Hvidløg
(Allium sativum)
|
||||||
Hvidløg tjener ikke bare som grøntsag og krydderi, de har også været velkendte lægeurter siden antikken. I dag finder man planten udbredt over hele verden, og mange retter ville være smagsløse uden hvidløg. Dyrkningen af hvidløg er, selv i de nordiske områder, nem og anbefalelsesværdig.
Fra Asien
Man formoder at hvidløget stammer fra Centralasien, hvorfra det er blevet udbredt til hele verden. Det blev dyrket i Europa allerede på kejser Karl den Stores tid. Men uanset hvor store historiske traditioner, så skal man spise hvidløg med lidt omtanke, af hensyn til sine omgivelser, for det kan lugtes via hud og ånde, og det kan ikke alle lide. Noget anderledes er det derimod med hvidløgskapsler og -piller, hvor duften næsten ikke mærkes. Får man lyst til at bruge ren hvidløgsolie, skal man passe på, for den kan medføre hudirritationer og blærer. Men ellers tjener de friske fed til at styrke immunforsvaret, og de virker blodrensende. De virker gennem den æteriske olie, allicin, der forårsager den typiske hvidløgslugt, og deres mange vitaminer. Hvidløgs gunstige indflydelse på for højt blodtryk og åreforkalkning har været kendt længe, og udnyttes af lægemiddelindustrien.
Fra Liljefamilien
Hvidløg hører til liljefamilien (Liliaceae) og er nært beslægtet med purløg, porre og almindelige spiseløg. Egentlig hører de til de flerårige planter, men dyrkes mest som etårige i køkkenhaven. Hvidløgets hovedløg er opbygget af små seglformede, bøjede fed, og de opfylder en funktion som sideløg. Hele hvidløget er omhyllet af en pergamentagtig hud, der kan være rosa, hvid eller violet. Blomsterne kommer på en op ti1 80 cm høj blomsterstængel og er ren luxus fra naturens side, for de er næsten altid sterile.
Slægtninge
Nært beslægtet med hvidløg er bl.a. hvidløgsurt (Alliaria petiolata) og ramsløg (Allum ursinum). Hvisløgsurt er en vildplante, som er udbredt i Sydeuropa. Bladene er, på grund af deres kraftige aroma, meget anvendt til pølser, supper og salater. Ramsløg kaldes vild hvidløg, og vokser i skyggefulde skove. Man kan bruge de unge, hvidløgssmagende blade til at komme smag på supper og grøntsager.
En anden variation er snithvidløg, der ligesom hvidløg får større og større anvendelse i køkkenet. Man anvender ikke løgene, men kun de aromatisk smagende blade. I realiteten kan man blot stikke små hvidløgsfed i jorden og klippe af bladene.Det har den fordel at de smager som hvidløg, men er noget mildere i smagen og de giver ikke så megen lugt. Da planten normalt er vinterhårdfør, kan man så den allerede i slutningen af marts, eller udplante færdige potteplanter. Om efteråret kan bladrørene høstes ligesom ved purløg eller tages ind i potter.
Snithvidløg kommer mere og mere på mode
|
I olie
Hvidløg er særlig gode og lækre, hvis man koger dem 5 min. i en blanding af en halv liter hvidvin og vineddike tilsat timian, laurbærblade, peberkorn og lidt sukker og salt. Blandingen trækker natten over. Derefter får den endnu et opkog og hvidløgene tages op, afkøles og fyldes på glas. Nu overhældes de med olivenolie og glassene lukkes tæt.
Høst
Da løgene giver det største udbytte ved etårig kultur, tages de op i august, eller så snart toppen er visnet. De graves forsigtigt op med en gravegreb, og er jorden tør, lægges de her for at tørre i solen. Er der udsigt til regn, bør de dog bundtes sammen ved hjælp af toppene og hænges op inden døre til tørring. Gem en del af de større ydre fed og brug dem til udplantning næste år.
Man kan forspire hvidløg i spagnumpotter og siden plante dem ud
|
Last updated 24.2.2004
|
|