Mynte
(Mentha)

Retur til oversigt Mynte  

Prøvet krydder- og lægeurt

Der findes mynte-arter i alle tænkelige duftnuancer. De giver os ikke bare blade til krydderier og theer, men mange af dem er også smukke prydplanter.

Mynte-arterne til hører familien, de læbeblomstrede, ligesom flere andre krydder- og lægeurter {som citronmelisse, basilikum og salvie). De vokser som stauder på den nordlige halvkugles tempererede zoner samt i Sydafrika og Australien. De forskellige arter krydses let med hinanden, hvilket fører til et stort antal af former, hvis afstamning ikke altid er entydig. Som f. eks. pebermynten, der er en krydsning mellem vandmynte (Mentha aquatica) og grøn mynte (M. spicata).

 

VÆrd at vide

Pebermynten bør ikke dyrkes på samme sted mere end 3 år i træk. Ellers øges modtageligheden for sygdomme og tilvæksten formindskes. Hvis der har været dyrket mynte eller andre læbeblomster på stedet, bør man vente 4-5 år før man dyrker planterne på dette sted.

De vigtigste arter

Mynte har fra gamle dage været dyrket i vore haver som krydderurt og i urtehaven har mindst et par arter haft sin plads. Den måske mest kendte og almindelige er pebermynten (Mentha x piperita) med sin karakteristiske aroma. Men også andre medlemmer af slægten er værd at dyrke i haven.

Da de alle har forskellig duft, kan man dyrke netop sin egen favoritplante. Krusemynten (M. spicata v. crispa) indeholder ikke lige så meget menthol som pebermynten. Citronmynten (M. citrata) dufter som citrusblomster. Allerede i antikken kendte man tillægende egenskaber hos polejmynten (M. pulegium). En variant af rundbladet mynte (M. rotundifolia) dufter af friske æbler og breder sig meget hurtigt. Grønmynten (M. spicata) er nu til dags i hvermands mund, den bruges som smagsstof i bl.a. tyggegummi. På engelsk hedder den spearmint og anvendes i køkkenet til mangt og meget.

 

 

Lys: Sol-let skygge
Blomstring: juli - aug.
Højde: 30 - 75 cm.
Jord: Humusrig, let jord
 

Lægende kraft

Foruden æteriske olier som menthol og karvon indeholder bladene også garve- og bitterstoffer. Bladenes lægende virkning har været kendt længe. Pebermynte lindrer på kramper og har en stimulerende virkning.

En usødet the bestående af pebermynteblade er velegnet mod kramper i mavetarmkanal, hindrer luft i maven og dulmer nervøse mavelidelser. De æteriske olier indgår oftest som bestanddele i indhaleringsmidler, olier og balsam mod hovedpine og forkølelser.

 

Plantedoktoren

Alle mynte-arterne kan angribes af de frygtede rustsvampe, som genkendes på de rødgule sporekolonier. De forekommer oftest hvis bestanden er for tæt, lige før blomstringen. Bekæmpelsen er enkel, alle planter beskæres til jordoverfladen. I de fleste tilfælde skyder planten nye, friske skud. Sørg for at holde en tilstrækkelig stor afstand mellem planterne

Fugtig jord

Ligesom vandmynten, der vokser i eller tæt ved vandet, foretrækker alle mynte-arterne en fugtig jord. De egner sig som supplement til og omkring vandhuller, men de fleste tåler dog ikke vandlidende jord. Mynterne kan vokse i næsten al slags jord, og er ikke sarte hvad vejret angår. På varme, solrige voksesteder danner de dog flest duftstoffer.

 

M.rotundifolia.

Varieteten M.rotundifolia.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrigt og varmt, selv i halvskygge som bunddækker. I urtehaven sammen med andre hurtigtvoksende arter.

jord -

Jord

Humusrig, let jord er ideel, hvis den yderligere har en jævn, høj fugtighed. Tør eller tung, vandlidende jord er uegnet.

pasning -

Pasning

Plantning om foråret og i aug-sept. Efter en tid opstår tætte bestande der kvæler ukrudtet. Sørg for en jævn fugtighed og undgå en for kraftig udbredelse.

Polejmynte

Polejmynte eller poleja er en gammellægeurt.

Formering og dyrkning

De fleste mynte-arter kan frøformeres, men da de let krydses med hinanden kan man ikke være sikker på at få den korrekte art ved frøsåning. Hos pebermynten anvender man udløbere. På samme måde som med jordbær fjerner man småplanterne, som dannes på udløberne. Det er også let at tage stiklinger. I starten af maj skærer man 5-10 cm lange topstiklinger og sætter dem i en blanding af tørv og sand. Efter 4-6 uger i drivbænk, ved jævn fugtighed, kan stiklingerne plantes ud, for så senere at blive høstet i oktober. Mynten er også let at formere ved deling. Mynte kan plantes både forår og efterår, fra august til september. Planterne sættes i et 10 cm dybt plantehul og jorden trykkes godt til. Da mynten hurtigt spreder sig, bør man sørge for en planteafstand på mindst 50 cm. Hvert tredje år bør bestanden deles og omplantes.

Mynte-arterne er stauder, anvendt som krydderurter og derfor er det vigtigt med en god næringstilførsel. Formuldet kompost eller staldgødning kultiveres ned i jorden i det tidlige forår. For meget kvælstof påvirker aromaen og bør derfor kun tilføres efter behov.

tips

For ikke at mynten skal sprede sig ukontrolleret kan man gøre følgende: I plantehullet anbringes en plastikspand uden bund. Den bør stikke op over Jorden. Planten sættes ned i spanden, Sådan kan man formindske plantens rodomfang og den kan ikke sprede sig. Udløbere der kryber hen af jorden, forhindres af spandens overjordiske kant.

Høst og tilberedelse

Ønsker man at anvende frisk mynte kan man knibe enkelte blade af eller skære hele planten 10 cm over jordniveau. Beskæringen kan foretages allerede i starten af juni, og bør være fuldført senest i midten af juli inden blomstringen. Herved skyder planten nye skud og endnu en beskæring er mulig om efteråret. Ved tørring bindes mynten sammen til små buketter og hænges op i stænglerne på et sted hvor der er luftigt, tørt og så mørkt som muligt.

Citronmynte

Citronmynte har en intensiv duft.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Plantning fra april-maj. Gød med kompost så snart planterne er kommet op. Skær topstiklinger i maj og lad dem slå rødder. De første blade kan høstes.

Sommer

Kan høstes juni og juli indtil blomstringen. Under blomstringen formindskes plantens indhold af æteriske olier og andre stoffer. En smuk prydplante i blomstrende tilstand.

Efterår

I september kan der høstes for anden gang. Tørrede planter er egnede som vinterforråd. Nyplantninger i aug-sept.

Vinter

I snefattige vintre bør planterne dækkes med granris. Tørret mynte holder sig længe og kan bruges efterhånden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?