Grønkål
(Brassica oleracea sabellica-gruppen)

Retur til oversigt Grønkål ko53  

Pragtfuldt vintergrønt

Grønkål er en elsket kålart i Norden. Næppe nogen anden kål anvendes så meget i vinterhalvåret. Grønkålen giver masser af vitaminer og er et rent energitilskud.

Når man har høstet de første radiser og ræddiker og den første salat og spinat, så kommer tiden til grønkålen. Det er den kålart af alle, der er lettest at dyrke, og den stiller ingen særlige krav til jordbunden. En anden fordel er, at den er meget mere modstandsdygtig overfor skadedyr end andre kålarter.

vigtigt

Hvis man stadig har grønkål i bedet om vinteren, skal den dækkes med et net, så fugle og vildt ikke spiser den. Grønkål er en meget vellidt og næringsrig grøntsag for mange småfugle, fasaner, duer og harer.

Til hen på vinteren

Denne følgekultur, der kommer efter de tidlige grøntsager, kan blive stående til om vinteren. Grønkål hører til de meget vinterhårdføre grøntsager og er normalt den sidste kål, der får lov at stå i køkkenhaven.

Man regner normalt med to forskellige starttidspunkter: Til høst i efteråret og begyndelsen af vinteren, sår man i slutningen af maj. Kulturlængden, indtil efterår, varer da ca. 150 dage. Hvis man anvender særlig vinterhårdføre sorter og først høster efter jul, kan man udplante små kålplanter i slutningen af juli, efter udsåning i maj. Ved disse sorter tager kulturen ca. 240 dage.

Interessante og robuste sorter
Sort
Højde
"Lav kruset"
Lav. Til tæt og sen såning.
"Halvhøj ekstra kruset"
God til efterårsbrug.
"Høj Amager"
Høj. Kraftig og vinterfast.
"Ekstra moskruset"
Finkruset. Mellemstor.
"Konserva"
Halvhøj.
"Bona"
Halvhøj.
"Arphad"
F1-type. Halvhøj, robust
"Indu"
Lav.
"Lavo"
Lav. Til tæt såning.
"Smaragd"
Lav til halvhøj. Kruset.
"Toga"
Halvhøj. Fin farve.

 

 

Lys: Sol - halvskygge
Blomstring: juni - sept.
Højde: 25 - 50 cm.
Jord: Let og næringsrig havejord
 

Bedre smag efter frost

Det gamle folke mundheld, at grønkål, der har fået frost, smager bedre, kan faktisk bevises. Under frost stiger plantens sukkerindhold og den lidt skarpe, grønne smag mindskes.

Når det gælder vitaminindholdet er grønkål en af vore sundeste grøntsager og den bedste kål overhovedet. Især er den rig på B- og C-vitamin. Letdampet grønkål har samme C-vitamin indhold som den samme mængde friskpresset appelsinsaft.

Plantedoktoren

Grønkål er meget modstandsdygtig overfor forskellige kålsygdomme. Som beskyttelse mod angreb af kålfluelarver og snegle kan man regelmæssigt ryste stokkene. Hvis en plante er for stærkt angrebet af kålfluer eller hvide fluer, kan man fjerne og brænde den, så skadedyrene ikke breder sig til de andre planter.

 

ko532

Et typisk eksempel på en lav grønkålssort.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Grønkål er ikke særlig vanskelig, når det gælder vokseplads, men foretrækker et klima med rigeligt nedbør. Vokser fint på solrige steder, men tåler også halvskygge.

jord -

Jord

Både sandjord og næringsrig, veldrænet havejord uden stående væde. En pH-værdi på ca. 7 i jordbunden er gunstig for alle kålarter.

pasning -

Pasning

Da det drejer sig om en stærkt næringsforbrugende plante, skal der gødes i september.

ko533

Småplanterne skal ikke prikles, men plantes direkte ud på voksestedet.

Såning

Når grønkålen er sået og har dannet de første løvblade, kan man udplante småplanterne med en afstand på 50 cm for de lave sorters vedkommende, og med en afstand på 60 cm mellem de højere sorter.

tips

Når grønkåle«er rengjort, stokken fjernet og bladene er let blancheret, kan den fryses ned og tages op efterhånden som der bliver brug for det. Grønkål holder smag og kraft næsten ubegrænset i dybfryseren,

Pasning og gødning

En forudgående, grundig gødskning og jordbundsbehandling gør grønkålen godt. Jo senere plantningen følger, jo mindre skal afstanden være. Grønkålsbedet skal hakkes regelmæssigt, og i tørt vejr skal planterne vandes omhyggeligt, så hver enkelt plante får, hvad den behøver. Hvis ungplanterne bliver lidt lange i det, plantes de blot dybere. Det er særlig glædeligt, at grønkål også i halvskygge kan give et pænt udbytte.

Høsttider

I slutningen af oktober kan man begynde at høste den pragtfulde bladkål. Man kan høste bladene udefra og ind, eller tage hele toppen. Hvis stokken bliver stående, kan den skyde nok engang i det tidlige forår, og levere det første grønne til køkkenet. Først når der kommer blomsterskud, rykkes planten op og ender på kompostbunken.

ko534

Grønkålens krusede blade indeholder masser af C- og B-vitaminer.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Sidst i maj: Grønkålen sås på friland. Så ikke for tæt, for planterne skal ikke prikles, men plantes direkte ud på voksestedet.

Sommer

Sidst i juni - først i aug: Plant først efterårssorterne ud, og derefter vintersorterne. Giv tilpas afstand. Jorden skal løsnes og gødes let inden plantningen.

Efterår

September: I sin hovedvæksttid behøver grønkålen ikke megen pasning. Ind imellem skal jorden hakkes eller kultiveres, så jorden forbliver løs. Vand rigeligt i tørre perioder. Gød igen.

Vinter

Nu er det høsttid, og høsten kan under gunstige betingelser fortsætte til ind i april. Hvis man hele tiden tager af sideblade og sideskud, skyder den fortsat.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?