Syre
(Rumex-arter)
|
||||||
I dag kan man købe spinat næsten alle vegne, frisk såvel som dybfrossen. Sådan er det desværre ikke med syre, selvom disse dejlige urter er kommet på mode igen hos havefolket, nu hvor gamle grøntsager og urter er populære.
Syre hører til skedeknækfamilien (Polygonaceae), hvis kendetegn er de to akselblade, som ved bladfæstet slutter sig om stænglen som et kræmmerhus. Flere kendte slægter hører til denne familie. F.eks. rabarber og boghvede. Den vilde syre (Rumex acetosa) kender vi fra vejkanten. Den regnes for ukrudt. Det er varieteter af den vi dyrker i haven. Det latinske navn Rumex betyder pil og acetosa betyder sur. Planten har en lang tynd pælerod, så den står godt fast. Bladene sidder i tykke bundter og bliver ca. 30 cm høje. Fra maj til juni kommer der lange stilke med lysrosa blomsteraks.
Gammel spise
Især i det gamle Ægypten og i middelalderens Europa var syren en vigtig bestanddel af daglig-kosten, og den havde stor anseelse fordi den virkede blodrensende. Den indeholder en stor mængde C-vitamin, og indeholder, ligesom spinat, oxalsyre, mineralsalte og garvesyre. I det moderne husapotek bruges syren ikke mere, men den friske havesyre er en god blodrensende forårskur sammen med karse, brøndkarse og mælkebøtte.
Romersk syre
Rumes scutatus der kaldes romersk syre, har megen smag. Dens blade er bredere end de er lange, og de er afrundede i spidserne. I modsætning til de andre syre-arter har den ikke en lysgrøn bladfarve, den er mere blågrøn. Denne art er dog normalt svær at få fat på under vore himmelstrøg, hvor vi mest dyrker den almindelige havesyre.
Anvendelse i køkkenet
Der er mange anvendelsesmuligheder med syre. På grund af den syrlige smag, kan den bruges til forårssupper og friske salater. Spinat og syre har sammen en dejlig smag i stuvninger og når blandingen smørdampes. Når syren opvarmes forsvinder det meste af den sure smag. Den kan derfor bruges både rå og tilberedt i supper og saucer. Man skal blot huske på, at havesyre indeholder megen oxalsyre, der i større mængder kan skade kroppen. Hjerte- og nyrepatienter skal derfor anvende syre i beskedne mængder.
Man kan så havesyre i rækker.
|
Engelsk spinat
Der findes flere forskellige Rumex-arter, der egner sig til køkkenhaven. Engelsk spinat (Rumex patientia), er en syre-art, som kun er ganske lidt sur. Det er en staude, hvis stængel kan blive op til 150 cm høj. Bladene er store, og de har et højt indhold af jern. Det er en vinterhårdfør staude, så der kan høstes fra den hele vinteren. Den egentlige havesyre er Rumex rugosus, som vi kan høste fra tidligt forår. Den skal helst spises, mens bladene endnu er unge og ikke er længere end 5-7 cm. Når først planten blomstrer, er der ikke så meget ved bladene. Dette kan dog forhindres ved at fjerne blomsterstænglen. Man høster bladene nogle få cm over jorden og planten vokser videre.
Den vilde syre regnes for ukrudt i grøfter og vejkanter, men det er en varietet af den, vi dyrker i haven.
|
Last updated 24.2.2004
|
|