Majs
(Zea mays)

Retur til oversigt Majs  

Saftige og søde gule kerner

At så sukkermajs inde og siden udplante den i haven og se den vokse til er en morsom beskæftigelse, der fornøjer både børn og voksne. Majsen er både dekorativ og spændende at følge.

Indtil i dag er det ikke lykkedes at finde ud af, hvor majsen kommer fra. Meget taler dog for, at denne plante, som hører til græsserne (Graminaceae) oprindeligt stammer fra Mellemamerika. Dens vigtigste udbredelsesområde er formodentlig Mexico.

Arkæologiske udgravninger i Ny-Mexico har bragt interessante fund: Majskorn som var mere end 7.500 år gamle. Man kan altså gå ud fra, at indianerne dengang kendte til majsen og sikkert også anvendte den. En gammel indiansk legende fortæller, at majsen var en gave fra en gud. Det viser, hvor vigtig majsen var som næringsmiddel. For indianerne spillede majsen sandsynligvis samme rolle som hveden for europæerne.

VÆrd at vide

Man ser, hvornår majsen er høstklar, når silkehårene i kolbespidsen er begyndt at tones brunlige. Man prøver kernernes modningsgrad ved at trykke en kerne mellem neglene. Saften skal være mælkeagtig. Er saften vandklar, skal man vente lidt endnu.



En vigtig nytteplante

På hver majsplante sidder der såvel hanlige som hunlige blomster. De spidse kroner på de hanlige blomsterstande, som producerer pollen sidder øverst på planten, mens de hunlige blomster sidder langt nedenunder, direkte på stængelen. For at sørge for tilstrækkelig pollen til bestøvningen, skal man helst plante majs i tætte grupper. Hvis man kun anlægger en lang række, er der fare for, at pollenet bliver ført bort af vinden og ikke lander på de hunlige blomster. Efter befrugtningen vokser kolberne frem godt beskyttet mellem de kraftige blade.

Kolberne har ikke blot et stort indhold af vigtige næringsstoffer, de smager også så godt, at man kalder dem delikatesser. Desuden har plantemme prydværdi i haven. De bliver let op mod halvanden meter eller mere og falder tydeligt i øjnene.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: Juni - juli
Højde: 150 - 180 cm.
Jord: Næringsrig jord
 

 

Plantedoktoren

Med de sorter, som findes i handelen, er det i dag ikke noget problem at dyrke majs under vore himmelstrøg. Men selv ved de hårdføre nye sorter er det meget vigtigt at beskytte planterne mod frost, da de let fryser.

Et lækkert mellemmåltid

Tilberedning af sukkermajs er den enklest tænkelige. De friskhøstede kolber befries for hylsterblade og hår og koges i letsaltet vand i 3-4 minutter. Så dryppes de af og serveres med smør og evt. lidt salt.

De søde sprøde majskerner gnaves af kolberne, der er lettest at holde, hvis man stikker en gaffel i hver ende. Den, som ikke kan lide at gnave majskolber, kan naturligvis skære majskernerne af med en kniv. De er i øvrigt fine at fryse

Den friske majs smager også dejlig kogt og grillet. I mange lande kan man slet ikke forestille sig en menu uden majs.

ko072

Majsens hanlige blomsterstande sidder i toppen af planten

Korte råd
Voksted -
Voksested

Sukkermajs er en udtalt solelsker. Jo mere lys og varme majsen får, jo bedre udvikler den sig.

jord -

Jord

Majs trives bedst i lun og luftig jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,0. Jorden skal være næringsrig.

pasning -

Pasning

Sørg for at gøde nok. Både organisk og uorganisk gødning er velegnet. Dæk jorden omkring planterne med godt omsat kompost.

majs

De lysegule majskolber er en stor delikatesse

Planten er altid "sulten"

Sukkermajs hører til de planter, der har behov for varme, sol og næring i rigelige mængder. Jo mere majsen får, jo bedre trives den. Vælg derfor den lunest mulige plads, solrig og med god jord, der er forberedt til den hurtigtvoksende og næringskrævende majs. Rigelig havekompost og organisk gødning i enten pilleform eller afgasset staldgødning arbejdes ned i jorden før udplantning af småplanter.

Fra midten af maj kan småplanter, der er drevet frem inde, plantes ud i haven. Planteafstanden skal være 25-35 cm, og der skal være 75 cm mellem rækkerne. Nu er det også muligt at så direkte på voksestedet. I så fald skal de kraftigste af ungplanterne senere sættes på afstand som før beskrevet. I de fleste tilfælde er det dog klogest her i Skandinavien at forkultivere majsen, så man kan plante den ud, så snart faren for nattefrost er ovre. Ellers vil majsen sandsynligvis ikke få tilstrækkelig tid til at modne.

Når planterne er ca. 50 cm høje, fjerner man sideskuddene, der ellers kan hæmme blomsterdannelsen. Mens majsen vokser til, gives gødning (gerne kunstgødning, som hurtigt optages af planten) i flere omgange. I alt skal majsen have 50 - 80 gr fuldgødning pr. m2. Når først blomsterstandene er dukket op, betaler det sig at vande regelmæssigt, fordi man på den måde kan forbedre kvaliteten og størrelsen af kolberne.

tips

Tænk på, at majsen skygger

Når man planter sukkermajs skal man tage højde for, hvor høje de bliver, fordi der ellers kan ske det, at majsen skygger for andre grøntsager. For at undgå det, kan man plante majsen i grøntsagsbedets nordside.

majs i rækker

Et par rækker sukkermajs beskytter også godt mod vinden

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Det betaler sig at så majsen inde i potter eller kasser. På den måde kan planterne komme ud, så snart nattefrosten er ovre og få en lang kulturtid som i de varmere lande.

Sommer

I maj kan man dog også så sukkermajs direkte på voksestedet, men så er det mere usikkert, om man når at få sin høst i hus, før sæsonen er ovre.

Efterår

Normalt kan vi høste sukkermajsen i august-september. Når hårdusken i kolbens spids er blevet brunlig, er kolben høstklar.

Vinter

Det er let at rive stænglerne op af jorden efter høsten. Klip dem i flere stykker og læg dem i kompostbunken. De indeholder mange næringsstoffer og giver fin kompost.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?