Pak Choi
(Brassica rapa ssp.chinensis)
|
|||||||
Pak Choi er en nær slægtning til kinakål, som vi længe har kendt og der er også en vis lighed med bladbede i væksten. I almindelighed er bladene afrundede og glinser lyst- eller mørkegrønt. De hvide, fremtrædende midterribber spises som regel, ligesom de saftige bladstilke.
Nyhed fra fjernøsten
I Midteuropa er der i dag over 40 grøntsagsarter til salg. Disse mange arter kan opdeles i mere end tusind sorter. Der er til stadighed nye grøntsager fra andre dele af verden, der dyrkes og afprøves. Mange forbrugere ønsker f.eks. de specielle grøntsager fra det asiatiske køkken, som regnes for både smagfulde og sunde. Af samme grund er østens kålarter også ved at vinde frem hos os. Mange af disse hurtigt voksende bladkål har tilmed også velsmagende blomster. Pak Chois og kinakåls oprindelse er nogenlunde den samme. Men til forskel fra kinakål, danner Pak Choi ingen hoveder. Det er i øvrigt ikke bare Pak Choi som i de senere år er kommet på de europæiske spiseborde. Også andre bladkålarter er blevet populære på grund af deres hurtige vækst.
Indisk sennep
Under navnet indisk sennep eller serepta-sennep har vi også fået kendskab til Amsoi (Brassica juncea ssp. juncea). Denne sennepsagtige plante vokser lavt og med en løs bladroset. Man kan spise både blade, stængler og blomsterknopper. Under glas kan man høste af denne sennepsart til langt hen på vinteren. Dog med et vist forbehold, fordi den i vores klima skyder meget hurtigt.
Kinesisk broccoli
Kai-Lan (Brassica ileracea var. alboglabra) betegnes også som kinesisk broccoli. Den har store ligheder med vores sommerbroccoli, blot er blomsterstandene meget løsere. Blomsterne åbner sig meget hurtigt, men de kan sagtens spises alligevel.
De kødfulde hvide bladribber er saftige og sprøde.
Mange sorter
Skønt Pak Choi er en af de unge bladgrøntsager på vores marked, vil vi komme til at se relativt mange sorter. standardsorter er f.eks. "Japanese White", "Celery Mustard" og "Canton Pak Choi". "Flowering Pak Choi", "Shirona" og "Taisai" skyder desværre meget hurtigt blomster. Sorten "Japro" holder noget længere uden at skyde. Det er overvejende japanske og ikke vinterhårdføre Pak Choi som tilbydes. Sorterne "Shanhai Pak Choi" og "Kinesisk Pak Choi" er ikke så lette at få, men de er vinterhårdføre.
|
Blomsterne er vigtige
De følgende to sorter dyrkes hovedsageligt på grund af deres blomster, som kan bruges til en meget velsmagende salat. Den blomstrende, purpurfarvede "Pak Choi Tsai Tai" (Brassica oleracea "Purpurea" ) har rødlige blade og gule blomster. Når sommeren er kølig kan denne velsmagende plante sås om foråret og høstes om sommeren. Ellers sår man den om sommeren og høster om efteråret eller om vinteren, fordi planten skal have -3 °C. Bladene bliver mellem 20 og 25 cm lange.
Den blomstrende "Pak Choi Chinensis Tsai Shim" (Brassica oleracea chinensis "Parachinensis") sælges også under navnet "ChoiSum". Den er en herlig salat og bladgrøntsag og dyrkes på samme måde som "Hon Tsai Tai". Den kan høstes 40 til 60 dage efter udsåningen og har ikke brug for frost. Den danner en flad, løs roset og danner hurtigt blomst.
"Choi-sum" giver blomster til en interessant salat.
|
Last updated 24.2.2004
|
|