Karse
(Lepidium sativum)

Retur til oversigt Karse  

Vitaminer fra vindueskarmen

Karse behøver kun syv dage for at vokse til, så den kan klippes og kommes på maden. Trods den meget korte vækstperiode er det en vitaminrig og velsmagende urt.

Karse kan sås overalt hvor man har plads, i bakker og småskåle i vindueskarmen, i bunden af drivhuset, i mistbænken og naturligvis også på friland. Denne hurtigtvoksende krydderurt er egnet selv til små altaner.

indkøbstips

Man kan købe færdig karse i bakker hos grønthandlere og i supermarkeder. Karsen er dyrket på en tynd plade af stenuld. Hvis man løfter pladen op og kommer lidt jord under, får karsen en mere kraftfuld smag.

Små blade - stor effekt

Karse er en bladgrøntsag, som også kan kaldes en krydderurt. Når karsen har kimet, høstes de to fuldt udviklede kimblade og den få centimeter lange stængel og spises frisk. Hvis man lader karsen vokse videre, kan den frembringe op til 60 cm høje blomsterstilke med hvide blomster, og man kan stadig spise bladene. Men hos os anvendes disse blade sjældent som salat. Det eneste ufordelagtige ved krrse er, at den skal anvendes straks efter høsten, for ellers udtørrer den og mister sin velsmag.

 

Lys: halvskygge
Højde: ca. 10 cm.
Jord: al slags jord
 

Højt C-vitaminindhold

Karse er ikke bare grønt pynt på salat, smørrebrød og æggeretter. Den har et højt indhold af vitaminer, jern, sennepsolier og antibiotiske virkestoffer. Frem for alt indeholder den meget C vitamin og æggehvidestof.

Karse er ikke blot sund, men også god for den slanke linie.

Plantedoktoren

Under den korte kulturtid har skadedyr, hvis udvikling tager længere end to uger, ingen chance. Derfor er karse normalt meget sund. Jordfluer (bananfluer) kan dog godt optræde i karse. Det er bedst at vælge steriliseret jord, når man vil så karse.

Vinterdyrkning

Vil man ikke undvære de daglige friske grønne vitaminer når der ikke er frisk salat at få, eller kun drivhusvarer, skal man skynde sig at så karse i små bakker i vindueskarmen. I øvrigt anbefales karsesaft som en regulær forårskur, fordi den styrker dannelsen af røde blodlegemer og virker befordrende for mave og galdeblære. Altså en helt igennem sund urt.

 

Karse

Hvis man ikke klipper karsen af for tæt ved bunden kan den skyde igen, så får man dobbelt høst.

 

vigtigt

Med karse kan man teste sin kompostjord. Hvis karsen spirer og hurtigt bliver smuk og strunk, er komposten "moden". Hvis karsen "vælter" , er komposten endnu ikke klar til brug.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Vælg en hvilken som helst plads udendørs om sommeren eller indendørs resten af året. Så i beholdere der kan rumme mindst 5 cm jord.

jord -

Jord

Karse spirer i enhver jord, blot temperaturen er tilpas og jorden fugtig. Også fugtig vat eller gaze kan brugessom spire-medie.

pasning -

Pasning

Da karse breder sig, skal man ikke så den som forkultur i et bed, med mindre man bagefter graver det mere end 5 cm dybt.

De fine kimblade har en liflig, lidt peberagtig smag.

Sorter

Man anvender frø, som danner store, mørkegrønne og aromafyldte kimblade. Der findes kun en navnesort, "Ravino", ellers sælges karse som " Almindelig karse" eller "Havekarse". Frøfirmaerne har normalt valgt de bedste sorter til vort k1ima.

tips

Dobbelt høst

Når karseplanterne er 6 til 8 cm lange, skal man klippe dem af over jorden. Hvis man ikke klipper alt for dybt, kan planterne skyde endnu engang og give høst for anden gang.

Børnevenlig

Når man vil vække børns interesse for have-arbejde, skal man starte med at lade dem dyrke karse til familiens forbrug. For det første er man sikker på at der kommer et resultat, og for det andet kommer resultatet hurtigt, hvad der er særlig vigtigt, for børnene er som regel utålmodige. Man kan f. eks. så frøene så karsen vokser op og danner navne eller figurer.

Karsegris ko264

Det er dekorativt at dyrke karse på et pindsvin af ler.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Hele foråret kan man så karse under glas og på den måde have frisk grønt som danner overgang indtil de første grøntsager kommer.

Sommer

Nu kan man så og høste uafbrudt udenfor. Hvis spirebakkerne står for solrigt, skyder planterne. Vælg en skyggeplads eller dæk spirerne.

Efterår

Karse kan høstes hele efteråret, hvis man husker at så med regelmæssige mellemrum. Det er dejligt krydderi til al slags råkost, salat og smørrebrød.

Vinter

Om vinteren kan man dyrke karse i vindueskarmen. Men nu skal man regne med at kulturtiden er omkring 3 uger.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?