Tomat
(lycopersicon lycopersicum)

Retur til oversigt Tomat  

Tomater på friland og i drivhus

Da tomatplanten kom til vor verdensdel, blev den kaldt paradis- eller kærlighedsæble. Man mente, at den stimulerede kærligheden, men ingen turde prøve den. I dag er den en af verdens mest populære grøntsager.

Allerede for mange hundrede år siden dyrkede indbyggerne i Mexico og Peru tomater. I 1500 tallet kom grøntsagen til Europa under sit aztekiske navn, "tumatle". Her mødte den samme skæbne som kartoflen.

Tomatplanten dyrkedes i drivhuse, men ingen ville spise frugterne. Helt frem til begyndelsen af vort århundrede troede man at tomaten var giftig. Man mente at denne gift var kærligheds æggende.

Først i starten af 1900 tallet vandt tomaten sit indpas i køkkenet. I dag er den en af de vigtigste og mest betydningsfulde grøntsager i verden Hele året rundt kan vi købe tomater, og de anvendes på mange måder i madlavningen.

indkøbstips

Tomatfrøene bibeholder spiringsevnen i 4 til 6 år. Vælg de sorter der svarer til eget ønske. Der findes specielle sorter til drivhus, der er både tidlige og sene sorter.



Mange forskellige former og størrelser

Den mest dyrkede og kendte tomatplante her runde frugter. På anden pladsen kommer de store bøftomater. De små cherrytomater bliver mere og mere populære. Tomater kan ligesom peberfrugter have forskellig farve. De fleste sorter har røde frugter, der er dog også gule og orangefarvede sorter.

Tomatplanter dyrkes som et-årige planter, med støtte af bambuspind. Til altaner og terasser passer busktomaten bedst.

 

Lys: Solrigt sted
Blomstring: Juni-september
Højde: 100 cm.
Jord: sand eller lerjord
 

Sol og varmeelskende

Tomaterne har det ikke let udendørs i vore kolde og fugtige somre. Giv dem en varm og beskyttet vokseplads i fuld sol opad en sydvendt husmur. Endnu bedre er det at dyrke tomaterne i drivhus.

Plantedoktoren

Tomater kan angribes af over 100 forskellige sygdomme og skadelige insekter. En god jord og rigeligt med gødning forebygger disse angreb. Ofte forefindes bladlus og nematoder. Som profylakse sprøjtes med brændenælde- eller padderokke opløsning. For meget kvælstof og mangel på vand kan forårsage "grønnakkede" frugter d.v.s. frugterne har grønne, runde partier omkring stilkenderne.

Jorden

Jorden skal være næringsrig og porøs for at kunne opsuge varme. Allerbedst er en let sandjord eller sandholdig lerjord med rigelig humus.

Der skal gødes før ug under dyrkningen for at give planterne tilstrækkelig næring. Om efteråret lægges kompost og naturgødning i jorden.

Før man planter giver man 50-80 g. NPK-gødning pr. m2. Eftersom tomatplanten er storforbruger af gødning, skal man efter nogle uger gøde igen.

Store mængder kvælstof giver store tomater, men påvirker også smagen som bliver svagere. Overgødede planter bliver lettere udsat for sygdomme og skadedyr. En god regel er derfor at gøde lidt men ofte. Det giver det bedste resultat.

ko012

Opbind side- og topskud som billedet viser. De med rødt mærkede skud knibes

Dyrkning i drivhus

I drivhus modner tomaterne hurtigere og derfor kan man have op til 8 blomsterklaser. Da vind ikke kan hjælpe med til bestøvning inde i drivhuset, skal man af og til ryste planterne så bestøvningen kan foregå. Selvom man dyrker planterne under plast, gør man det på samme måde. Således får pollen chance for at bestøve blomsterne.

Tildækning

Tildækning beskytter mod udtørring og holder på fugtigheden i jorden

Korte råd

Voksted

Voksested

Solrigt og varmet på en beskyttet plads, f.eks. opad en sydvendt mur. I gartnerier dyrkes den året rundt i opvarmede drivhuse.

jord -

Jord

Porøs, let sand eller lerjord med rigelig humus og næring. Neutral PH-værdi.

pasning -

Pasning

Opbinding til støttepinde og regelmæssig vanding. Gød før plantning med kompost. Der sås i marts måned, udplantningen foregår i maj-juni måned.

Gule tomater

Der findes også gule og orangefarvede tomater.

Såning

Så frilandstomaterne i minidrivhuse fra marts måned. For at tomatplanterne kan vokse kræves ae temperatur på 22° C. Sæt temperaturen ned til 15-18° C, når planterne er begyndt at spire, ellers skyder de bare i højden og får svært ved at danne blade.

Når de første blade er kommet frem, skal der omplantes første gang. Efter 5-8 uger sættes tomatplanten i små potter.

Stil potterne ud om dagen, f.eks. på altanen eller terrassen og tag dem ind om aftenen. Udplant på friland når risikoen for nattefrost er ovre.

 

tips

Tomater under plast

For at tomaterne kan få den varme de behøver, anvander man plast. Modningen tilskyndes og vækst sæsonen kan forlænges betydeligt. Store kraftige tomatplanter behøver dagligt ca 25 l. vand. Udluft i drivhuset, så planterne ikke står for fugtigt.

 

Plantning

Udplant tomaterne på en afstand af 60 x 60 cm. Og sæt dem dybere end de stod i potterne. Busktomater kræver kun en planteafstand på 40-50 cm.

Giv planterne en støttepind til opbinding. Bind dem forsigtigt fast med snor, således at tomaterne støttes, men uden at stilken tager skade.

Alle sideskud der kommer i bladhjørnerne knibes af. Gentag dette regelmæssigt så hovedskuddet kan blive kraftigere og danne flere blomsterklaser.

Jordskud og topskud skal også fjernes. Efterlad højst tre til fem blomsterklaser på frilandstomaterne. Bibeholdes flere blomsterklaser, når tomaterne ikke at modne i rette tid.

Skær toppen af planterne ovenfor de øverste blomsterklaser eller klip alle nye blomster af. På den måde styrkes plantevæksten og tomaterne får bedre chance for at udvikle sig.

 

Vanding

Tomatplanterne kan dagligt forbruge op til 25 l. vand.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Sås i minidrivhus og meget varme. Når frøene spirer sænkes temperaturen.
April: Omplantes i små potter og opbinding foretages.
Maj: I slutningen af måneden skal planterne afhærdes.

Sommer

Juni-Juli: Planterne udplantes. Beskyt evt. med plast. Knib alle vildskud. Vand rigeligt.
August: tomaterne modner.

Efterår

Oktober: Fjern planterne fra bedet, klip bladene af og hæng dem mørkt med rodenden opad, så modnes de sidste tomater. Gennemgrav jorden og forsyn den med kompost eller naturgødning.

Vinter

December- februar: Her dyrkes ikke, hvis man ikke har et varmt drivhus.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?