Havebønne
(Phaseolus vulgaris)

Retur til oversigt Havebønne  

En gastronomisk oplevelse

Bønner kommer lige så godt til deres rette i køkkenet som i haven. Hjemmedyrkede havebønner er overbevisende i deres sprøde friskhed og milde smag. Planterne er desuden smukke og udpiner ikke jorden.

Havebønnen er en af vore mest elskede sommergrøntsager, som oven i købet kan dyrkes i en lille have eller på altanen.

Det er let at forstå, at de er så populære. Så fine og friske bønner, som man får af egen høst kan man ikke købe nogen steder. Havebønner er et værdifuldt tilskud til et hvert måltid, både i frisk tilstand, i velsmagende salater eller som kulinariske bønneretter. Bønner kan også konserveres eller lægges i fryseren til vinterforråd.

VÆrd at vide

Det er ikke tilrådeligt at spise rå bønner, da bælgene og især frøene indeholder en kvælstofforbindelse (phasin), der er meget giftig i større mængder. Ved kogning ødelægges dette stof, så der ikke længere er nogen sundhedsfare.

Forskellige farver og former

Denne bønne-art er særlig nem at dyrke og bælgenes farve og form findes i en stor variationsrigdom. Bælgene kan være grønne, gule (voksbønner) og også stribede eller violette. Mangfoldigheden i former strækker sig lige fra flade bælge (snitte-bønner) til fladovale og ovale (brydbønner) til helt runde.

Fælles for alle sorterne er plantehøjden på 30-40 cm, den buskagtige vækst og de meget små, gule, røde, hvide eller lavendelfarvede blomster. Alle havebønner indeholder store mængder vitaminer og aminosyrer. De er meget næringsrige og smager særlig godt hvis de koges sammen med sar eller salvie.

indkøbstips

Ved indkøb kan man med fordel vælge ribbefrie sorter, der holder sig fine og saftige i længere tid. Vælg også sygdomsresistente sorter. Egnede sorter af brydbønne - "Konserva" og "Ohlsenia" - der er næsten helt ribbefrie. "Resista" er en tidlig sort, der er resistent overfor bønnesyge. Egnede sorter af snittebønne - "Kejser Wilhem", tidlig og "Alabaster" sen. Gode voksbønner - "Yellowstar" og "Keygold". Til udsatte steder plejer man at anbefale "Express Vax" .

ingen særlige krav til jorden

Havebønner stiller ingen særlige krav til jorden. De trives bedst på porøs havejord, der slipper tilstrækkelig med luft ned til rødderne. Derfor er humusrig og sandholdig lerjord bedst, men også kalkholdige eller tørre jorde, som vandes rigeligt giver gode resultater.

Før dyrkningen forbedres jorden med gammel husdyrgødning eller velformuldet kompost. Havebønnerne vokser særlig godt på sur jord, og man bør derfor ikke strø kalk.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juni - juli.
Højde: 30 - 40 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

Såning i begyndelsen af maj

Havebønnerne er frostfølsomme og kan tidligst sås på friland i slutningen af maj - begyndelsen af juni, når risikoen for frost er ovre. Det er muligt at så gentagende gange med tre til fire ugers mellemrum frem til midten af juli.

Nogle gange trues de sent såede bønner af efterårets frostnætter. I dette tilfælde anbefales overdækning med dyrkningsfolie om efteråret. Fra såning til høst går der omkring to måneder, så man kan høste friske bønner fra slutningen af juli frem til den første frost.

Frøene sås i grupper. Tre til syv frø lægges i flade, tallerkenstore plantehuller. Mellem hullerne bør der være en afstand på mindst 40 x 40 cm. Både en mindre afstand og flere frø i hver gruppe resulterer uden tvivl i, at bladene udvikles kraftigt på bekostning af bælgene. Af ti gram frø får man 30 til 35 kraftige planter.

Plantedoktoren

Bønnefluen er et farligt skadedyr der kan forekomme i særlig stort antal, når bønner dyrkes efter en bladgrønsag (f. eks. spinat). Fluelarverne sætter sig i kimbladene og planterne dør. Bejds frøene. Er det allerede for sent og skadedyret har fået fæste er nysåning den eneste mulighed.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Solrigt, varmt og i læ for blæst i sommerens køkkenhave. I kolde vejrforhold også i drivbænk eller drivhus.

jord -

Jord

Humusrig, lerholdig have jord med god porøsitet. Før dyrkningen forbedres jorden med husdyrgødning eller kompost. Kalk ikke.

pasning -

Pasning

Forspires fra marts i drivbænk eller i minidrivhus. Tidlig såning på friland beskyttes med dyrkningsfolie. Jorden løsnes regelmæssigt.

 

Violette bønner

Violette bønner som "Purple teepee" er meget velsmagende

Varme fremmer væksten

På grund af den varme forårssol vokser planterne hurtigt op og blomstrer efterhånden. Bælgenes udvikling og modning fremmes yderligere af varme højsommerdage og forsinkes af køligt vejr.

Ved tørke bør man vande rigeligt om morgenen, hvilket øger udbyttet betydeligt.

 

tips

Begynd med havebønner

Forspirede havebønner sættes ud i maj-juni. Havebønnerne er ideelle grøntsager at begynde med, de vokser hurtigt og udpiner ikke jorden.

Høst forsigtigt

Havebønnerne høstes, mens bælgene stadig er sprøde og saftige. Bøjes de på midten skal de knække lige over.

De vigtigste høstmåneder er juli-august. Bønnerne høstes to til tre gange om ugen og høsten varer i 3-4 uger. Husk at høste havebønner forsigtigt, så planterne ikke trækkes op af jorden. En velplejet bønnedyrkning kan give ca. 10 kg per m² voksbønner noget mere, havebønner og brydbønner noget mindre.

 

Wachs Hildora

Voksbønne "Wachs Hildora"

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April: Forspir i drivbænk eller indendørs i vindueskarmen.
Maj: Første såning på friland i grupper af 6-7 frø. Forspirede og afhærdede ungplanter sættes ud på friland.

Sommer

Juni: Kontinuerlig nysåning.
Juli: Første høst af forspirede havebønner.
August: Vand regelmæssigt ved varme.

Efterår

September: Sidste høst ved udgangen af måneden. Dæk med dyrkningsfolie i kulde.
Oktober: Bønneplanterne tages op af jorden og komposteres.

Vinter

Nov-marts: Dyrkning af denne sommergrøntsag begrænser sig til årets frostfrie perioder. I vintermånederne beriges spisebordet af konserverede havebønner.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?