Sar
(Satureja hortensis, Satureja montana)

Retur til oversigt Sar  

Krydderurt og lægeplante på samme tid

Som mange af vore krydderurter har sar en dobbelt virkning. I køkkenet sætter dens lidt pebrede smag sit præg på grydernes indhold og i hjemmeapoteket virker sar mod mange småbesværligheder.

Allerede Karl den Store anbefalede dyrkning af sar. Urten blev bragt til os sammen med mange andre krydder- og helseurter fra Middelhavsområderne af Benediktinermunkene. Som medlem af de læbeblomstrendes familie (Lamiaceae) er sar i slægt med mange andre af vore urter. F.eks. rosmarin, salvie, oregano og basilikum.

Sar kaldes også bønneurt eller peberurt. Der findes to arter, som næppe adskiller sig fra hinanden i deres indhold af virkestoffer. Men i de vigtigste botaniske sammenligningspunkter er de derimod helt forskellige. Havesar eller sommersar (Satureja hortensis) er en- til toårig og behåret, mens vintersar (Satureja montana, hovedbilledet) er en flerårig halvbusk med ubehårede blade.

vigtigt

Vintersar spirer i lys. Derfor skal frøene ikke dækkes med jord. Frøene har en yderst begrænset spireevne, så de skal være helt friske. Meget lys, tilstrækkelig fugtighed og konstant varme er nødvendig under spiringen, der varer ca. tre måneder.

Voksested og livskrav

Sar holder af varme solpladser i haven. Jorden skal være løsmuldet, kalkholdig og indeholde tilstrækkeligt med næringsstoffer. Sandet lerjord er som regel vældig godt. For begge sar-arter er det vigtigt, at jorden er godt drænet, især vintersar afskyr konstant fugt om rødderne. I vort klima bliver sommersar kun et-årig, derfor kan man roligt anvende den i et grøntsagsbed. Vintersar derimod skal have en plads, hvor den kan stå i fred og ro i mange år. Den kan f.eks. have sin faste plads i køkkenhaven eller i staudebedet.

Mens saren vokser i haven skal man regelmæssigt og omhyggeligt fjerne ukrudt. Vanding er normalt ikke nødvendig. I normalt god havejord skulle det heller ikke være nødvendigt at gøde. På meget sur eller humusrig bund er det en god ide at bruge stenmel, og på sur bund skal man også tilføre kalk.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: juli - sept.
Højde: 20 - 45 cm.
Jord: Kalkholdig jord med godt dræn
 


Plantedoktoren

På den rigtige plads er der ingen problemer med sar. Kun ved særligt koldt og fugtigt vejr og på en helt forkert plads uden tilstrækkelig sol kan der komme rustsvamp. Skær straks planterne ned til basis og lad dem starte forfra. Ved meget stærke angreb må hele planter kasseres. Kemiske midler bør ikke benyttes til denne spiseurt.

Dyrkning og formering

Sarfrø er meget sarte og spirer kun langsomt, selv ved optimale vilkår. Derfor sår man inde, eller køber planter og sætter først ungplanter på friland, når de er i god vækst. Vintersar kan man også formere ved stiklinger. Stiklinger af urteagtige dele slår som regel relativt nemt rod, men anvend helst topstiklinger. Stiklingerne stikkes i en sand-spagnumblanding og stilles på en skygget plads, hvor de slår rod ved høj luftfugtighed.

 

læbeblomstrende

Sar hører til de læbeblomstrende.

Potensforstærker ?

Tidligere blev sar også anvendt for sin lyst- og potensforstærkende virkning (især sammen med knoldselleri). Som gurglemiddel lindrer den halssmerter. Opblødte blade som omslag virker mod bistik og opsvulmethed.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Sar har brug for en solrig, varm plads. Den etårige anbringes med fordel i grøntsagsbedet. Den flerårige sar skal have en fast plads.

jord -

Jord

Let, sandet og veldrænet havejord, gerne sandet lerjord med kalk, er godt til begge arter. Vintersar trives endda i mager og stenet jord.

pasning -

Pasning

Så i marts under glas. Sar spirer ved lys og frøene skal ikke dækkes. Formering ved stiklinger. Hold ukrudt væk. Gødning er normalt ikke nødvendig.

på altanen

Man kan sagtens dyrke sar i en plantesæk på altanen. Her står den med basilikum, oregano og salvie.

Høst og tørring

Friske og tørrede blade er lige gode at anvende. Så snart planten er stor nok, kan man tage friske blade til det daglige forbrug. Større mængder til tørring skal man først tage lige før eller under blomstringen, når planten er kraftig nok. Så er indholdet af smag og virkestoffer på sit højeste. Til tørring snitter man hele skud og bundter dem til små buketter med elastik om, før de hænges til tørring på et luftigt og skyggefuldt sted, hvor de kan tørre hurtigt. Sar skal tørres alene uden andre duftende urter, ellers mister den let sin egen aroma. Efter tørringen lægges sar'en straks i lufttætte beholdere.

tips

Sarkan også anvendes til biologisk skadedyrsbekæmpelse. Sar er f.eks. vældig god i blandingskultur med løg og som ledsageplante for kål eller buskbønner, hvor den holder lus og andre skade dyr væk, Desuden skulle sar forbedre bønnernes smag. Inde i huset holder sar møllene væk fra klædeskabet.

Helse-virkning

Bladene fra sar, i urtevidenskaben kaldet Herba Saturejae, indeholder frem for alt forskellige garvestoffer og æteriske olier. Stofferne Cymol og Carvacol har en mild antiseptisk virkning. Anvendelsesmulighederne er mange. Sar kan bruges til te og som gurglemiddel. Urten skulle virke styrkende på fordøjelsen, være virksom mod tarmlidelser og god som ormemiddel, ja, den skulle endda være krampeløsningende og modvirke ophidselse.

Sommersar

Sommersar, Satureja hortensis, er et-årig i vort klima.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Så på en lys plads. Tynd ungplanterne ud. Vintersar formeres ved stiklinger.
Maj: Udplant på et solrigt, varmt sted i haven.

Sommer

Juni: Sidste frist for udplantning. Hold ukrudt væk og begynd at høste de første blade.
Juli-aug: Høst til tørring kort før eller under blomstringen.

Efterår

Sept-okt: Vintersar blomstrer stadig. Sommersar visner ved den første nattefrost og skal derfor høstes før det sker.

Vinter

Dec-febr: Vintersar er normalt vinterhårdfør. På udsatte steder kan man dog dække med granris. Tørret sar kan anvendes hele vinteren.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?