Cherrytomat
(Lycopersicon lycopersicum)

Retur til oversigt Cherrytomat  

Søde små frugter

Kirsebær- eller cherrytomat har ikke bare et appetitligt udseende, men også en aromatisk smag. De kan spises som de er eller bruges som borddekoration.

En frodigt voksende cherrytomat danner lange klaser med flere frugter. De har en herlig smag og er både nyttige og forfriskende. Cherrytomat kan dyrkes både på friland og i drivhus. Cherrytomat i en stor krukke eller balje er også en fryd for øjet. Vil man dyrke cherrytomat i sit eget drivhus, begynder mani marts-april med at så frøene i såkasser. Ønsker man at dyrke på friand, kan indendørssåningen vente til april-maj. Jorden man sår i skal være porøs og gennemfugtet. Velomsat kompostjord kan også bruges. Mens frøene spirer må temperaturen aldrig komme under 18 °C. Den bør helst ligge mellem 20-22 °C. Når frøplanteme har fået kimblade, pottes de over i 10 cm store ler-eller jiffypotter. Hold hele tiden jorden fugtig.

Plantning

I midten af maj kan man plante i drivhuset og i juni, når faren for nattefrost er ovre, plantes de afhærdede unge planter ud på havens varmeste og mest solrige sted.

Ved plantning bør man sætte planterne dybere end de stod tidligere, da den del af stammen, som ender under jorden skal danne livskraftige og nødvendige rødder. Rødderne bidrager til plantens gode udvikling. For at give tomaterne så meget lys og plads som muligt, bør man beregne en planteafstand på 50x50 cm og sætte rækkerne i nord-sydlig retning. Før plantning skal rodklumperne lægges i blød, så planterne får lettere ved at slå rødder. I vores klima er det bedst at have tomatdyrkning i et drivhus.

Planter man rodpersille mellem rækkerne forbedres tomatsmagen nævneværdigt. Også ræddike, kålrabi, gulerødder og kålplanter er udmærkede blandingskulturer til tomat. Den hurtigtvoksende pluksalat er god at dyrke sammen med tomaterne. Den høstes nemlig allerede når tomaterne begynder at kræve lunere plads. På den måde bibeholdes jordens gode egenskaber. Tomater trives ikke sammen med kartofler, ærter, fennikel og agurker.

 

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juli - aug.
Højde: 60 - 80 cm.
Jord: Humusrig sandjord, sandholdig lerjord
 

Pasning af planterne

For at tomaterne kan stå opret hele sommeren bindes de op til træ- eller metalstokke. De små sideskud, der dannes i bladhjørnerne knibes af hver uge. De nederste blade fjernes efterhånden, op til 30 cm's højde, for at forebygge svampesygdomme. I juli begynder blomstersætningerne at udvikle sig. Af disse bør man kun tillade 3-5 at udvikle sig. Resten skæres bort. Cherrytomaterne behøver mest næring, men de udvikler blomster og frugter. En ordentlig vedligeholdelsesgødning med 30 gram nitrophoska pr. m² er tilrådeligt. Gød første gang i begyndelsen af juli og gentag herefter med tre ugers mellemrum frem til midten af august. Ligeledes bidrager vand til en rig høst. Vand tomaterne med lunkent vand, som har stået lidt.

 

Plantedoktoren

I en fugtig sommer er det almindeligt at tomaterne angribes af kartoffelskimmel. Sygdommen overføres ofte fra kartofler. Forebyg denne farlige sygdom ved at fjerne planternes nederste blade og ved at dække jorden med afklippet græs. Ved vanding skal man undgå at bladene bliver våde. Plastfolie beskytter mod regn.

 

en godbid

Cherrytomater anvendes ofte som en ren godbid.

Korte råd
Voksted -
Voksested

På køkkenhavens mest solrige og varme sted, i drivhus eller ved en sydvendt mur. Dekorativ som altan eller baljeplante.

jord -

Jord

Næringsrig, neutraljord med god gennemtrængelighed. Bedst er sandjord eller sandholdig lerjord, blandet med staldgødning eller kompost.

pasning -

Pasning

Udtynd regelmæssigt. Ryst planterne for at fremme spredningen af pollen. Lad aldrig mere end 3-5 blomsterklaser udvikle sig. Gød og vandjævnligt.

også i krukker

Kirsebær- eller cherrytomater kan også dyrkes i smukke krukker på altan eller trappe

Høst før frosten sætter ind

Afhængig af vejrforholdene kan man ved udendørsdyrkning begynde at høste fra slutningen af juli til midten af august. Ønsker man en tidligere høst, kan man skynde på planterne ved at bruge forskellige typer af plantehætter eller dyrkningsnet. De tomater, som endnu ikke er helt modne, når det bliver koldere, kan modne i kælderen eller et andet egnet sted indedørs.

tips

Krukkedyrkede tomater

Cherrytomater kan med fordel dyrkes i store krukker eller baljer. De er meget dekorative på terrasse eller altan. For at planterne kan udvikles optimalt bør krukken have en diameter på mindst 25-30 cm. Dræn bunden med groft grus eller lecasten og fyld herefter krukken med velgødet, humusrig havejord eller altankassejord.

Et par sorter

I frøhandelen findes ikke så mange sorter af cherrytomater at vælge imellem. Et par forskellige kan man finde i frøposerne. En tomat kaldes cherrytomat "Evita" , en anden cocktailtomat "Red Cherry" .Begge sorter danner 20-30 cm lange klaser fyldt med små, gode frugter.

orangefarvede

Foruden røde findes der også gule og orangefarvede tomater.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april/april- maj: Så i såkasser indendørs. Plant om i krukker.
Maj: Plantning i drivhus.
Juni: Plantning på friland. Forinden forbedres jorden med omsat gødning eller kompost.

Sommer

Juni-juli: Sideskud fjernes hver uge. Fortsæt med at binde stammen op. Læg afklippet græs på jorden. Lad kun 3-5 blomsterklaser udvikle frugt. Gød og vand under frugtdannelsen.
Aug: Tomaterne modnes.

Efterår

Sept: Umodne tomater høstes og modnes f.eks. i kælderen.
Okt: Tomatplanterne rykkes op og komposteres, alternativt sønderrives de og anvendes som gødning i køkkenhaven.

Vinter

Dec-febr/marts: I et varmt drivhus med rigelig belysning kan tomaterne også dyrkes om vinteren, men de vil indeholde mindre karotin og C-vitamin. Smagen er mindre aromatisk pga. lysmangel.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?