Estragon, havemalurt
(Artemisia dracunculus, A.absinthium)

Retur til oversigt Estragon, havemalurt  

Tilbage til naturen

Gamle afprøvede læge- og krydderurter, som malurt og estragon er atter vendt tilbage til vore haver. I frisk tilstand er aromaen uovertruffen.

Estragon og malurt tilhører begge kurvblomstfamilien (Compositae). Medlemmerne af denne familie har blomsterkurve med rand- og/ eller skiveblomster. De her repræsenterede arter er nære slægtninge til ambra og bynke. Alle bærer samme slægtsnavn: Artemisia. Estragon (Artemisia dracunculus) hører hjemme i det mellemste og sydlige Rusland, i Sibirien og i det vestlige Nordamerika. I korstogenes tid spredte den sig også over Sydeuropa. De opretvoksende, urtelignende stængler kan opnå en højde på omkring 1 m. Bladene er lysegrønne og lancetformede, og ved berøring giver de en kraftig duft fra sig. I juli kommer de små blomsterkurve med gulgrønne blomster.

VÆrd at vide

Ved en korrekt blandingskultur beskytter og begunstiger planterne hinanden. Estragon bør ikke plantes sammen med persille, og malurt trives ikke i selskab med salvie, kommen, citronmelisse og fennikel.

Fransk eller russisk

Man plejer at skelne mellem russisk og fransk estragon. Den russiske har matgrønne, kraftigt lodne blade og er i almindelighed mindre afholdt på grund af den relativt svage aroma og den bitre bismag. Den formeres let ved frø og er noget frostfølsom.

Fransk estragon med sine glinsende blade har en finere og mere aromatisk smag. Desværre kan denne form kun formeres vegetativt, dvs. med stiklinger og ved deling, og den er dertil temmelig følsom for frost. Begge former trives bedst på steder med sol og læ, i grøntsagshaven eller i urtehaven, eller sammen med høje krydderurter opad et stakit eller en mur. Man kan også dyrke estragon i store blomsterkasser på altanen eller i vindueskarmen. Planteafstanden bør være mindst 40 cm. Høje eksemplarer bindes op til en pind. Planterne har godt af regelmæssig gødning, mineralsk eller organisk.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: juli - sept.
Højde: 70 - 120 cm.
Jord: havejord
 

Høst og anvendelse

Det første år efter plantningen kan man plukke enkelte kviste i april til umiddelbart brug. Det andet år er planten blevet kraftigere og det er muligt at samle et vinterforråd. Ved tørring mister estragon meget af sin aroma, men den er egnet til frysning. Efter det fjerde dyrkningsår bør planten deles. Skudspidser og blade kan anvendes til salater, saucer, fisk og råkost. Syltede agurker, græskar, vineddike og æblegele får en fin smag af krydderiet. Estragonthe har vanddrivende virkning.

Plantedoktoren

Det store indhold af aromatiske olier, garve-og bitterstoffer kan virke afskrækkende på visse skadedyr. Estragon trives ikke på fugtig jord, hvor den vil reagere med forstyrrelser i væksten.

Malurt

Malurt (Artemisia absinthium) har dybt parfligede blade, som på undersiden er lodne. Blomsterne er små og gule. Malurt forekommer forvildet i Danmark, især i solrige vejkanter og på tørre strandvolde. Planten bliver mere end meterhøj og bør plantes på solrige steder. Jorden bør være porøs, dyb, humusrig, kalkholdig og relativt tør. En gang gødning skader ikke. Om efteråret skæres den ned til femten cm's højde og deling foretages med fem års mellemrum.

Bedste høsttid for blade og skud er om sommeren, før blomstringen. Det skrapt aromatiske krydderi bruges i små mængder i fede kødretter, vildt og gryderetter. I store mængder er malurt skadelig. Malurtthe (en, teskefuld tørret malurt pr kop) er lindrende på mave- og tarmbesvær.

malurt

Malurt kan anvendes som middel mod visse skadedyr.

Korte råd

Voksted -

Voksested

På solrige steder med læ i urtehaven, til blandingskultur med grøntsager, langs stakit og mure samt i altankasser.

jord -

Jord

Estragon og malurt trives bedst i porøs, dyb, næringsrig og kalkholdig jord. Malurt foretrækker tør, fremfor fugtig jord.

pasning -

Pasning

I tilvækstsperioden bør jorden regelmæssigt løsnes og estragon bør også vandes. Gød med mineralsk eller organisk gødning.

 

estragon

De tørrede blade fra estragon mister desværre en stor del af den fine aroma.

Plantebeskytte med malurt

500 gram friske, eller 50 gram tørrede blomster og blade koges op i 10 liter vand. Efter 10 min. sies urten fra. Den afkølede, koncentrerede væske sprøjtes, om aftenen, på planter og jord. Sprøjtningen har samme effekt som selve planten, og er virksom mod rust på ribs, mod jordlopper (f. eks. på kål og radisser) og mod bladlus.

Tidligere lagde man tørrede malurtblade i tøjet, for at forhindre mølangreb. Nogen afskrækkende virkning på møl er dog aldrig bevist. Siden tidernes morgen har malurt været symbol på bitterhed og er indgået i drikken absinth. I vore dage er malurt bedst kendt som krydderi i brændevin.

 

tips

Krydret vineddike

Frisk, skyllet og tørret estragon lægges for sig eller sammen med dild, citonmelisse, basilikum, timian, salvie eller purløg i en flaske med vineddike. Fjern luftbobler ved rystning og luk flasken med korkprop. Afhængig af hvor stærk krydder smag man ønsker, skal krydderierne trække nogle uger eller måneder. Flaskerne ser dekorative ud, giver smag i salater og saucer, og kan bruges som gaver.

 

Estragonblomster

Estragonblomster springer kun ud i egne med varmt klima. På kølige steder åbner de sig overhovedet ikke.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april er bedste måned for såning af russisk estragon indendørs, til udplantning i maj-juni. Også malurt sås om foråret, gerne i potte, til udplantning i sensommeren.

Sommer

Høsttid. Estragon og malurt blomstrer fra og med juli. I juli-august kan man skære 8 cm lange stiklinger af uforveddede årsskud. De plantes i en blanding af tørv og sand og placeres i skygge.

Efterår

Gamle bestande kan enten deles nu eller til foråret. Rodstokken graves op, deles med hånd eller spade og plantes på ny. Vand regelmæssigt.

Vinter

Russisk estragon er mindre frostfølsom end den franske. Begge bør vinterdækkes {med granris) og ikke udsættes for høj fugtighed. Malurt tåler bedre lave temperaturer end estragon.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?