Rosmarin
(Rosmarinus officinalis)

Retur til oversigt Rosmarin  

Fuld af æterisk olie

Denne urt med den harpiksagtige, aromatiske og let bitre smag er ikke kun en krydderurt, men også en lægeplante. I sit hjemland vokser den på stenede, tørre skråninger.

Rosmarin hører hjemme i Middelhavsområdet, hvor den hovedsagelig forekommer på stenede, tørre skråninger. Især i macchian, Sydeuropas stedsegrønne busklandskab, kan denne lige så stedsegrønne busk opnå en imponerende højde på næsten en meter. Den vil helst vokse i fuld sol.

Allerede i antikken tilskrev grækerne rosmarin både troldkræfter og lægende kræfter. Man mente, at planten borgede for evig kærlighed og troskab, og at rosmarin var kærlighedsgudinden Afrodites egen plante. I visse dele af Europa findes endnu den skik, hvor bruden binder rosmarin i stedet for myrter i brudebuketten, så "hans" kærlighed kan vare for evigt.

Planten var også helliget hukommelsen. Rosmarin kom til det nordlige Europa med benediktinermunkene.

VÆrd at vide

Ræddike, raps og sennep kommer ikke særlig godt ud af det med rosmarin. Med roser og rosmarin kan man derimod få vidunderlige kombinationer.

Overskrift

Lægende kræfter De lægende egenskaber hos denne plante skyldes først og fremmest forekomsten af æteriske olier, harpiks og saponin i bladene. Af bladene fremstilles infusion eller udtræk, men kan også anvendes til ekstrakt. Virkningerne er mange: Rosmarin er vanddrivende, krampestillende og sårhelende. Mennesker med uro i benene kan prøve med et rosmarinbad, som virker beroligende på nervesystemet.

Ved ledsygdomme anvendte man tidligere en alkohol, destilleret af rosmarin, " Aqua Regiae Hugariae" , ungarsk kongevand. En naturmedicin, som siges at have helbredt dronning Isabellea af Ungarn for hendes ledsmerter. Dette mirakelvand indeholder foruden rosmarin blomster også lavendel og mynte.

 

 

Lys: Fuld sol
Blomstring: Maj - juli.
Højde: 60 - 100 cm.
Jord: Ler- og sandholdig havejord
 

Ingen urt uden overtro

Den aromatiske rosmarinduftkunne nydes ikke kun ved bryllup, men også ved begravelser og processioner. Hermed mente man at kunne holde smitsomme sygdomme, fortryllelse og onde ånder på afstand. Brændt af som røgelse i stormfulde nætter skulle urtens gunstige virkninger også overføres til folk og fæ, gårde og jorde.

Indenfor kosmetik- og likørindustrien har urtens magiske egenskaber spillet en mindre rolle i forhold til den kraftige duft, som har givet adskillige sæber og parfumer en umiskendelig karakter. Rosmarin anvendes stadig til fremstilling af "eau de cologne".

 

Plantedoktoren

På egnede voksesteder og med en smule omhu har rosmarin ingen specielle fjender. Især om vinteren er det vigtigt, at voksestedet er lyst og køligt. På for varme steder kan skadedyr få fæste og forårsage, at planten kun danner svage vinterskud. Når planterne står i vinterkvarter, bør man med jævne mellemrum undersøge dem for sygdomme og skadedyr.

 

lyseblå blomster

De lyseblå og violette blomster springer ud først på sommeren og kan nyplukkede anvendes som krydderi.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrigt og varmt vokse sted, helst ved en beskyttende mur.

jord -

Jord

Sandholdig og porøs lerjord eller kalkstensjord. Til pottedyrkning bruges almindelig pottejord.

pasning -

Pasning

Rosmarin skal kun gødes let en gang om foråret, i øvrigt trives den bedst i mager jord. Overvintrer frostfrit.

Rosmarinbusk

En varm mur er en god beskyttelse for rosmarinbusken

Halvbuske

I sine hjemegne er denne plante en halvbusk med langsom vækst og lang livslængde. Hos os er vintrene så kolde, at planten kun kan dyrkes som etårig eller overvintres i køligt frostfrit drivhus. Stænglerne kan blive mellem 60 og 120 cm høje, og bærer talrige, op til fire cm lange blade. På oversiden er de mørkegrønne og på undersiden dækket af tætsiddende hvide hår. De lyseblå blomster kan springe ud i forsommeren, hvis klimaet har været gunstigt.

I lighed med mange andre læbeblomstrede planter besøges blomsterne med forkærlighed af bier. Rosmarinbuskene bør omplantes med største forsigtighed, da rødderne meget let beskadiges.

tips

Lukkes tæt

Som så mange andre krydderurter kan også rosmarin tørres skån somt, dvs. på et luftigt sted i skygge. Samtidig kan bladene finfordeles. For at bevare aromaen skal bladene opbevares i et mørkt, tætsluttende glas. Selv ikke ved kogning mister rosmarin noget af den kraftige smag. Det er kun blomsterne der skal anvendes friske.

Mange muligheder

Blomsterne på de kraftigt behårede skud kan anvendes som krydderi til saucer til fiske- og kødretter eller til salater, supper og lemonade. Ældre blade, der tørres og knuses, er et udsøgt krydderi til supper, fugle- og æggeretter.

Tidligere lagde man hele tørrede blade i klædeskabet for at holde møl væk. Når man griller kan man lægge en rosmarinkvist i de glødende trækul, og kødet får en meget pikant smag. Foruden blomster og blade kan også kviste og frø bruges som krydderi.

sæt i potter

Om efteråret sættes de sarte rosmarinbuske i potter og overvintrer lyst og køligt.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Bedste tid for at så indendørs. Planter i potter plantes om. Voksende eksemplarer skal have en sparsom gødning med organisk materiale. Denne gødning rækker til hele året.

Sommer

Juni: Ungplanterne sættes ud på friland. De små, lyseblå blomster kan høstes et stykke tid ind i juli. Bladene kan plukkes frem til slutningen af høstperioden.

Efterår

Juli-aug: Tid for at fylde vinterforrådet. Varme, solrige dage giver bedst høst. Plukker man for mange af plantens blade af, bliver den svækket.

Vinter

Kunimilde vintre kan rosmarin overvintre i Danmark. Ellers kan den over vintre i potter i frostfrie omgivelser. Vand kun lige så rødderne ikke tørre ud.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?