Rødbede
(Beta vulgaris var. conditiva)

Retur til oversigt Rødbede  

Frisk fra haven

Rødbeder smager ikke blot dejligt som syltede, de kan bestemt også an-vendes som friske grøntsager. Friske rødbeder er især elskede i det østlige Europa, hvor den berømte rødbedesuppe borscht ofte står på menuen.

Rødbede er en toårig plante som første år danner en tyk, ofte kugleformet rod. De fås i forskellige farver og former og er uundværlige,i mange national-spiser. Rødbederne smager bedst når de endnu ikke er blevet for store, og inden de får hvide ringe i den røde rod.

 

En lille roeslægtning

Rødbede er i slægt med sukkerroer og foderroer. De har samme forfader. Denne vildform kan selv i dag findes ved Europas kyster. Urformen af rødbede har været kendt i mindst 4000 år, men i stenalderen var det mere bladene end roden man anvendte. Selvom vi anvender rødbeden som etårig plante, er den egentlig toårig. Første år danner den knold og andet år dannes en blomsterstængel. Blomsterdannelsen kan dog også forekomme allerede første år, hvis planten har været udsat for vækstforstyrrelser og frostindvirkning. Denne fare opstår først og fremmest hvis man sår for tidligt ude, i begyndelsen af april. Plantens rødder er meget dybtegående, så rødbeden er robust og kan klare en forbigående tørkeperiode, når først den har en vis størrelse.

 

 

Lys: Sol - halvskygge
Højde: 30 - 40 cm.
Jord: Letmuldet og ikke for tung
 

Meget sund

Rødbede er en meget sund grøntsag, som skattes højt på grund af sit store C-vitaminindhold, sine mineraler og sine mange kulhydrater. Især i den vitaminfattige vintertid er rødbede en velkommen afveksling i salater og fint tilbehør til mange retter.

 

Plantedoktoren

Rødbedens skadedyr er fugle og mus, som kan lide de overjordiske dele. I fugtige somre kan der komme små grå bladpletter med røde kanter. De er forårsaget af svampe. Der skal ikke bekæmpes, for det kan skade roden.

Såning

Rødbedens frø sidder normalt i 2-6 - blomstrede nøgler, hvor blostret bliver siddende, når frøene modnes. Der findes dog også sorter hvor frøene dannes enkeltvis. Det er f. eks. sorterne "Dardani", "Monodet", "Monopoly" og "Monotop". Før man sår, kan det anbefales at lade frøene bløde op i lunkent vand i nogle timer. Pas også på at ungplanterne ikke kommer i et bed, som lige har fået frisk staldgødning, for det tåler de dårligt. Rødbedernes kulturtid ligger mellem 100 og 150 dage. Ind imellem skal man fjerne ukrudt, men der skal hakkes meget forsigtigt, så rødbederne ikke beskadiges.

Blandingskultur

Rødbeder er ikke planter, som trives med enhver anden grøntsag. Som forkultur kan man bruge glaskål, ærter og buskbønner. Dyrkning sammen med løg og kartofler er ofte ugunstig, så disse kombinationer skal man undgå, hvis man er i tvivl. Men jordbær, dild, sylteagurker og salat trives rødbeder meget fint med. Dyrkning af majs, gulerødder og spinat skal derimod holdes skarpt adskilt fra rødbederne. Som efterkultur kan forskellige kålarter og feldsalat anbefales.

 

Høstes små

Rødbeder smager bedst, når de høstes tidligt, inden de bliver for store.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Rødbeder stiller ingen særlige krav til klimaet, de trives også i halvskygge og nær en hæk ved køkkenhaven.

jord -

Jord

Velmuldet, ikke for tung jord med pH 6,7-7 er bedst. Den skal være velgødet, og kunstgødning giver et bedre resultat end staldgødning.

pasning -

Pasning

Efteråret før man vil dyrke rødbeder skal jorden bearbejdes med kompost. Det kan spare megen gødning i sommertiden.

Kraftigt løv

Kraftigt løv er vigtigt for en god udvikling af roden.

Ingen skadedyr

Det kan ske at rødebedeplanterne visner i midten af bladrosetten og at roden bliver brun. Derefter begynder den normalt at rådne. I selve knolden er der grålighvide eller brune pletter. Dette symptom skyldes normalt bormangel i jorden. Giv kulturen borholdig gødning. I standard-jordundersøgelser er man normalt ikke opmærksom på bor, men her er et sikkert tegn. Ved kalimangel bliver bladene bølgede og puklede, og bladfarven er mørkere end normalt.

tips

Rødbeder tages op af jorden, når den første nattefrost er på vej. Det er bedst hvis de er oppe af jorden i slutningen af oktober. Rødbederne kan sagtens lagres og holde frem til foråret. Rødbederne er særligt lækre, når de ikke får lov at blive for store og endnu ikke har dannet hvide ringe i roden. Der er nye sorter fremme (eller på vej) som er smukt gule. Smagen er den samme som hos de røde rødbeder. De mangler blot det røde farvestof.

Sorter

De mest anvendte sorter er ensfarvede røde. Formen varierer fra fladrund til aflang og inddeles normalt i 3 typer: runde, cylinderformede og lange. "Crosby" er rund, "Cylinder" halvlang og "Fromanova" lang. De små runde rødbeder af sorten "Monopoly" behøver ikke udtyndes. De er monogame, dvs. at der kun er en plante i hvert frø. De kan sås tidligt, og høstes inden de bliver for store. Spis dem kogte, ligesom nye kartofler med en smørklat til. Det er herlig spise! "Guldbede" er en ny rund sort med den flotteste orange farve udvendig og næsten appelsingult indre. Den mangler det røde farvestof og kan anvendes rå i salatskålen uden at misfarve de andre grøntsager. Smagen er ligeså dejlig som hos de røde.

Rødbeder

Rødbeder mellem bønner, gulerødder og løg. De to sidstnævnte kulturer skal dog plantes med rødbeder med lidt omtanke.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Rødbeder kan allerede sås inde i februar. Mindstetemperaturen ved spiring er 7 °C. I slutningen af april, når der ikke mere er fare for nattefrost, kan småplanterne komme ud. Ca. 30 cm's afstand mellem planterne.

Sommer

Når planterne er små, skal man huske at vande i tørre perioder. Man kan give mineralgødning, men aldrig frisk staldgødning. Det høje kalibehov kan dækkes med stenmel.

Efterår

Sidst på sommeren farves bladene gule. Nu kan man tage rødbederne op. Vent endelig ikke til rødbederne har dannet hvide ringe, for de smager bedst mens de endnu er unge. Opgravningen skal være afsluttet ved første frost.

Vinter

Rødbeder kan lagres. Pas på at luftfugtigheden er høj og at temperaturen ikke overstiger 5 °C. Når man forsigtigt skærer bladene af, kan rødbederne gemmes i en kasse med fugtig spagnum eller sand.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?