akurk i drivhus
(Cucumis sativus)

Retur til oversigt Agurk 80  

Væskefyldt grøntsag

I de solrige middelhavslande er slangeagurken blevet dyrket gennem flere tusinde år. En forfriskende agurkesalat lavet af friske agurker er velkommen på varme sommerdage.

Er man så heldig at have adgang til en drivbænk eller et lille drivhus, bør man absolut tænke på at dyrke agurker, som jo kræver ganske meget varme. Hertil hører fremfor alt slangeagurken, men også andre agurksorter kan drage fordel af den konstante varme og luftfugtighed. Agurk er en ideel grøntsag til sommerdyrkning i drivhus eller i drivbænk.

VÆrd at vide

Hos drivhusdyrkede agurker bliver udbyttet meget større, hvis planterne opbindes i stedet for at ligge på jorden, som på friland eller i drivbænken. Bind skuddet op til en bambuspind eller med snor, som er fæstnet op til tværgående tråde. Et simpelt trådnet, 50 - 100 cm højt, hjælper også til med at holde frugterne oppe.

Dyrkning i drivbænk

Selvom agurken kan vokse i en koldbænk er den altid taknemmelig for varme. Dyrkning i varmbænk giver desuden en tidlig høst. Nederst i drivbænken lægges et varmende, 30 cm tykt lag af heste- eller fåregødning. Ovenpå lægger man et 15 cm tykt lag af god kompostjord. Fra slutningen af marts sår man direkte i varmbænken eller indendørs. I koldbænk sker udplantningen i slutningen af maj.

Såningen vandes og drivbænken lukkes. Frem til maj måned bør man også dække med halm- eller sivmåtter, som beskytter mod kulde. Småplanterne udtyndes til et eller to eksemplarer per drivbænkvindue. Man kan også købe færdige småplanter og på den måde bruge drivbænken til andre grøntsager frem til maj.

 

Lys: Solrigt
Højde: 30 - 150 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

Dyrkning i drivhus

Agurk dyrkes i opvarmede drivhuse ved en temperatur på 21-25° C om dagen og 18-20° C om natten. Såningen sker i februar, enten direkte eller i ottecentimeterpotter fyldt med almindelig blomsterjord. I april omstikkes planterne til det endelige voksested, som forbedres med en rigelige mængde organisk materiale. Om muligt kan gammel staldgødning eller formuldet kompost allerede være lagt ud foregående efterår.Afstanden mellem planterne afhænger af den respektive sort, men som tommelfingerregel gælder 1,5 plante per kvadratmeter. Så får hver plante et tilstrækkeligt stort areal, og desuden mindskes risikoen for svampesygdomme.

Plantedoktoren

Hvide fluer forekommer næsten udelukkende i drivhus, hvor de hurtigt formerer sig i varmen. De hvide æg på bladenes underside udvikles senere til sorte larver. En blanding af sæbe og kogesprit har vist sig at være effektivt. Man kan også bekæmpe skadevolderne med deres naturlige fjender, en snyltehveps ved navn Encarsia formosa. Dette insekt kan skaffes gennem planteskolerne.

Sorter

Ved valget bør man frem for alt vælge sygdomsresistente sorter samt sorter, som mangler bitterstoffer. Lettest er det at købe færdige planter på planteskolen, som jo også kan give gode råd om egnede sorter. Men vil man selv fremdrive planterne findes der flere sorter at vælge imellem. Her følger nogen: " Anna" bør anvendes i varmhus, giver stort udbytte relativt tidligt. "Vestervang" vokser middelmådigt, men giver smukke og velsmagende agurker. Egner sig til dyrkning i koldhus. "Cuvit Fl" er en hvid agurk, somogså trives i koldhus.

ko802

Agurker behøver meget varme, men udluftning er vigtig.

Korte råd

Voksted -
Voksested

I drivbænk eller drivhus med konstant høj luftfugtighed og varme. Frem til maj måned åbnes vinduerne kun ved udluftning.

jord -

Jord

Humusrig jord, som forbedres med velformuldet staldgødning eller kompost, og som holder på fugtigheden. Plantes i plantesække eller i halmballer.

pasning -

Pasning

Forkultiver selv eller køb færdige planter i april-maj. I drivhuset støttes planterne og vandes regelmæssigt. Knib topskuddet.

kp803

Også en enkel tunnel af dyrknings plast er tilstrækkelig.

Knib skudspidserne

For at fremme dannelsen af sideskudkniber man hovedskuddet efter det sjette blad. I bladhjørnerne dannes derefter mange gule, bægerformede blomster. Flertallet af de nye sorter har kun hunblomster, som ikke skal bestøves. Agurkerne dannes ud fra de store, aflange frugtstande.

 

tips

system til planter

Drivhusagurker plantes traditionelt direkte i jorden. En nyere og mere praktisk metode er plantesække. Disse kan købes sammen med planterne og placeres i drivhuset. Ved en anden metode dyrkes agurkerne i særskilte halmballer, vis midte fyldes med jord. Husk, at halmballerne ikke må være behandlet med hormonelle ukrudtsmidler.

Pasning og høst

Eftersom agurker elsker en konstant høj luftfugtighed og varme, bør de regelmæssigt vandes med kuldslået vand. Ved stærk sol er luftning nødvendig, mens vinduerne skal holdes lukket om natten.

Agurkernes store næringsbehov tilgodeses gennem en tilsvarende jordforbedring. Eftersom agurker er følsomme overfor store saltkoncentrationer, bør NPK- gødning bruges med største forsigtighed. En bedre måde at styrke planterne på, er at anvende brændenældevand.

Høsten i drivhuset kan påbegyndes i juni, i drivbænk fra midten af juli. Salatagurker er modne til høst, når de vejer ca. 500 gram. Skær eller knæk frugterne meget forsigtigt af. Ofte er to eller tre planter tilstrækkeligt til at dække en families behov.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-maj: Frøsåning og dyrkning af frøplanterne ved en temperatur på 15-21° C. I slutningen af marts plantes de første planter i opvarmet drivhus.

Sommer

Juni-juli:Agurkeplanterne beskyttes mod stærk sol og vandes regelmæssigt. De kan luftes om dagen og hen til aftenen. Jorden løsnes yderligere. Knib topskuddet. Høst i juni

Efterår

Sept-okt: Senere eftersåninger kan høstes frem til efteråret. Inden næste års dyrkning grund- eller grøntgødes jorden.

Vinter

Professionelle grøntsagsavlere dyrker agurker året rundt, men dette lønner sig ikke for hobbyavleren. Om vinteren kan man i stedet for glæde sig over de syltede agurker.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?