Meloner
(Cucumis melo)

Retur til oversigt ko58  

En forfriskende sommerspise

Melonens saftige frugtkød regnes for en særdeles forfriskende og læskende spise. Tænk på de dejlige gule meloner vi spiser om sommeren og på de røde vandmeloner der sælges sydpå.

Desværre er melondyrkning på friland svær hos os. Meloner foretrækker temperaturer over 23°C og har brug for en beskyttet plads. Hvis man har et drivhus er melondyrkning derimod yderst givtig, for i drivhuset er der "varmt middelhavsklima".

Sorter
Navn
Bemærkninger
Drivhus-sorter:
 "Aroma"
Tidlig sort med orangerødt frugtkød. Netmelon
 "Sweet Heart"
Små hvidgrønne frugter med lakserødt frugtkød. Netmelon
 "West"
Tidlig og meget velsmagende sort med gult sødt frugtkød. Netmelon
 "Ha'on"
Kraftigt voksende, højtrankende honningmelon
 "Maja"
Stærktvoksende, orangefarvet frugtkød. Honningmelon
Frilands-sorter:
 "Benary's Zuckerkugel"
Saftigt, grønt frugtkød, indtil 1,5 kg.
 "Sperlings honigtopf"
Honningmelon. Robust
 "Berliner Netzmelone"
Aromatisk netmelon
 "Vierlander Netz"
Meget aromatisk netmelon
 "Souper Market"
Rigtbærende, saftig, orangefarvet frugtkød. Netmelon
 "Panonia"
Vandmelon, 3-5 kg., lyserødt frugtkød, fast skal
 "Amerikansk Land"
Meget robust sort

En tropefrugt

Meloner stammer fra troperne og subtroperne og kom fra Indien til Middelhavsområdet i meget gamle dage. I dag dyrkes de i stor stil i alle lande omkring Middelhavet.

I de varme lande er der et utal af melonarter og sorter. I Mellemeuropa er meloner en import-vare, fordi de sjældent kan nå at modne på friland. I drivhuse derimod er det nemt at dyrke denne frugtagtige grøntsag, der er i nær slægt med agurker og græskar.

 

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Maj - juni
Højde: 70 - 120 cm.
Jord: Rig, med godt dræn
 

 

Meloner er ikke altid meloner

Man adskiller melonerne i nogle varieteter. Honningmelonerne (Cucumis melo) er udvendig mørkegrøn og glat. Frugtkødet er grøngult og meget sødt. Netmeloner (Cucumis melo var. reticulatus) har på ydersiden lysebrune korkstriber, der kan minde om et net. Frugtkødet er gyldent til orange.

Den tredje variant, der hører til honningmelonerne er kantalup'en eller Cantalup-melon (Cucumis melo var. cantaloupensis), der i de fleste tilfælde har en buklet, buet overflade med længderiller. Denne melon er opkaldt efter et lille sted i Sabinerbjergene.

De store vandmeloner med deres røde frugtkød hører til arten Citrullus lanatus, også kaldet Citrullus vulgaris. Dyrkningen af dem er vanskelig i hele det mellemeuropæiske område, selv i drivhus. De der alligevel vil forsøge, kan bruge dyrkningsanvisningen for honningmeloner.

Frugterne bliver naturligvis ikke så store i vort klima og er heller ikke så aromatiske i smagen.

 

Plantedoktoren

Meloner er meget modtagelige for jordboende svampe. Skift derfor vokseplads hvert år og plant aldrig melon samme sted to år i træk. Når planterne bliver ved jorden, skal frugterne ligge på et lag strå, eller en omvendt urtepotte, så de beskyttes mod råddenskab. I vedvarende dårligt vejr skal planterne kontrolleres for svampeangreb.

 

ko582

Husk at kappe plantens top rettidigt

Korte råd
Voksted -
Voksested

Gunstige, beskyttede steder, helst i drivhus, evt. ved en lun sydmur.

jord -

Jord

Meget frugtbar, varm, med godt dræn. Dyrk aldrig meloner i samme jord flere år i træk.

pasning -

Pasning

Efter det femte blad kappes planten. Hjælp med til bestøvningen. Afstand ca. 1,5 m.

ko584

Frilandsmeloner moder kun ved tilstrækkelig varme.

 

tips

Stop planten i rette tid

Meloner udvikler overvejende deres frugter fra sideskuddene. Man må ikke overse det tidspunkt, hvor planten skal stoppes. Som regel er det efter udviklingen af det fjerde eller femte blad. Også sideskud, der udvikles fra bladakselen på de blivende blade skal kappes efter femte til sjette blad. Ligeså skal man behandle det nye sideskud, der opstår ved kapningen, men her skal det ske allerede efter det tredje blad.

Dyrkning og høst

Dyrkningen af meloner minder i det store og hele om dyrkningen af agurker. Hos melonerne er det vigtigt, at temperaturen i vækstfasen indtil august ikke kommer under 12° C. Ved befrugtningen skal man hjælpe til, eller i det mindste i melonens nærhed plante nogle bilokkeplanter, som f. eks. honningurt eller hjulkrone. En god høst kan også påvirkes ved en blandingskultur med majs, eller en forkultur af kålrabi, radiser og salat.

Ved de storfrugtede sorter skal man desuden huske at lade kun 4-6 frugter modne. Når planterne er tiltrukket på espalier eller snore, skal de stadig tungere frugter hænge i sække eller net, der bindes fast til støtten, for planten kan ikke selv bære dem. Vokser planten nedliggende er det en god ide at lægge melonen på en omvendt urtepotte, dækket med lidt tørt græsafklip eller halm, så dens underside ikke rådner.

Det er vigtigt at vende frugten regelmæssigt, så den ikke får "liggeside". Hvis frugtansætningen svigter, holder man op med at vande. Det forårsager forstærket hunlig blomstring. Vand aldrig med koldt vand, så får planten kuldechock. I marts sås melon, i midten af april udplantes den i drivhus og modner omkring slutningen af juni. Fine små ridser ved stilkansatsen tyder også på at frugten er moden til at høstes.

 

ko583

Meloner har brug for god plads

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Så i marts i potter under glas. spiretemperaturen skal være ca. 25° C. Spiringen varer 3 til 12 dage. Frøene bevarer spireevnen i 4 til 6 år. Plant ud når jorden er tilstrækkelig varm.

Sommer

Hjælp med til bestøvningen, så der bliver god frugtsætning. Man bruger en pensel og tager støv fra pollensækken på den mandlige plante og overfører pollen til støvfanget på hunplanten.

Efterår

Efter at planterne er kappede og planten trukket op, modner frugterne efter 120 dage. Modningen er færdig, når man mærker en aromatisk melonduft.

Vinter

Frugterne skal ikke tages, før de er helt modne, for de eftermodner stort set ikke. I drivhuse kan den gamle jord fjernes om vinteren.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?