Spinat
(Spinacia oleracea)

Retur til oversigt Spinat ko08  

Frisk spinat fra haven

Jo friskere desto bedre. Denne evig gyldige sætning gælder for såvel spinat, som for alle andre grøntsager. Spinat er en meget let køkkenplante at dyrke.

Spinat kan anvendes til mange ting. De vitaminrige blade kan koges og anvendes i salater. Forudsætningen for en god høst er en næringsrig relativ fugtig jord. Jorden bør ikke være for sur.

Nogle sorter
Sort
Bemærkninger
 "Cima"
 forsommersort
 "Fabris"
 forsommersort
 "Dominant"
 for- og højsommersort
 "Freja"
 højsommersort
 "Matador"
 efterårssort
 "Winter Riesen"
 overvintrende sort


Fra Kaukasus

Spinat menes at stamme fra Kaukasus og Iran, og i gamle historiebøger fortælles, at araberne har dyrket spinat i Spanien omkring 800-tallet. Under betegnelsen Spanachia førtes den til Mellemeuropa. Spinat blev også dyrket allerede før vores tidsregning i Iran. Man såede to gange om året og høstede nogle få uger senere.

 

Lys: Lys skygge
Højde: 10 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

Langdagsplante

Oprindelig var spinat en langdagsplante, dvs. at hvis planten får mere end 12 timers lys i døgnet, så vokser blomsterne på bekostning af bladene. Planten går i stok, som det hedder. Hvorimod udsættes planten kun for sollys i få timer, udvikles planten vegetativt, dvs. den danner mange blade og der kan høstes flere gange.

Tidligere inddelte man spinatplanterne i to grupper: de spidsfrøede, mere hårdføre med lyse, smalle blade og de rundfrøede med kraftigere, mørkere grønne blade. De sorter, der forhandles i dag er oftest krydsninger mellem disse to typer.

Plantedoktoren

Planterne kan angribes af spinatskimmel og af bedefluer. spinatskimmel kan kendes på de gullige pletter og ved den gråviolette skimmel på bladenes underside. Er der disse symptomer, gør man klogt i at fjerne hele plantebestanden, og så på ny. Så ikke for tæt og brug de resistente sorter.

Kogt eller rå

Spinat kan serveres kogt eller dampet, men unge planter kan også spises som en delikat sprød salat. Af og til høres der skrækhistorier om spinatplantens høje indhold af oxalsyre, men ligesom med rabarber og andet er mådehold en dyd.

For spædbørn kan spinaten dog være skadelig, hvis den indeholder for meget nitrat {fra velgødet jord). Derfor bør den ikke anvendes til spædbørn. Der kan dannes store mængder af nitrit hvis man, efter madlavningen, genopvarmer spinaten.

sommerspinat

Sommerspinat kan høstes efter 4-6 uger.

Ikke for sur jord

Spinat trives bedst på en jord, der ikke er alt for sur. En pH-værdi på 6,5 - 7,5 er perfekt. En formuldet, dog ikke alt for tung kompostjord vil være ideel. For ikke at nitratindholdet skal blive for stort, og for at forhindre spinaten i at gå i stok, bør man undlade at gøde i vækstperioden. Det er tilstrækkeligt at forbedre jorden med organisk materiale. Jorden skal helst holdes relativt fugtig. Solrige voksesteder bør skygges midt på dagen. Ligeledes skal planterne helst stå i læ for blæsten, da bladene ellers rives itu.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Lys skygge. Der skygges midt på dagen. Kan dyrkes i blandingskulturer. En relativ fugtig jord er påkrævet.

jord -

Jord

Humusrig, lerholdig jord, der ikke er alt for tung. En pH-værdi på omkring 7. Tilfør en smule kalk af og til, men aldrig kunstgødning.

pasning -

Pasning

Der sås jævnt, men ikke alt for tæt. Der udtyndes til passende afstand. Vand i tørre perioder, ellers går spinaten i stok.

skal udtyndes

Når planterne er kommet frem udtyndes de.

Vokser mellem rækkerne

Da spinat vokser meget hurtigt og allerede er moden til høst efter 4-6 uger, kan spinat sagtens anvendes i blandingskulturer og plantes mellem rækkerne. Specielt egnet er en blandingskultur bestående af ærter, bønner og spinat. De to kulturer tilfredsstiller ikke bare spinatens kvælstofbehov, men sørger samtidigt for skygge til spinatplanterne. Spinat kan dog også dyrkes sammen med gulerødder, tomat og kartofler. Eller prøv en kombination bestående af jordbær, rabarber og spinat. Den hurtigtvoksende spinat behøver ikke lang tid fra såning til høst, derfor kan den med fordel bruges som for-, mellem- eller efterkultur.

tips

Tynd ud i tide

Jo mere plads spinaten får, desto bedre bliver smagen. Af denne årsag er det vigtigt at så tyndt og at udtyndingen foregår i tide, Hvis planterne står for tæt svinder de hen og 1øber i vejret.

Jernindhold

Den gamle skrøne med at spinat indeholder rigtig meget jern er sejlivet. Sandheden er, at den ikke indeholder mere jern end andre grøntsager. Under alle omstændigheder er spinat en nem og sund grøntsag.

 

spinat

Spinat er en af årets første grøntsager

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April-juni: Sår man med 2-3 ugers mellemrum, har man altid frisk spinat. Så i 2 cm's dybde og på en afstand af 20 cm. Lug ukrudtet væk, ellers løber spinaten i vejret.

Sommer

Udtynd planterne. De kan anvendes i madlavningen. Vand regelmæssigt. 4-6 uger efter såning, kan der høstes

Efterår

September: sommerspinatens tid er forbi. Jorden forbedres med formuldet kompost eller staldgødning, før man sår vintersorterne. Det er vigtigt at voksestedet er solrigt

Vinter

Man kan sagtens fryse sommerspinaten. Stænglerne klippes af, bladene skylles og blancheres. Enten som hele blade eller grovhakkede.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?