Endivie
(Cichorium endivia)

Retur til oversigt Endivie  

Smagfuld efterårs- og vintersalat

Mod slutningen af året, hvor sæsonen for hovedsalat begynder at lakke mod enden, kan man stadig høste endiviens vitaminrige blade. Denne grøntsag, med en let bitterhed, er en virkelig nydelse.

Grækere og romere har længe tilberedt endivien ved kogning. Endivie tilhører de kurvblomstrede planters famille. Det første vækstår dannes bladrosetten og næste år kommer den op til 150 cm lange pælerod. I Danmark har vi en vildtvoksende slægtning: cikorie, Cichorium intybus, der vokser ved veje, gærder og i markrande. Endi Vie er utrolig rig på vitaminer og mineraler. Den indeholder tilmed meget plantefiber, men derimod yderst få kalorier. Den bitre smag skyldes stoffet intybin, som stimulerer fordøjelsen. Endivie stimulerer også blodomløbet og nervesystemet.

Endiviens udseende

Der kan anvendes to forskellige sorter til dyrkning. Den ene kaldes "Bredbladet Endivie" (Cichorium endivia var. latifolium). Bladene er næsten helrandede, enkle og brede. En nyhed, men stadig sjælden, men en ligeså velsmagende gæst i haven er "Kruset Endivie" eller "Moskruset Endivie". Den har smalle, fligede og "krusede" blade. Begge sorter danner løse hoveder med næsten flade bladrosetter, som kan blive 40-50 cm i diameter. Den krusede salat kan dyrkes udendørs om sommeren og i drivhus om efteråret.

 

Lys: Solrigt
Højde: 20 - 25 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

Kræver ingen varme

Endivien skal have fugtighed og ganske køligt klima. Trods dette, skal planterne have så megen sol som muligt om efteråret og desuden vokse i læ. Ved for tidlig såning og hvis vejret er koldt, udvikler planterne næsten ingen samlede bladrosetter, men skyder i stedet en blomsterstængel i vejret. Ved at dyrke sommer og efterår mindskes risikoen for dette.

Plantedoktoren

Endivie rammes af flere sygdomme og skadedyr. Mod bladlus hjælper nældevand, som man regelmæssigt sprøjter på planterne. I nærheden af poppel, som er rodlusens vintervært, skal man undgå at plante de tidlige sorter.

Kan vokse på al slags jord

Endivie kan vokse næsten overalt, men foretrækker en let, humusrig havejord. Det er mest fordelagtigt at fordele lidt gam melt, godt omsat staldgødning eller hønsegødning i jorden, ca. to spadefulde pr. m², i den løsgjorte jord. En neutral til svagt basisk jord er ideel. Jorden kan evt. forbedres med kalk. Som gødning bør man udelukkende anvende organisk gødning, som staldgødning og kompost. Endivie tåler ikke mineralgødning, som blåkorn, særlig godt. Brune bladkanter, råd og gråskimmel optræder ofte, når der er overskud af kvælstof. Efter grundgødningen ved plantning behøver man ikke at gøde yderligere.

Vinterlagring

Vinterlagring med rodklump.

Såning og plantning

1. Sommerdyrkning
Fra slutningen af april til begyndelsen af juni sår man i såkasser. Så ikke for tæt og tynd ud i slutningen af forspiringen. Ca. en måned efter såning, dvs. fra slutningen af maj - begyndelsen af juni og til ind i juli, sættes planterne ud i køkkenhaven. Planterne sættes med en afstand af 30 x 30 cm eller 35 x 35 cm. I sommerperioden skal planten have meget vand. Vand om morgenen, da planterne så kan nå at tørre i lø bet af dagen og derved mindske risikoen for svampeangreb.

2. Efterårsdyrkning
Fra midten af juni til midten af juli sår man direkte på friland. Det gør det lettere senere, hvis man sår i rækker med en afstand på 40 cm. Så i fuger, der maksimalt er 1 cm dybe. Såningen kan gentages med 2-3 ugers mellemrum. Tilsidst tyndes planterne ud, så der er 30-40 cm's afstand. Den lave såning og den store afstand mellem planterne fremmer en gunstig udvikling af de velsmagende bladrosetter og forebygger desuden svampeangreb.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrigt, varmt og beskyttet om efteråret. Solrigt, men ikke for tørt eller varmt om sommeren. Kan også dyrkes i drivhus, specielt om efteråret.

jord -

Jord

Nærings- og humusrig, let havejord med neutral til svag basisk pH-værdi. Før plantning forbedres jorden med stald- eller hønsegødning.

pasning -

Pasning

Forkultiver til sommerdyrkning under glas i april-maj. Til efterårsdyrkning, fra juni. Frøplanterne sættes med 30x30 cm's mellemrum. Lug jorden, vand rigeligt.

vitaminforråd

Vinterens vitaminforråd

Blegning

Selv de sorter, der ikke er selv blegende kan høstes med blege og små inderblade. Ti til tolv dage før man høster skal planterne afskærmes for lys. Tag de yderste blade på midten og bind dem sammen med et gummibånd. Sort folie eller halmmåtter, der lægges over planterne, har samme virkning. Man kan også helt enkelt vælge nogle planter ud og udføre blegningen så enkelt som ved at stille en omvendt urtepotte over hver plante. I løbet af 3 uger vil bladene være lyse og sprøde og den bitre smag forsvundet.

Uanset hvilken metode man anvender, skal planterne være helt tørre for ikke at blive ramt af råd.

tips

En god grøntsag

Endivie er en god plante at dyrke efter alle de tidlige grøntsager, som f.eks. radiser, gulerødder og spinat Selv små frømængder giver rigelig med planter. 2,5 gram rækker til 1000 planter. Gem de overskydende frø de bevarer deres spireevne i 4 - 5 år.

Høsttidspunkt

Ca. 3 måneder efter såning kan man høste. Endivierosetter, der er klar til at blive høstet, kan dog stå yderligere et stykke tid uden at det går ud over kvaliteten. De kan stå helt til den første frost sætter ind.

Kruset endivie

"Kruset endivie" med kraftit fligede blade, plantes fra og med juni på friland.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April-juni: Så i drivhus til sommerdyrkningen. Efter 1 måned sættes frøplanterne ud. Er der fare for frost dyrkes der under glas.
juni: Planter til sommerdyrkning plantes ud.

Sommer

Juni-juli: Frilandssåning til efterårsdyrkning. Tynd ud, vand regelmæssigt om morgenen, beskyt mod stærk sol.
Juli-aug: Sommerdyrket endivie høstes.

Efterår

Sept-nov: Høst af efterårsdyrket endivie. Ca. 2 uger før høst foregår blegningen. Planterne kan stå i haven uden at tage skade, lige til frosten sætter ind. De tåler nogle få frostgrader.

Vinter

Nov-jan: Efterårsdyrket endivie kan lagres på et mørkt og luftigt sted. Planter med rodklump pakkes ind i fugtigt tørvemuld eller sand. Vinterdyrkning kan kun foregå i et opvarmet drivhus.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?