Squash
(Cucurbita pepo)

Retur til oversigt Squash  

De smager godt - og smukke er de

Der er sjældent problemer med squash. Planterne bærer rigeligt - ofte mere end rigeligt. Planterne selv, med sine store grønne blade og gule blomster, er en pryd for køkkenhaven.

Squash indeholder kun få kalorier, men mange mineralstoffer (frem for alt jern) og vitaminer. Derfor anvendes de meget i slankediæter. I samtlige middelhavslande er squash en vigtig bestanddel af madkulturen. Man spiser dem både rå i salater og bagte. Sammen med tomater, auberginer og peberfrugter hører squash til i den klassiske Ratatouille.

VÆrd at vide

Planter af græskarfamilien holder ikke af at følge hinanden i den samme jord. Hold pause i flere år, når der har været dyrket agurker, græskar eller squash i jorden. Derimod står squash fint i jord, hvor der året før har stået gulerødder og løg.

Botanisk oprindelse

Squash er de små, umodne frugter fra en græskarart. Planterne hører til græskarfamilien, der er udbredt i både troper, subtroper og de tempererede egne. stamfaderen til havegræskarret, Cucurbita pepo, blev allerede dyrket for 8000 år siden af Perus indianere. I Europa blev græskar dog først udbredt i det 19. århundrede.

 

Lys: Solrig plads
Højde: 40 - 60 cm.
Jord: Næringsrig jord
 

Utrolig mange sorter

I handlen sælges mest de aflange grøn/hvide typer. Men når vi selv dyrker i haven kan vi vælge både gule, stribede og prikkede squash. F.eks. "Golden Zucchini", "Caserta" der er grøn med hvide striber, eller "Grøn busk", der har hvide prikker. Næsten alle sorerne er hybrider, der ikke danner sortsægte efterkommere.

Plantedoktoren

Unge planter og frugter er sneglenes livret. Saml snegle om aftenen, hvis der er problemer. Tør jord og efterfølgende fugtigvarmt vejr og for lidt gødning kan give angreb af meldug i slutningen af sæsonen. Meldug ses som melede hvide pletter på bladene. Det betaler sig ikke at bekæmpe sygdommen. Fjern de angrebne planter.

To til tre planter

Hvis man høster sine frugter i en længde på 15-20 cm eller mindre, dannes der til stadighed nye blomster. I gennemsnit kan en plante levere 25 frugter i løbet af sommeren. Hvis man lader frugterne vokse sig større, udmattes planten hurtigt og det går ud over udbyttet. De større squash kommer ikke til at smage af mere. Det er blot skallen som bliver hårdere.

Da squash er grådige planter, er det en god ide at blande havejorden med god kompost, før man sår eller planter ud. Jorden skal indeholde meget humus og have en god struktur. For at forbedre plantens vilkår kan man lægge ekstra spagnum eller strå under planten, eller dække med folie, for rødderne ligger meget øverligt og kan let beskadiges, hvis man hakker for at fjerne ukrudt.Med et dæklag under planterne forhindrer man ukrudt og beskadigelse af rødderne, og sparer megen tid.

Bestøvning

Squashblomsterne er gule og enkønnede. D.v.s. at der er både hun- og hanblomster på hver plante. Under folie eller i drivhus kan bestøvningen derfor være problematisk. Man kan selv hjælpe til ved at trykke hanblomst mod en hunblomst, eller hente pollen fra hanblomst til hunblomst med en fin pensel.

Korte råd

Voksted -
Voksested

En solrig og varm læplads - f.eks. på kompostbunkens solside. Dæk med folie eller strå under planterne, da rødderne ligger øverligt.

jord -

Jord

Luftig og humusrig havejord, specielt overfladen er vigtig. Bland jorden med kompost eller organisk gødning før der dyrkes squash.

pasning -

Pasning

Så i midten af april inde eller i drivhus. Plant småplanterne ud i slutningen af maj og så evt. Igen. Hold jorden let og ren og giv regelmæssigt vand.

Squash

Blomster og frugter sidder samtidig på stængelen

Såning og forkultur

Såning på friland må vente til den sidste nattefrost har været der, for squash har brug for mindst 18 °C for at spire. Mange steder kan det derfor bedst betale sig at så indendørs og siden plante småplanterne ud i haven. Man lægger 2-3 frø i jorden (eller potten) og trykker dem ca. 2 cm ned. Husk ved såningen, at hver plante har brug for ca. 1 m2. Hvis man lægger ekstra frø køligt og tørt kan de sagtens holde 4 år. Når frøene spirer, fjernes de svageste, så der bliver en stærk plante tilbage.

Da foråret ofte er køligt hos os, er det bedst at så de varmekrævende squash inde i den sidste halvdel af april. Så i potter eller kasser og lad dem stå i vindueskarmen. Når ungplanterne har dannet 2-3 blade, kan man begynde at vænne dem til udelivet og siden plante dem ud. En anden mulighed er at lave et minidrivhus af folie over det udendørs såsted. Hvis man vil have lang høsttid, er det dog bedst med indendørs forkultivering. Så snart man har plantet de første planter ud, kan man så flere.

 

tips

Rigtig gødning er vigtig

Squash elsker længerevarende organisk gødning. På grund af den lange kulturtid kan det alligevel være en god ide at give ekstra kvælstof. Ca. 15 gr. pr.m² er passende. Senere på sæsonen kan der gives mellem en tredjedel og halvt så meget.

 

Gule blomster

De gule blomster er meget iøjnefaldende.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April: Nu kan der sås inde i potter eller kasser til vindueskarmen.
Maj: Afhærdede ungplanter kan plantes ud sidst på måneden og der kan sås på friland.

Sommer

Juni: Der kan stadig sås og nu kan man høste første gang fra forkultiverede planter.
Juli-Aug: Der høstes hele tiden. Husk at vande og gøde efter behov.

Efterår

September: I lunt vejr vokser de sidste frugter til.
Oktober: Før den første frost høstes de sidste frugter, og planterne kommer på kompostbunken.

Vinter

Nov-marts: Det betaler sig ikke at dyrke squash i et opvarmet drivhus. Det er lettere at købe importerede frugter.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?