Endivie
(Cichorium endivia)
|
|||||
Grækere og romere har længe tilberedt endivien ved kogning. Endivie tilhører de kurvblomstrede planters famille. Det første vækstår dannes bladrosetten og næste år kommer den op til 150 cm lange pælerod. I Danmark har vi en vildtvoksende slægtning: cikorie, Cichorium intybus, der vokser ved veje, gærder og i markrande. Endi Vie er utrolig rig på vitaminer og mineraler. Den indeholder tilmed meget plantefiber, men derimod yderst få kalorier. Den bitre smag skyldes stoffet intybin, som stimulerer fordøjelsen. Endivie stimulerer også blodomløbet og nervesystemet.
Endiviens udseende
Der kan anvendes to forskellige sorter til dyrkning. Den ene kaldes "Bredbladet Endivie" (Cichorium endivia var. latifolium). Bladene er næsten helrandede, enkle og brede. En nyhed, men stadig sjælden, men en ligeså velsmagende gæst i haven er "Kruset Endivie" eller "Moskruset Endivie". Den har smalle, fligede og "krusede" blade. Begge sorter danner løse hoveder med næsten flade bladrosetter, som kan blive 40-50 cm i diameter. Den krusede salat kan dyrkes udendørs om sommeren og i drivhus om efteråret.
Kræver ingen varme
Endivien skal have fugtighed og ganske køligt klima. Trods dette, skal planterne have så megen sol som muligt om efteråret og desuden vokse i læ. Ved for tidlig såning og hvis vejret er koldt, udvikler planterne næsten ingen samlede bladrosetter, men skyder i stedet en blomsterstængel i vejret. Ved at dyrke sommer og efterår mindskes risikoen for dette.
Kan vokse på al slags jord
Endivie kan vokse næsten overalt, men foretrækker en let, humusrig havejord. Det er mest fordelagtigt at fordele lidt gam melt, godt omsat staldgødning eller hønsegødning i jorden, ca. to spadefulde pr. m², i den løsgjorte jord. En neutral til svagt basisk jord er ideel. Jorden kan evt. forbedres med kalk. Som gødning bør man udelukkende anvende organisk gødning, som staldgødning og kompost. Endivie tåler ikke mineralgødning, som blåkorn, særlig godt. Brune bladkanter, råd og gråskimmel optræder ofte, når der er overskud af kvælstof. Efter grundgødningen ved plantning behøver man ikke at gøde yderligere.
Vinterlagring med rodklump.
Såning og plantning
1. Sommerdyrkning
Fra slutningen af april til begyndelsen af juni sår man i såkasser. Så ikke for tæt og tynd ud i slutningen af forspiringen. Ca. en måned efter såning, dvs. fra slutningen af maj - begyndelsen af juni og til ind i juli, sættes planterne ud i køkkenhaven. Planterne sættes med en afstand af 30 x 30 cm eller 35 x 35 cm. I sommerperioden skal planten have meget vand. Vand om morgenen, da planterne så kan nå at tørre i lø bet af dagen og derved mindske risikoen for svampeangreb. 2. Efterårsdyrkning
|
Blegning
Selv de sorter, der ikke er selv blegende kan høstes med blege og små inderblade. Ti til tolv dage før man høster skal planterne afskærmes for lys. Tag de yderste blade på midten og bind dem sammen med et gummibånd. Sort folie eller halmmåtter, der lægges over planterne, har samme virkning. Man kan også helt enkelt vælge nogle planter ud og udføre blegningen så enkelt som ved at stille en omvendt urtepotte over hver plante. I løbet af 3 uger vil bladene være lyse og sprøde og den bitre smag forsvundet.
Uanset hvilken metode man anvender, skal planterne være helt tørre for ikke at blive ramt af råd.
Høsttidspunkt
Ca. 3 måneder efter såning kan man høste. Endivierosetter, der er klar til at blive høstet, kan dog stå yderligere et stykke tid uden at det går ud over kvaliteten. De kan stå helt til den første frost sætter ind.
"Kruset endivie" med kraftit fligede blade, plantes fra og med juni på friland.
|
Last updated 24.2.2004
|
|