porre
(Allium porrum)

Retur til oversigt Porre  

En udsøgt grøntsag

Porren hører til blandt de ældste af vore gamle kulturplanter. Den er blevet dyrket ikke bare for smagens skyld, men også på grund af de forskellige lægende egenskaber, som er tilskrevet den.

Oprindelig stammer porren fra middelhavslandene og den nære Orient. Den toårige plante tilhører, sammen med hvide- og rødløg, purløg, pibeløg og hvidløg til løgslægten Allium, som af botanikere henføres til familien Liliaceae. I rå tilstand har alle Alliumarter den karakteristiske skarpe smag. Smagen skyldes den høje koncentration af svovlholdige æteriske olier.

VÆrd at vide

For at forebygge sygdomme og for at få en så stor høst som muligt, kan man dyrke porren i en samkultur. Egnede naboer kan være gulerod, kål, salat, tomat og selleri.

Kendt siden oldtiden

Historiske fund tyder på, at man allerede for 4.000 år siden dyrkede porren som afgrøde. Denne velsmagende grøntsag var mest brugt i orientalske haver, men dyrkedes også af romerne.

Ligesom hos andre arter af slægten Allium har også porren lægende egenskaber. Om den berygtede og syngende kejser Nero fortælles det, at han plejede sin stemme ved at spise porrer.

Porrer er uundværlige i køkkenet, og kan endog erstatte løg i mange retter. I Frankrig bruges den klassiske "Bouquet Garni", der indeholder et frisk grønt blad af porren.

 

Lys: Fuld sol
Højde: 60 -100 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

Alsidig naturmedicin

Selv i vore dage findes der nogen, som gør brug af porrens lægende egenskaber. I kogt tilstand, når den skarpe smag er blevet mildere, er porren et virksomt middel mod mave- og tarmbesvær. Dette skyldes formodentlig det høje indhold af æteriske olier og mineralsalte.

I oldtiden fremstillede man slimløsende hostesaft af porren og gav det både til mennesker og dyr. Den friske porres antiseptiske og smertelindrende virkning kan også udnyttes udvortes på små sår, hudirritationer eller insektbid.

Den bruges dog mest som menneskeføde. Nyopgravet porre, der er kogt i letsaltet vand, er en delikatesse. Serveret med lidt citronsmør.

Plantedoktoren

Små orangefarvede pletter på bladene tyder på, at porren er angrebet af en rustsvamp (løgrust). Angrebne planter skal straks fjernes og brændes. Som forebyggelse mod løgfluen, kan man udstrø stenmel på jorden. Angrebne planter beskæres kraftigt Når man dyrker spiselige planter, grøntsager og rodfrugter, skal man altid undgå kemiske bekæmpelsesmidler.

Høstes sent

Selvom porren stammer fra middelhavsområdet, er den vinterhårdfør og kan høstes året rundt. Hvis man ønsker en tidlig sommerhøst, sår man allerede i marts-april under glas, i koldbænk eller i såkasser indendørs. Forkultiverede planter udplantes i begyndelsen af maj. Så snart jorden er varm nok, kan man så direkte på voksestedet. 15-20 cm mellem planterne giver store porrer, 8-10 cm små planter.

Det er bedst at fremstille småplanter, frem for at så direkte på friland. Porren kan også overvintre. Får den lov til at vokse ind i sin anden sæson går den i blomst. Blomstringen er smuk og blomsterstandene kan tørres og bruges som evighedsblomster. Porren kan opbevares i et par måneder.

En anden måde er at slå porrerne i jorden, i et koldt drivhus eller i en kølig kælder. Jorden skal være humusrig, dybmuldet og veldrænet med et højt næringsindhold.

ko212

Tiltrækning af porrer foregår i såkasser eller koldbænk.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Porren trives bedst i fuld sol og på et varmt voksested.

jord -

Jord

Porøs, let jord giver det bedste resultat. Det er vigtigt at give organisk gødning.

pasning -

Pasning

Jorden nærmest planterne skal luges for ukrudt. Hyp jorden op omkring planterne. Vand og gød rigeligt.

 

ko213

Samkultur af rødbede og porre.

 

Hvide stængler

Den delikate del af porren er det hvide stykke, som har en mild og fin smag. Til forskel fra de fleste andre grøntsager skal porren plantes dybt. Småplanterne sættes i en ca. 15 cm. dyb rende, som fyldes efterhånden som porren vokser.

Senere hyppes jorden op om planterne. De plantedele, som ikke udsættes for lys, forbliver hvide. Hypningen bevirker at bladene også holdes tættere sammen. Selv en lille beskæring af de ældre blade kan fremme stængelens vækst.

Sorterne deles i efterårs- og vinterporre. Vinterporre har som regel et kortere, hvidt skaft og mørkere grønne blade end efterårsporre. Vinterporre kan overvintre på blivestedet uden at tage skade af frosten.

 

tips

At gøde på den rette måde

Da porren kræver megen næring skal man gøde planterne, gerne med "nældevand". Som næsten alle andre grøntsager reagerer også porren på overgødning. Den bliver mere modtagelig for sygdomme og taber yderligere sin karakteristiske smag.

 

ko214

Samkultur med andre grøntsager giver sunde planter.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

I marts-april sås under glas, i en dybde på 0,5 cm. Hvis man sår i potter sås 4-5 frø samtidig. I midten af maj sættes de unge planter ud på friland i rækker med mindst 10-15 cm. mellemrum.

Sommer

Vand rigeligt i tørre perioder. Giv efter behov flydende organisk gødning. Hyp jorden op omkring planterne.

Efterår

Porerne høstes. Nogle sorter kan dog stå til december. Hvis porren afskæres over jorden kan den skyde igen næste år.

Er porrerne sået og udplantet for tidligt, går de ofte i blomst. Ved at nippe blomsten af, så snart den opdages, kan man ofte få en rimelig høst alligevel.

Vinter

Vinterhårdføre sorter, der er sået på rette tidspunkt, kan høstes hele vinteren. Ved hård kulde tages porrerne op og lagres.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?