Purløg
(Allium schoenoprasum)

Retur til oversigt Purløg ko24  

Purløg hele året rundt

Purløg hører til i vor madlavning hele året. Om sommeren hentes purløgen frisk fra haven. Om vinteren høster vi fra en urtepotte i køkkenvinduet.

Purløgens rørformede blade finder mange anvendelsesmuligheder i køkkenet, uanset om de er friske, tørrede eller dybfrosne. Frem for alt i salater, supper og saucer, til at pynte æg med og i dressinger med mælke- og osteprodukter.

Purløgen smager herligt og er frem for alt sund, rig på vitaminerne C og A, og den indeholder de vigtige mineralstoffer jod og jern. I urtemedicinen regnes purløg for fordøjelsesfremmende og urindrivende.

 

VÆrd at vide

Purløg kan altid klippes. Jo mere man klipper, jo kraftigere skyder der nye blade frem. Unge blade har den største vækstkraft. Når løgene begynder at vokse langsommere, kan man forbedre jorden omkring purløgstuerne med kompost og hakke den let ned i det øverste jordlag. For at skyde kraftigt har purløget brug for fugtig jordbund.

Botanisk slægtskab

Purløg hører ligesom almindelige løg til familien af liljeplanter og vokser vildt i hele Europa. I modsætning til de fleste andre løgarter er det de hule stængler og ikke løget, vi anvender. Vi dyrker fine, middelfine og grove sorter, og man kan normalt regne med, at de fine sorter har den mildeste smag.

Purløgplanter er vinterhårdføre og kan overleve i haven i mange år. De rørformede blade på kraftige planter kan klippes ned atter og atter, og der vil bryde nye blade frem fra basis i stedet. Om foråret kommer der over bladene små kugleformede blomsterhoveder, der helst skal skæres af, før de danner frø, fordi frødannelsen hæmmer bladenes vækst.

 

Lys: Solrig plads
Højde: 20 - 30 cm.
Jord: Neutral til sur jord
 

Fugtig jord foretrækkes

Purløg trives bedst på fugtig, humusrig jord med neutral tillet sur karakter. Man skal derfor være forsigtig med kalk, hvis man anvender det andre steder i haven.

Før man planter purløg, skal jorden forberedes grundigt med kompost eller spagnum.

I grøntsagsbedet foretrækker purløget varme og lidt skyggede steder. I vindueskarmen om vinteren, vil den helst have det lyst og lunt.

Ellers er purløg en beskeden plante, der også overlever under mere ugunstige vilkår.

I nærheden af en dam vokserden særlig kraftigt og behøver ingen opmærksomhed.

 

Plantedoktoren

Man bruger tilmed purløg til biologisk skadedyrsbekæmpelse. Den skarpe lugt og smag holder mange skadedyr borte. Purløg er særlig virksom sammen med andre grøntsagsplanter som timian, rosmarin, hvidløg og persille. Derfor er den fin som kantplante i køkkenhavens bede.

Forskellige dyrkningsformer

Purløg kan man både så og formere vegetativt og ved deling. Normalt er den sidste metode den letteste, og den garanterer hurtig høst og hurtigt kraftigere planter. Man kan også købe unge purløgsplanter i mange planteskoler, og endelig kan man plante købte potter med (nedklippet) purløg ud i haven. 2-3 planter (potter), der får lov at vokse til, rækker normalt til en families behov. Purløg kan også dyrkes i blandingskultur med almindelige løg.

 

i urtepotte ko242

Om vinteren kan man dyrke purløg i potter i vindueskarmen

Korte råd
Voksted -

Voksested

Solrig og varm, men ikke for varm. God som kantbeplantning i grøntsagsbedet eller i nærheden af et vandbassin. Fugtige pladser er de bedste.

jord -

Jord

Humusrig jord, som er forbedret med kompost og organisk gødning. Neutral til let sur jord er at foretrække.

pasning -

Pasning

Så under glas i marts, på friland i april eller del ældre planter forår eller efterår. Vand regelmæssigt og skær af bladene. Giv næring efter behov.

ko244

Planterne skal stå med ca. 25 cm's afstand.

Tidlig såning under glas

Den, der vil være tidligt ude, kan så allerede i marts. Strø adskillige frø i en potte eller en kasse og stil den i en opvarmet mistbænk eller et lunt, lyst rum. Man kan også så ude i en folietunnel med godt resultat. Småplanterne sættes på afstand ude i bedet, så snart der ikke mere er fare for nattefrost.

Direkte såning i april

I april kan man så med en afstand på 25 x 25 cm i grøntsagsbed eller i række.Form et tallerkenformet, fladt hul og læg mellem 20 og 30 friske frø. Man skal aldrig gemme purløgsfrø, for spireevnen holder kun 1-2 år. Purløg spirer meget langsomt efter såningen. Der går mellem 20 og 30 dage, før man kan skimte de små spirer. Så begynder planterne at vokse. Det er dog ikke tilrådeligt at klippe de friske hule blade af før tidligst efter 6 uger. Ellers svæk-er man de sarte nye planter. Før planterne er rigtig kraftige, går der mindst et år.

tips

Til vinterbrug potter man i september nogle blokke purløg og stiller dem i drivhus eller på et beskyttet sted, så de kan tages ind i løbet af vinteren efter behov. Man kan også lade dem fryse ned, inden de kommer ind. Inde i stuetemperaturen skyder purløg kraftigt. Potten holdes konstant fugtig, og man giver regelmæssigt lidt potteplantegødning.

Formering ved deling

Ved at dele løg- og rodklumpen kan ældre planter blive til mange nye. Man deler forsigtigt med en ren kniveller spade. De delte purløg plantes i bundter i en afstand på ca. 25 x 25 cm og ca. 5 cm dybt, og man kan straks begynde at klippe dem af. Purløg formerer sig hurtigt, så de nye planter kan allerede efter 2-3 år deles og plantes i ny jord.

Purløg ko243

Et stykke brød med flødeost og purløg smager herligt.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Så under glas.
April-maj: Så på friland i en afstand på 25 x 25 cm. Læg 25-30 frø pr såplads. Udplant de små spireplanter, der er sået inde. En god tid at dele eller plante købte planter.

Sommer

Juni-aug: Skær regelmæssigt af purløgen. Så snart væksten mindskes, giv kompost eller gødning og sørg for, at jorden er jævnt fugtig. Planter i nærheden af vandbassin klarer sig uden pasning.

Efterår

September: Pot nogle klumper purløg til vinterbrug. Man kan stadig dele planterne.
Okt-nov: Lad de pottede planter stå ude på beskyttede steder og tag dem ind efter behov.

Vinter

Nov-dec: Purløg i potte trives i lyse vinduer og danner nyt løv.
Dec-febr: Klip regelmæssigt af purløgen, vand den og giv potteplantegødning.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?