Salvie
(Salvia officinalis)

Retur til oversigt Salvie  

En smuk plante med helse-virkning

Salvie er en gammel krydderurt, der først og fremmest er berømt for sin helsebringende virkning. Den krydrede smag er uforglemmelig, og passer til mange retter.

Salvie er en urt hvis aroma kommer bedst til sin ret, når den anvendes sparsomt. Den er nem at dyrke og kan til stadighed formeres fra dele af ældre planter.

VÆrd at vide

Når salvieplanter er tørret, optager de ikke mere fugtighed og de beholder aromaen fint, men man skal alligevel opbevare dem i lukkede beholdere, så deres kraftige smag ikke går i andre krydderurter.

En læbeblomstrende fuld af smag

Salvie hører ligesom basilikum og rosmarin til de læbeblomstrendes familie (Labiatae).

Den danner en halvbusk, som bliver indtil 50 cm høj og som med tiden bliver træagtig forneden. Kendetegnene ved planten er først og fremmest de firkantede stilke og de grågrønne blade, som er dækket med et tykt filtlag. Bladene er aflangt ægformede, til tider let takket kant.

I milde egne bliver bladene på planten om vinteren. Blomstringen varer fra maj til juli. Blomsterne, der normalt er lyslilla og kun meget sjældent hvide, er to til tre centimenter lange og tydelige delt i over- og underlæbe. På grund af sin blomstring og det smukke løver salvie også en smuk prydplante, som man kan have dobbelt nytte af i bede og rabatter.

Brogede haveformer, f. eks, "Purpurascens" (m. violet løv), "Variegata" (gulgrøn broget) og "Tricolor" (trefarvede grønne, lilla og rosa tegninger) er usædvanlige farvetuer i et bed.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: Maj - aug.
Højde: 50 - 80 cm.
Jord: mager jord
 

En antik urt

Salvie var allerede højt vurderet som helbredende urt i antikken. Denne krydderurt stammer fra middelhavsegnene. Særligt i Dalmatien og i Grækenland findes salvie meget udbredt. Den er sandsynligvis bragt over Alperne af romerne i den tidlige middelalder. Den videre udbredelse sørgede benediktinermunkene for. Salvien var en af de urter de anvendte og dyrkede aller mest. En klos-erhave uden salvie var ikke fuldstændig.

Plantedoktoren

Salvie har næppe nogen fjender på grund af sine aromatoffer. Den som planter salvie i sin have, slår to fluer med et smæk. For det første har man en krydderurt, der er køn at se på, og for det andet holder denne aromatiske plante kålsommerfugle' lus, larver og snegle væk. Den ser også ud til at være virksom mod gulerodsfluer.

Helse-virkning

De helbrdende stoffer befinder sig i plantens blade. De indeholder en æterisk olie, hvis bestanddele er thujon, borneol, kamfer og cineol. Desuden er der garve- og bitterstoffer, syrer, harpiks og en østrogenholdig substans. Salvie, tilberedt som the, er velgørende ved halsonde. Ved tandkødsbetændelse og -blødninger virker den antiseptisk og sammentrækkende.

Rødbladet salvie

En rødbladet varietet er lige så kraftig i væksten, men mere sart om vinteren.

I køkkenet

Salvies bitteraromatiske smag er meget velegnet til pølse, hakkekød, svinekød og vildt. Friske blade egner sig til krydderkvark, salatdressinger og kryddersmør, ost og røgeskinker. Salvie kan også anvendes i supper og koges med i gryderetter. smørdampet salvie og nudler er f. eks. en oplevelse.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Varm, solrig og vindbeskyttet voksested. På tørre skrænter, beskyttet af stenmure og rabatter. Vigtig til blandingskultur.

jord -

Jord

Bedst på en tør, og noget kalkholdig jord med godt dræn. Ellers må man kalke jor den. For god og rund jord blandes op med sand.

pasning -

Pasning

Skær regelmæssigt salvie i form for at stimulere væksten. Formeres via stiklinger, aflæggere eller frø.

tiltrækker bier

Salvie er meget smuk når den blomstrer, og den tiltrækker bier.

Muskatsalvie

Slægten salvie omfatter mange planter, lige fra den almindelige kryddersalvie til en mængde prydarter. Muskatsalvie (Salvia sclarea) er imidlertid en yndet krydderurt, der også kaldes romersk salvie. Den vokser ligeledes i egnene omkring Middelhavet og minder noget om ambra. Dens olie anvendes hovedsageligt som aromatstof i vermouth og i kosmetikindustrien. Til pikante desserter er muskatsalvie en fornyelse. Man får naturligvis kun denne sjældne salvie-art i specialgartnerier, der dyrker krydderurter, og selv der kan den være svær at få fat på. De mange andre prydsorter, der er i handelen, er ikke velegnede som krydderurter eller i husapoteket.

tips

Tørret aroma

Salvie er en af de få planter, der ikke taber sit krydderi når den tørres. Til tørring skærer man skudspidser og bundter dem i små buketter, der tørres på et luftigt sted uden direkte sol. Men tag ikke for mange skud af planten, for den skal ikke gå til. Det gunstigste tidspunkt er kort før blomstringen, så er bladene særlig aromatiske.

 

Blade med et fint filtlag

De aromatiske blade er overtrukket med et fint filtlag.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Fra april kan man så salvie i skåle og potter inde. Frøene dækkes kun let med jord. I maj kan man plante ud. Ungplanterne sættes i jorden med 30 cm's afstand.

Sommer

Bladene har den stærkeste aroma lige før blomstringen. Hvis De vil tørre blade til vinterbrug, skal skudspidserne med blade nu skæres. Formeres via stiklinger og aflæggere.

Efterår

Hvis de vil høste endnu en gang om efteråret, så lad der være blade nok til, at planten kan beskytte sig mod solen. I milde egne er salvie vinterhårdfør, ellers dækkes den med folie eller løv.

Vinter

Planten har stadig blade i milde egne, eller man kan tage en klump ind i en stor urtepotte. Overvintringen betaler sig i hvert fald, for det andet år er bladene mere krydrede og har en stærkere smag.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?