Hvidløg
(Allium sativum)

Retur til oversigt Hvidløg ko40  

En karakteristisk smag - elsket og hadet

Hvidløg er både et krydderi og en grøntsag, for de enkelte dele af dette løg, feddene og toppen, har en skarp smag og afgiver straks en lille del af den intensive aroma.

Hvidløg tjener ikke bare som grøntsag og krydderi, de har også været velkendte lægeurter siden antikken. I dag finder man planten udbredt over hele verden, og mange retter ville være smagsløse uden hvidløg. Dyrkningen af hvidløg er, selv i de nordiske områder, nem og anbefalelsesværdig.

indkøbstips

Man kan købe hvidløg fra det sydlige udland, men det er bedre at plante fed af hjemlige hvidløg, for sorterne sydfra er ikke så hårdføre hos os. De rådner lettere og udvikler sig normalt ikke tilfredsstillende.

Fra Asien

Man formoder at hvidløget stammer fra Centralasien, hvorfra det er blevet udbredt til hele verden. Det blev dyrket i Europa allerede på kejser Karl den Stores tid.

Men uanset hvor store historiske traditioner, så skal man spise hvidløg med lidt omtanke, af hensyn til sine omgivelser, for det kan lugtes via hud og ånde, og det kan ikke alle lide. Noget anderledes er det derimod med hvidløgskapsler og -piller, hvor duften næsten ikke mærkes.

Får man lyst til at bruge ren hvidløgsolie, skal man passe på, for den kan medføre hudirritationer og blærer. Men ellers tjener de friske fed til at styrke immunforsvaret, og de virker blodrensende. De virker gennem den æteriske olie, allicin, der forårsager den typiske hvidløgslugt, og deres mange vitaminer. Hvidløgs gunstige indflydelse på for højt blodtryk og åreforkalkning har været kendt længe, og udnyttes af lægemiddelindustrien.

 

Lys: Solrig plads
Højde: Indtil 90 cm.
Jord: Finkrummet havejord
 

Fra Liljefamilien

Hvidløg hører til liljefamilien (Liliaceae) og er nært beslægtet med purløg, porre og almindelige spiseløg. Egentlig hører de til de flerårige planter, men dyrkes mest som etårige i køkkenhaven.

Hvidløgets hovedløg er opbygget af små seglformede, bøjede fed, og de opfylder en funktion som sideløg. Hele hvidløget er omhyllet af en pergamentagtig hud, der kan være rosa, hvid eller violet. Blomsterne kommer på en op ti1 80 cm høj blomsterstængel og er ren luxus fra naturens side, for de er næsten altid sterile.

Plantedoktoren

På grund af sin skarpe lugt er hvidløg naturligt beskyttet mod skadedyr. Normalt angriber end ikke snegle hvidløg. Hvis man planter hvidløg i sin køkkenhave, har man en effektiv beskyttelse mod gulerodsfluer, mosegrise og gråskimmel. Som beskyttelsesplante kan hvidløg også plantes mellem jordbær og andre bær, kartofler og roser. Afkog af hvidløg hjælper med til bekæmpelsen af svampesygdomme.

Slægtninge

Nært beslægtet med hvidløg er bl.a. hvidløgsurt (Alliaria petiolata) og ramsløg (Allum ursinum). Hvisløgsurt er en vildplante, som er udbredt i Sydeuropa. Bladene er, på grund af deres kraftige aroma, meget anvendt til pølser, supper og salater. Ramsløg kaldes vild hvidløg, og vokser i skyggefulde skove. Man kan bruge de unge, hvidløgssmagende blade til at komme smag på supper og grøntsager.

En anden variation er snithvidløg, der ligesom hvidløg får større og større anvendelse i køkkenet. Man anvender ikke løgene, men kun de aromatisk smagende blade. I realiteten kan man blot stikke små hvidløgsfed i jorden og klippe af bladene.Det har den fordel at de smager som hvidløg, men er noget mildere i smagen og de giver ikke så megen lugt. Da planten normalt er vinterhårdfør, kan man så den allerede i slutningen af marts, eller udplante færdige potteplanter. Om efteråret kan bladrørene høstes ligesom ved purløg eller tages ind i potter.

Snithvidløg

Snithvidløg kommer mere og mere på mode

Korte råd

Voksted -

Voksested

En varm, beskyttet plads i fuld sol. Gode i blandingskultur med andre planter.

jord -

Jord

Finkrummet og humusrig jord, der ikke må være nygødet. Jorden skal være naturligt næringsrig og dybmuldet.

pasning -

Pasning

Pas på at jorden ikke er konstant våd. Det kan ingen løgplanter lide, så rådner de.

ko402

Jordbærrene trives fint side om side med hvidløg

I olie

Hvidløg er særlig gode og lækre, hvis man koger dem 5 min. i en blanding af en halv liter hvidvin og vineddike tilsat timian, laurbærblade, peberkorn og lidt sukker og salt. Blandingen trækker natten over. Derefter får den endnu et opkog og hvidløgene tages op, afkøles og fyldes på glas. Nu overhældes de med olivenolie og glassene lukkes tæt.

 

tips

Undgå kvælstofgødning

Man kan spare gødningen til hvidløg, hvis man planter dem i et velforberedt, humusrigt bed. Undgå under alle omstændigheder kvælstofgødning, for så holder løgene meget dårligt, Frisk naturgødning er skadeligt for hvidløg, ligesom for de fleste andre planter. Som efterkultur kan man plante salat, som feldsalat eller endivie.

Høst

Da løgene giver det største udbytte ved etårig kultur, tages de op i august, eller så snart toppen er visnet. De graves forsigtigt op med en gravegreb, og er jorden tør, lægges de her for at tørre i solen. Er der udsigt til regn, bør de dog bundtes sammen ved hjælp af toppene og hænges op inden døre til tørring. Gem en del af de større ydre fed og brug dem til udplantning næste år.

 

i spagnumpotter

Man kan forspire hvidløg i spagnumpotter og siden plante dem ud

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Plant i marts eller april. Man stikker et fed 5 cm dybt i jorden for hver 15 cm. Det er bedst at anvende fed fra en plante fra året før. Mere skal der ikke gøres.

Sommer

egne løg allerede engang i august. Planterne skal ikke vandes. Løgene er høstmodne, når toppen gulner. Høst en lun dag.

Efterår

Løgene er holdbare længe, hvis de tørres et luftigt sted. De flettes til fletninger, eller samles i toppe. Nu kan der plantes vinterhårdføre hvidløg i milde egne.

Vinter

Planter i det fri har brug for vinterafdækning af halm og granris. Kontroller på varme dage, at løgene ikke rådner. Normalt er vinterhvidløg ikke for os i Norden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?