Havebønne
(Phaseolus vulgaris)
|
|||||||
Havebønnen er en af vore mest elskede sommergrøntsager, som oven i købet kan dyrkes i en lille have eller på altanen.
Det er let at forstå, at de er så populære. Så fine og friske bønner, som man får af egen høst kan man ikke købe nogen steder. Havebønner er et værdifuldt tilskud til et hvert måltid, både i frisk tilstand, i velsmagende salater eller som kulinariske bønneretter. Bønner kan også konserveres eller lægges i fryseren til vinterforråd.
Forskellige farver og former
Denne bønne-art er særlig nem at dyrke og bælgenes farve og form findes i en stor variationsrigdom. Bælgene kan være grønne, gule (voksbønner) og også stribede eller violette. Mangfoldigheden i former strækker sig lige fra flade bælge (snitte-bønner) til fladovale og ovale (brydbønner) til helt runde. Fælles for alle sorterne er plantehøjden på 30-40 cm, den buskagtige vækst og de meget små, gule, røde, hvide eller lavendelfarvede blomster. Alle havebønner indeholder store mængder vitaminer og aminosyrer. De er meget næringsrige og smager særlig godt hvis de koges sammen med sar eller salvie.
ingen særlige krav til jorden
Havebønner stiller ingen særlige krav til jorden. De trives bedst på porøs havejord, der slipper tilstrækkelig med luft ned til rødderne. Derfor er humusrig og sandholdig lerjord bedst, men også kalkholdige eller tørre jorde, som vandes rigeligt giver gode resultater. Før dyrkningen forbedres jorden med gammel husdyrgødning eller velformuldet kompost. Havebønnerne vokser særlig godt på sur jord, og man bør derfor ikke strø kalk.
Såning i begyndelsen af maj
Havebønnerne er frostfølsomme og kan tidligst sås på friland i slutningen af maj - begyndelsen af juni, når risikoen for frost er ovre. Det er muligt at så gentagende gange med tre til fire ugers mellemrum frem til midten af juli. Nogle gange trues de sent såede bønner af efterårets frostnætter. I dette tilfælde anbefales overdækning med dyrkningsfolie om efteråret. Fra såning til høst går der omkring to måneder, så man kan høste friske bønner fra slutningen af juli frem til den første frost. Frøene sås i grupper. Tre til syv frø lægges i flade, tallerkenstore plantehuller. Mellem hullerne bør der være en afstand på mindst 40 x 40 cm. Både en mindre afstand og flere frø i hver gruppe resulterer uden tvivl i, at bladene udvikles kraftigt på bekostning af bælgene. Af ti gram frø får man 30 til 35 kraftige planter.
|
Varme fremmer væksten
På grund af den varme forårssol vokser planterne hurtigt op og blomstrer efterhånden. Bælgenes udvikling og modning fremmes yderligere af varme højsommerdage og forsinkes af køligt vejr.
Ved tørke bør man vande rigeligt om morgenen, hvilket øger udbyttet betydeligt.
Høst forsigtigt
Havebønnerne høstes, mens bælgene stadig er sprøde og saftige. Bøjes de på midten skal de knække lige over.
De vigtigste høstmåneder er juli-august. Bønnerne høstes to til tre gange om ugen og høsten varer i 3-4 uger. Husk at høste havebønner forsigtigt, så planterne ikke trækkes op af jorden. En velplejet bønnedyrkning kan give ca. 10 kg per m² voksbønner noget mere, havebønner og brydbønner noget mindre.
Voksbønne "Wachs Hildora"
|
Last updated 24.2.2004
|
|