Fennikel
(Foeniculum vulgare)
|
||||||
Fennikel besidder helsebringende egenskaber og dens fine smag har været værdsat i de sydeuropæiske lande siden antikkens tid. I Italien kaldes den "finocchio" og bruges meget i madlavningen, enten som rå grøntsag, i salater, olielage eller stegt i smør og lidt citron.
Sund grøntsag
Grøntsagen har tilsyneladende helsebringende egenskaber. Da den er letfordøjelig, er den egnet for folk med mavebesvær. Yderligere indeholder den mange C-vitaminer og æteriske olier. Det er disse olier, der giver planten den specielle smag. På samme måde, som frøene fra krydderurten fennikel, kan ligeledes frøene fra grøntsagen fennikel bruges til at fremstille en the, der hjælper på mavebesvær, hoste og hæs hed.
Botanisk oprindelse
Sammen med gulerod og selleri tilhører fennikel Skærmblomstfamilien Umbelliferae/Apiaceae. Fennikel er let at kende på sine dildagtige blade. I modsætning til krydderurten fennikel er den nederste del af bladstænglerne opsvulmede, og således danner selve bladbasisen grøntsagen. I meget koldt vejr svulmer basis ikke op. Planten skyder i stedet for i højden og udvikler flere gule blomsterstande.
Solrigt sted og god havejord
Lad fennikel gro på et varmt og solrigt sted. God humusrig og løs jord, der hurtigt opvarmes, fremmer tilvæksten. Giv rigeligt med gødning.
Et bed fennikel og forskellige salatsorter.
Så ikke for tidligt
Den italienske fennikel bør ikke sås for tidligt på sæsonen. Hvis den sas for tidligt hænder det, at den blot skyder i højden og glemmer at danne de tykke bladstængler. Midt på sommeren er det tid at så. Man kan bruge pladsen, der er opstået, når man har fjernet andre tidlige grøntsager, f.eks. salat, radiser og portulak. Hvis man ikke vil vente på det, kan man så den tidlige sort "Zefa Fino" og dække med plast.
Såning
Frøene sås dybt med en rækkeafstand på ca. 40 cm. Så snart planterne er kommet op udtyndes til en afstand på 20-25 cm. I godt vejr får planterne herved chancen for at udvikle sig optimalt.
En letdyrket grøntsag
Fennikel kræver en optimal arbejdsindsats. I tørt vejr vandes regelmæssigt. Jordoverfladen skal holdes løs ved hjælp af en hakke. I september-oktober dækkes de sentsåede planter med friskt løv, halm eller granris for at beskytte mod kulden. Fennikel tåler forbavsende megen kulde, selv ved ned til -3° C tager den ikke skade.
|
Mild og saftig blegning
Når bladbasis starter med at svulme op og den har opnået størrelse som en tennisbold, hyppes jorden op omkring, således at grøntsagen bliver hvid, mild og saftig.
Høst på den rette måde
I slutningen af september - efter en vækstperiode på 3 måneder - er det tid til at høste de første "knolde". Hver knold vejer 200-300 g. Grøntsagen skal høstes inden bladstænglerne bliver træge og de yderste bladskeder falder af. Bladene skæres af ca. 10 cm ovenover opsvulmningerne.
Holdbarhed
Hvis man får megen fennikel på en gang, kan man lagre dem ved at slå dem ned i fugtig jord i koldbænk eller i kælderen. For at øge holdbarheden afkortes rødderne og de yderste blade til ca. halvdelen.
Fennikel kan også dyrkes i drivbænk
|
Last updated 24.2.2004
|
|