Kørvel
(Anthriscus cerefolium)
|
|||||||
Kørvel stammer fra Sydøsteuropa og Orienten. Det er en etårig plante, som har en bladform, der kan minde lidt om persilles, skønt kørvelbladene er blødere og finere i det. Kørvel er særlig fin til supper, saucer og grønne dressinger. Havekørvel kom med romerne over alperne til de nordlige lande, men den er forvildet i alle lande med det rette klima. Siden middelalderen er den blevet anvendt som køkkenurt og som medicinplante. Man mente den kunne rense blod og at den var virksom mod galdesten, samt at den kunne give god søvn, sund mave, kunne bortdrive hovedpine og den var urindrivende. I dag tillægges kørvel ikke nogen særlig stor terapeutisk virkning, men vi spiser den med stor fornøjelse.
I norden kender vi også 2 vilde arter. Det er vild kørvel (Anthriscus silvestris), som især ses på grøftekanter og jernbaneskråninger. Den har en 50-100 cm høj og hul stængel. Desuden er der gærdekørvel (Anthriscus vaucalis) som ofte findes ved stranden. Den bliver kun 20-25 cm høj. Den vilde kørvel har desværre en fatal lighed med andre, ikke helt ufarlige planter. På grund af ukendskab kommer det til stadighed til svære forgiftninger, når folk i Europa samler vild kørvel. Kørvelroen (Chaerophyllum temulum), hvis stængel er rødplettet og skarntyde (Conium maculatum), der blev indført af munkene og stadig vokser hist og her ved gamle klostre og strandbredder, er begge meget giftige. Oldtidens grækere kendte den plettede skamtydes giftvirkning og brugte den som et hurtigt dræbende middel. Man mener Sokrates døde på den måde. På grund af disse forvekslingsmuligheder skal man afholde sig fra at plukke kørvel i naturen og holde sig helt til den dyrkede havekørvel. Ud over havekørvel findes der også spansk kørvel (Myrrhis adarata), der er spiselig ligesom den vilde kørvel. Vi kalder den sødskærm.
Hurtigtvoksende
Kørvel er en ret beskeden plante, der også kan gro i mager jord, men så frembringer den færre blade. Planten holder mest af god havemuld, der ikke er frisktgødet. Den kan heller ikke lide at stå i fuld sol, fordi den her udtørrer for hurtigt. Blade, der er blevet gule, skal helst fjernes med det samme, så der hurtigt kan komme nye blade.
Lakrids eller anis?
Det er meget svært at beskrive kørvelsmagen, den er nærmest udefinerlig. Der er smagsemner der minder om anis, men eftersmagen er meget stærkere. I mange tilfælde tror man der er en anelse lakrids med, samt noget estragon. Den friske smag kommer fra en æterisk olie, der overvejende består af isoanethol og som forsvinder når blomsterne dannes.
Kørvel blomstrer alt efter hvornår det er sået fra maj til september.
|
Som persille
Af udseende minder kørvel lidt om persille, men kørvelen har sammensatte blade, der er behårede på undersiden. Bladene vokser på en mangedelt stængel, der efterhånden bliver rosa, når blomsterskærmene dannes. De små hvide blomster kommer alt efter hvornår man har sået, mellem maj og september. Den største kraft og smag har kørvelen før blomsterne kommer. Derefter begynder frødannelsen. Når man sår tidligt, kan der høstes efter ca. 8 uger, men efterhånden som det bliver varmere kan man høste på bare 3 uger.
Stor anvendelse
Når bladene endnu er meget unge, egner kørvel sig find til saucer og supper, marinader og dressinger. Hvis man elsker hjemmelavet kryddersmør kan man blande kørvel med dild, purløg, persille og frisk smør. Kørvel bruges også som bestanddel i det franske køkken i "fines herbes" og er her et meget fint krydderi til fisk og fjerkræ.
Kørvel minder en del om persille
|
Last updated 24.2.2004
|
|