Radicchio/rød cikoriesalat
(Cichorium intybus var. Foliosum)

Retur til oversigt  

Endiviens farveprægtige søster

Denne typiske italienske salatart er en af de mange nyheder blandt salatplanter, vi har fået at se i handelen de senere år. Den ligner meget den blege, slanke julesalat, bortset fra farven.

Hvis man har været på ferie i Italien eller Frankrig er der stor sandsynlighed for, at man har stiftet bekendtskab med den røde cikoriesalat. Under de sydlige himmelstrøg er det en relativ almindelig grøntsag, der oftest serveres i en sprød salat. Den bruges ikke kun i Sydeuropa, men har i dag vundet stor udbredelse i hele Europa.

indkøbstips

Det kan være svært at få fat i småplanter i handelen, men man kan selv så dem. Frøene købes hos frøhandlere.



Tilhører de kurvblomstrede

Rød cikoriesalat (Cichorium intybus var. Foliosum) tilhører de kurvblomstrede (Compositae). Dette er en rødlig variant af endivie. Andre slægtninge er endiviesalat, der kan inddeles i to grupper: "bredbladet Endivie" eller "Batavia Bredbladet", der har næsten helrandede blade og svag hoveddannelse. "Kruset Endivie" eller "Moskruset Endivie", der har krusede blade i en ret åben roset. Salaten tilhører den samme art som cikorie (Cichorium intybus). Den er vildtvoksende i Danmark ved gærder, veje og markrande. Cikorie er også en nær slægtning til vor fandens mælkebøtte (Taraxacum offinale), der i øvrigt også egner sig til salatretter. Mælkebøtten dyrkes i flere lande som almindelig salatplante.

 

Lys: Solrigt
Høst: Juli - september Højde: 20 cm.
Jord: Havejord
 

Bitter smag

Alle disse cikoriearter har den bitre smag til fælles. Den kommer af stoffet intybin. Intybin er betydningsfuld set ud fra et næringsfysiologisk synspunkt. Stoffet fremmer fordøjelsen og påvirker blodomløbet. Den største forskel på Radicchio og de andre cikoriearter er farven. Den stammer fra vækstfarvestoffet anthocyan. Planten er altså ikke kun en ny og spændende salatsort, den giver også øjet afveksling.

Plantedoktoren

Rød cikoriesalat er en relativ robust plante, men af og til angribes den af meldug og gråskimmel. Hvis det er tilfældet, skal de angrebne planter straks fjernes. Brug aldrig kemiske bekæmpelsesmidler til frugter eller grøntsager. Det er næsten helt umuligt at få fjernet resterne af bekæmpelsesmidlet, uanset hvor meget man skyller salaten.

Dyrkning

Få cikoriearter kan dyrkes på samme måde som radicchio. Der er to undtagelser nemlig de italienske sorter "Rosso di Treviso" og "Rosso Veronese", der kan dyrkes i et mørkt og varmt rum.

billede

De hvide bladnerver er typiske for denne salat

Sorter

I Danmark findes der adskillige sorter af cikoriesalat. Frøene kan købes hos frøhandlere og i planteskoler. De mest almindelige sorter er: "Palla Rossi", "Marina". "Prima Rossi", "Kristal Kopf", "Zuckerhut" og "Medusa". Sidstnævnte sås i slutningen af april under glas og udplantes i slutningen af maj. Man kan allerede høste i slutningen af juli. Der kan sås i flere omgange i løbet af sommeren, så den sidste høst foregår i slutningen af september.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Voksestedet bør være solrigt. Egnede selskabsplanter er kålarter eller tomat, bønne, agurk og purløg.

jord -

Jord

Radicchio stiller ingen krav til jorden, men den bør dog være tilstrækkelig dyb så rødderne har plads nok.

pasning -

Pasning

Kræver næsten ingen pleje, men den røde cikoriesalat hører til de planter, der foretrækker, at jorden omkring den løsnes regelmæssigt.

Palla Rossi

"Palla Rossi" er en god sort.

tips

Overskrift

For at bladene ikke skal blive seje og grove, skal man beskytte planterne mod kulde, regn og udtørrende vind. Den bedste beskyttelse er i en drivbænk eller i en folie tunnel. Sørg for at luftskiftet er stort nok, så forhindres angreb af skimmel. Før man anvender de store salatblade, bør man lade dem ligge i vand ca. 1 time. Det fjerner noget af den bitre smag.

Ikke bare bladene kan anvendes

I Italien får man overvejende Radicchio som spæde rosenrøde salatblade, når de lige er vokset til. Det hænder dog også, at man snitter roden i tynde skiver og blander den i salaten. Dette giver en pikant bitter smag, der kan være raffineret til stærkt smagende kød.

Det er også meget eksklusivt at tage de små salatplanter, når de er mellem 6 og 9 cm. Høje og snitte dem til en salat. På dette tidspunkt har planten næsten intet indhold af bitterstoffer, og smager meget mildt. En meget raffineret rød salat kan man lave ved at blande fintsnittede Radicchioblade med små terninger af syltet rødbede. Det giver en raffineret smagssammensætning og en flot, farvestrålende salat.

ko044

Dækning med folie holder både på fugtigheden og forhindrer ukrudtet i at vokse frem.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Fra sidst i april sås under glas. Udplantning foretages når nattefrosten er væk, dvs. sidst i maj eller først i juni.

Sommer

Man kan løbende så nye rækker, helt frem til sidst i juli. Nu kan der sås udendørs med 30 cm. Afstand. Plant de tidligt såede planter ud nu. Den første høst kan forventes sidt i juli.

Efterår

Høst salathovederne efterhånden som de er egnede. Kølige nætter farver bladene.

Vinter

Er forvinteren mild kan man lade salaten stå ude lidt længere, hvis man dækker den med granris eller halm. Alle planter skal dog være høstet inde vinteren rigtigt sætter ind.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?