Pak Choi
(Brassica rapa ssp.chinensis)

Retur til oversigt Pak Choi  

Nyhed fra det fjerne Østen

Pak Choi er en fornem repræsentant for de udenlandske stængelkålarter. Den er let at kultivere og er i dag ved at erobre en stadig større andel af det midteuropæiske marked.

Pak Choi er en nær slægtning til kinakål, som vi længe har kendt og der er også en vis lighed med bladbede i væksten. I almindelighed er bladene afrundede og glinser lyst- eller mørkegrønt. De hvide, fremtrædende midterribber spises som regel, ligesom de saftige bladstilke.

VÆrd at vide

En særlig værdifuld sort er "Joi Choi Fl-Hybrid", som har brede hvide ribber. Den er meget kuldetolerant, langsom til at danne blomster og giver stort udbytte.

Nyhed fra fjernøsten

I Midteuropa er der i dag over 40 grøntsagsarter til salg. Disse mange arter kan opdeles i mere end tusind sorter. Der er til stadighed nye grøntsager fra andre dele af verden, der dyrkes og afprøves. Mange forbrugere ønsker f.eks. de specielle grøntsager fra det asiatiske køkken, som regnes for både smagfulde og sunde. Af samme grund er østens kålarter også ved at vinde frem hos os. Mange af disse hurtigt voksende bladkål har tilmed også velsmagende blomster.

Pak Chois og kinakåls oprindelse er nogenlunde den samme. Men til forskel fra kinakål, danner Pak Choi ingen hoveder. Det er i øvrigt ikke bare Pak Choi som i de senere år er kommet på de europæiske spiseborde. Også andre bladkålarter er blevet populære på grund af deres hurtige vækst.

 

Lys: Solrig plads
Højde: 40 - 50 cm.
Jord: Kraftig, fugtig jord
 

Indisk sennep

Under navnet indisk sennep eller serepta-sennep har vi også fået kendskab til Amsoi (Brassica juncea ssp. juncea). Denne sennepsagtige plante vokser lavt og med en løs bladroset. Man kan spise både blade, stængler og blomsterknopper. Under glas kan man høste af denne sennepsart til langt hen på vinteren. Dog med et vist forbehold, fordi den i vores klima skyder meget hurtigt.

Plantedoktoren

Man ved endnu ikke ret meget om sygdomme i disse nye bladgrøntsager. Det er dog tydeligt at snegle godt kan lide Pak Choi. Det eneste som hjælper er at samle sneglene sammen og fjerne dem, eller bruge et sneglemiddel, som er tilladt i køkkenhaven. De øvrige skadedyr som angriber andre kålarter, holder sig heller ikke tilbage. Regelmæssig kontrol, pasning og vekseldrift forebygger angreb.

Kinesisk broccoli

Kai-Lan (Brassica ileracea var. alboglabra) betegnes også som kinesisk broccoli. Den har store ligheder med vores sommerbroccoli, blot er blomsterstandene meget løsere. Blomsterne åbner sig meget hurtigt, men de kan sagtens spises alligevel.

vigtigt

Pas på at temperaturen ikke ligger under 14 °C når der sås, for så øges faren for at kålen skyder. spiretemperaturen skal ligge mellem 20 og 25 °C.

Hvide bladribber

De kødfulde hvide bladribber er saftige og sprøde.

Mange sorter

Skønt Pak Choi er en af de unge bladgrøntsager på vores marked, vil vi komme til at se relativt mange sorter. standardsorter er f.eks. "Japanese White", "Celery Mustard" og "Canton Pak Choi". "Flowering Pak Choi", "Shirona" og "Taisai" skyder desværre meget hurtigt blomster. Sorten "Japro" holder noget længere uden at skyde. Det er overvejende japanske og ikke vinterhårdføre Pak Choi som tilbydes. Sorterne "Shanhai Pak Choi" og "Kinesisk Pak Choi" er ikke så lette at få, men de er vinterhårdføre.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Voksepladsen skal være solrig til halvskygget. Ved såningen skal man passe på at dagene ikke er for lange, ellers danner kålen blomster for hurtigt.

jord -

Jord

Som alle andre kål holder Pak Choi af en velgødet og ret fugtig jordbund. Jordens surhed skal helst ligge på under pH7.

pasning -

Pasning

Pak Choi åbner sig ret hurtigt og det er vigtigt at kålen ikke står for længe, da den i så fald bliver hård og ikke så velsmagende. Vekseldrift er nødvendig.

Japro

Sorten "Japro" danner ikke så let blomster.

Blomsterne er vigtige

De følgende to sorter dyrkes hovedsageligt på grund af deres blomster, som kan bruges til en meget velsmagende salat. Den blomstrende, purpurfarvede "Pak Choi Tsai Tai" (Brassica oleracea "Purpurea" ) har rødlige blade og gule blomster. Når sommeren er kølig kan denne velsmagende plante sås om foråret og høstes om sommeren. Ellers sår man den om sommeren og høster om efteråret eller om vinteren, fordi planten skal have -3 °C. Bladene bliver mellem 20 og 25 cm lange.

Den blomstrende "Pak Choi Chinensis Tsai Shim" (Brassica oleracea chinensis "Parachinensis") sælges også under navnet "ChoiSum". Den er en herlig salat og bladgrøntsag og dyrkes på samme måde som "Hon Tsai Tai". Den kan høstes 40 til 60 dage efter udsåningen og har ikke brug for frost. Den danner en flad, løs roset og danner hurtigt blomst.

tips

Rå eller dampet

Bladgrøntsager som Pak Choi smager dejligt som frisk bladsalat, men har også andre anvendelsesmuligheder. Man kan dampe den let og servere den varm med sprød bacon. I Kina steges Pak Choi ganske kort tid i olie så det inderste stadig er rå og spises med en sursød marinade. Bladstilkene kan tilberedes og spises som asparges,

 

Choi-sum

"Choi-sum" giver blomster til en interessant salat.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

I foråret skal det kommende kålbed graves med rigelig. kompost og gødning for at have næringsreserver nok. I milde egne begynder planter, der har overvintret, at skyde

Sommer

Slutningen af juli/begyndelsen af august er den bedste såtid. Tidligere såning er kun mulig i folietunnel eller opvarmet drivhus. Sørg for regelmæssig vanding.

Efterår

Da ikke alle sorter er frosthårdføre, skal kålen ikke blive stående for længe i bedet. Kålen mister med tiden en del af den fine smag og bliver hård. Man kan dog normalt høste indtil begyndelsen af dec.

Vinter

Når planter bliver stående vinteren over i milde områder, indstiller de væksten, men dør ikke og kan skyde igen næste forår. Vinterdækning er tilrådeligt.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?