samme tid
Som mange af vore krydderurter har sar en dobbelt virkning. I køkkenet sætter dens lidt pebrede smag sit præg på grydernes indhold og i hjemmeapoteket virker sar mod mange småbesværligheder.
Top

Ø

Østershat    Pleurotus ostreatus
Ædle svampe af egen avl
Østershat kan uden problemer dyrkes i haven. Svampe af egen avl er et kosteligt bidrag til spiseplanen, og den usædvanlige dyrkning giver mange sjove stunder.
Top


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 14.11.2016

Microsoft Internet Explorer

kommentarer ?