Purløg
(Allium schoenoprasum)
|
||||||
Purløgens rørformede blade finder mange anvendelsesmuligheder i køkkenet, uanset om de er friske, tørrede eller dybfrosne. Frem for alt i salater, supper og saucer, til at pynte æg med og i dressinger med mælke- og osteprodukter.
Purløgen smager herligt og er frem for alt sund, rig på vitaminerne C og A, og den indeholder de vigtige mineralstoffer jod og jern. I urtemedicinen regnes purløg for fordøjelsesfremmende og urindrivende.
Botanisk slægtskab
Purløg hører ligesom almindelige løg til familien af liljeplanter og vokser vildt i hele Europa. I modsætning til de fleste andre løgarter er det de hule stængler og ikke løget, vi anvender. Vi dyrker fine, middelfine og grove sorter, og man kan normalt regne med, at de fine sorter har den mildeste smag. Purløgplanter er vinterhårdføre og kan overleve i haven i mange år. De rørformede blade på kraftige planter kan klippes ned atter og atter, og der vil bryde nye blade frem fra basis i stedet. Om foråret kommer der over bladene små kugleformede blomsterhoveder, der helst skal skæres af, før de danner frø, fordi frødannelsen hæmmer bladenes vækst.
Fugtig jord foretrækkes
Purløg trives bedst på fugtig, humusrig jord med neutral tillet sur karakter. Man skal derfor være forsigtig med kalk, hvis man anvender det andre steder i haven. Før man planter purløg, skal jorden forberedes grundigt med kompost eller spagnum. I grøntsagsbedet foretrækker purløget varme og lidt skyggede steder. I vindueskarmen om vinteren, vil den helst have det lyst og lunt. Ellers er purløg en beskeden plante, der også overlever under mere ugunstige vilkår. I nærheden af en dam vokserden særlig kraftigt og behøver ingen opmærksomhed.
Forskellige dyrkningsformer
Purløg kan man både så og formere vegetativt og ved deling. Normalt er den sidste metode den letteste, og den garanterer hurtig høst og hurtigt kraftigere planter. Man kan også købe unge purløgsplanter i mange planteskoler, og endelig kan man plante købte potter med (nedklippet) purløg ud i haven. 2-3 planter (potter), der får lov at vokse til, rækker normalt til en families behov. Purløg kan også dyrkes i blandingskultur med almindelige løg.
Om vinteren kan man dyrke purløg i potter i vindueskarmen
|
Tidlig såning under glas
Den, der vil være tidligt ude, kan så allerede i marts. Strø adskillige frø i en potte eller en kasse og stil den i en opvarmet mistbænk eller et lunt, lyst rum. Man kan også så ude i en folietunnel med godt resultat. Småplanterne sættes på afstand ude i bedet, så snart der ikke mere er fare for nattefrost.
Direkte såning i april
I april kan man så med en afstand på 25 x 25 cm i grøntsagsbed eller i række.Form et tallerkenformet, fladt hul og læg mellem 20 og 30 friske frø. Man skal aldrig gemme purløgsfrø, for spireevnen holder kun 1-2 år. Purløg spirer meget langsomt efter såningen. Der går mellem 20 og 30 dage, før man kan skimte de små spirer. Så begynder planterne at vokse. Det er dog ikke tilrådeligt at klippe de friske hule blade af før tidligst efter 6 uger. Ellers svæk-er man de sarte nye planter. Før planterne er rigtig kraftige, går der mindst et år.
Formering ved deling
Ved at dele løg- og rodklumpen kan ældre planter blive til mange nye. Man deler forsigtigt med en ren kniveller spade. De delte purløg plantes i bundter i en afstand på ca. 25 x 25 cm og ca. 5 cm dybt, og man kan straks begynde at klippe dem af. Purløg formerer sig hurtigt, så de nye planter kan allerede efter 2-3 år deles og plantes i ny jord.
Et stykke brød med flødeost og purløg smager herligt.
|
Last updated 24.2.2004
|
|