Knoldselleri
(Apium graveolens var.rapaceum)

Retur til oversigt ko15  

Anvendelig grøntsag

Selleri hører til vore mest populære grøntsager. Vi kan bruge både den næringsrige rodknold og de aromafyldte blade til mange retter og supper med og uden kød.

Selleri har været kendt længe hos os, både som grøntsag og som lægeplante. Kultursorter blev allerede indført fra Italien i Middelalderen.

Den vildtvoksende sort er udbredt over næsten hele jorden og anvendes i den farmaceutiske industri og i folkemedicinen. Den vokser mest på fugtige, saltholdige jorde og findes derfor mest i sumpede kystegne.

VÆrd at vide

Det fine selleriløv indeholder god smag og anvendes f.eks. til supper, hvor man koger det med ganske kort. Det kan også anvendes friskt, men egner sig også til at tørre eller fryse. Den kraftige aroma bevares fint.

Sund og velsmagende

Sellerien tillægges vidunderlige egenskaber. Den regnes f.eks. fra gammel tid for et afrodisiakum, der kan styrke den fysiske kærlighed. De sunde egenskaber kan slet ikke betvivles. Den indeholder vitamin E og har et meget højt indhold af forskellige mineralstoffer. Desuden er den en af vore mest fiberholdige grøntsager, hvilket gør den særlig værdifuld i det moderne køkken.

Den tykskallede selleriknold har fast hvidt kød med en meget karakteristisk, kraftig smag, og anvendes derfor ofte til saltfattig diætmad. Kogt, dampet, moset eller paneret og stegt selleri smager altid godt. Også som råkost smager selleri meget fint i salater. Den kan rives eller skæres i små terninger, som dryppes med lidt citronsaft, så de ikke ilter sig sorte pga. jernindholdet.

 

Lys: Solrigt
Højde: 40 - 45 cm.
Jord: Næringsrig
 

En næringskrævende grøntsag

For at få flotte selleriknolde skal man forberede jorden godt. Selleriens rodknold er næringsdepot og det er derfor forståeligt at sellerien er særlig næringskrævende, fordi den i løbet af vækstperioden skal opbygge et velfyldt forrådskammer.

Ved sædskifte skal selleri derfor være den første kultur som dyrkes. Jorden forberedes allerede om efteråret med kompost og organisk gødning. Rodudviklingen styrkes først og fremmest af kali. Derfor er kaligødning som organisk gødning og træaske meget velegnet.

Plantedoktoren

De sorter som i dag er i handelen, er normalt ret modstandsdygtige overfor svampesygdomme, rust og skurv. Men den egentlige forebyggelse ligger i at vælge den rette vokseplads, der både er luftig og fri. Man kan styrke planterne ved sprøjtning med padderokkethe og ved plantning af egnede naboplanter. På den måde forhindres ormeangreb.

Så tidligt

Da selleri har en temmelig lang udviklingsperiode og desuden er ret sart overfor kulde, skal man så den tidligt inde eller i opvarmet mistbænk. Allerede i februar / marts sår man frøene i kasser med en let jord. Frøene, som knapt skal dækkes med jord, spirer bedst ved en temperatur omkring 16° C.

En til to gange skal stiklingerne prikles inden de til sidst, i slutningen af maj, når faren for nattefrost er ovre, kan plantes ud på en beskyttet plads.

Ungplanterne sættes i jorden med en afstand på 40-60 cm. De skal ikke alt for dybt i jorden, for så danner de ingen knolde. Det er godt for småplanterne, hvis man strør lidt træaske i plantehullet.

ko152

Selleribladene bruges som krydderurt og suppevisk pga. den kraftige smag.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Knoldsellei har brug for en beskyttet plads, der hverken må være for varm eller for tør. Lidt luft holder skadedyr væk.

jord -

Jord

For at selleriknoldene kan udvikles godt, skal jorden være fugtig og særdeles nærings- og humusrig. Jorden i bedet forbedres godt.

pasning -

Pasning

Giv regelmæssigt allround-gødning (organisk eller uorganisk). Gødningen er særlig vigtig for denne rodgrøntsag. Vand rigeligt.

ko154

Knoldselleri har brug for en planteafstand på mindst 40 cm.

Selleri elsker fugt

I vækstperioden skal planterne forsynes med rigelig næring og vand. For at jordens fugt kan holdes konstant, er det en god ide at dække med plantemateriale mellem rækkerne. Bregneblade som indeholder kali er f. eks. vældig gode.

Knoldene, der oftest rager lidt op over jorden, skal ikke dækkes. Det er vældig godt for kulturens sundhed hvis man vander et par gange med brændenælde-vand (læg nælder i en spand og overhæld med vand. Lad det stå nogle dage).

 

tips

Blandingskultur er godt for selleri. Velegnede naboer er f.eks. tomater, løg, buksbom og knudekål. Særlig god er også en kombination med kål. F.eks. holder den kraftige selleriduft kålfluer fra blomkålen.

 

Populære sorter

Når man køber sellerifrø skal man vælge sorter, der giver godt udbytte og er resistente overfor svampesygdomme. Nogle af de bedste sorter er " Alabaster" "Balder" "Snehvide" , "Tropa" og "Ruhm v. Zwijndrecht".
"Dolvi" , "lnvictus" , "lram" , "Magdeburger Markt" , "Neckarland" og "Sperlings Dolvi" er primært nyere tyske sorter med fine egenskaber. Bladene er kraftige og knolden fast og sprød.

ko153

Med naboer som bønner og løg trives selleri særlig godt.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

På grund af den relativt langsomme udvikling kan det bedst betale sig at så selleri inde i kasser i februar / marts. Småplanterne prikles to gange.

Sommer

kuldesarte selleri skal først plantes ud når faren for nattefrost er ovre, sidst i maj. Plant i en afstand på 40-60 cm og sæt ikke ungplanterne for dybt, så danner de ikke knolde.

Efterår

Næsten hele vækstperioden - ca. 200 dage - bruger sellerien til at danne knold. Derfor har den brug for rigelig tilførsel af næringsstoffer og væde. Forbered jorden nu.

Vinter

Man kan grave sine selleri op indtil november. Knoldene renses for rødder og løv og lagres køligt i kasser med let, fugtet sand. På den måde kan de holde længe.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?