Grønkål
(Brassica oleracea sabellica-gruppen)
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Når man har høstet de første radiser og ræddiker og den første salat og spinat, så kommer tiden til grønkålen. Det er den kålart af alle, der er lettest at dyrke, og den stiller ingen særlige krav til jordbunden. En anden fordel er, at den er meget mere modstandsdygtig overfor skadedyr end andre kålarter.
Til hen på vinteren
Denne følgekultur, der kommer efter de tidlige grøntsager, kan blive stående til om vinteren. Grønkål hører til de meget vinterhårdføre grøntsager og er normalt den sidste kål, der får lov at stå i køkkenhaven. Man regner normalt med to forskellige starttidspunkter: Til høst i efteråret og begyndelsen af vinteren, sår man i slutningen af maj. Kulturlængden, indtil efterår, varer da ca. 150 dage. Hvis man anvender særlig vinterhårdføre sorter og først høster efter jul, kan man udplante små kålplanter i slutningen af juli, efter udsåning i maj. Ved disse sorter tager kulturen ca. 240 dage.
Bedre smag efter frost
Det gamle folke mundheld, at grønkål, der har fået frost, smager bedre, kan faktisk bevises. Under frost stiger plantens sukkerindhold og den lidt skarpe, grønne smag mindskes. Når det gælder vitaminindholdet er grønkål en af vore sundeste grøntsager og den bedste kål overhovedet. Især er den rig på B- og C-vitamin. Letdampet grønkål har samme C-vitamin indhold som den samme mængde friskpresset appelsinsaft.
Et typisk eksempel på en lav grønkålssort.
|
Såning
Når grønkålen er sået og har dannet de første løvblade, kan man udplante småplanterne med en afstand på 50 cm for de lave sorters vedkommende, og med en afstand på 60 cm mellem de højere sorter.
Pasning og gødning
En forudgående, grundig gødskning og jordbundsbehandling gør grønkålen godt. Jo senere plantningen følger, jo mindre skal afstanden være. Grønkålsbedet skal hakkes regelmæssigt, og i tørt vejr skal planterne vandes omhyggeligt, så hver enkelt plante får, hvad den behøver. Hvis ungplanterne bliver lidt lange i det, plantes de blot dybere. Det er særlig glædeligt, at grønkål også i halvskygge kan give et pænt udbytte.
Høsttider
I slutningen af oktober kan man begynde at høste den pragtfulde bladkål. Man kan høste bladene udefra og ind, eller tage hele toppen. Hvis stokken bliver stående, kan den skyde nok engang i det tidlige forår, og levere det første grønne til køkkenet. Først når der kommer blomsterskud, rykkes planten op og ender på kompostbunken.
Grønkålens krusede blade indeholder masser af C- og B-vitaminer.
|
Last updated 23.2.2004
|
|