Dild
(Anethum graveolens var. hortorum)

Retur til oversigt Dild ko11  

Aromatisk altmulig-urt

Ingen kok, der værdsætter at anvende friske krydderurter i køkkenet, kan undvære dilden. Denne urt er velsmagende til salater, grøntsager og fiskeretter, men har også helbredende egenskaber.

Dild er en et-årig plante og hører som fennikel til familien af skærmblomstrende (Umbelliferae). Planten stammer fra de østlige middelhavsegne og Lilleasien, og har været kendt og anvendt der i umindelige tider.

I antikken omtales Dilden f.eks. af Plinius den ældre. Kærligheden til denne aromatiske krydderurt har holdt sig op til vore dage. Vi holder alle af den friske, intensive smag af de æteriske olier, som findes i næsten alle dele af planten.

VÆrd at vide

I industrien anvendes dildfrøene til at udvinde dildolie af. Denne olie, som man får via destillation, anvendes til likør, bjesk og parfume.

Fin som både ung og gammel

Dild kan faktisk anvendes i alle faser af sin udvikling. Man kan plukke de fintsmagende blade hele sommeren. Man kan anvende næsten alle plantedele, så der ikke går noget til spilde. Hvis man elsker syltede agurker eller asier, skal man anvende den blomstrende plante, lige når den begynder at danne frøstande.

Dilden høstes omkring 40 cm over jorden og træagtige stængeldele fjernes. Derefter kan Dilden bruges som den er til madlavningen.

I øvrigt skal Dild, som de fleste krydderurter, aldrig koge med i maden (dog lige med undtagelse af nye kartofler). Den tilsættes helst til sidst, hvor den kun lige simrer med, ellers vil de aromatiske smagsstoffer gå tabt. Endnu et tip: Prøv at lave dildeddike. Stop friske dildblade i et glas og overhæld dem med vineddike. Lad glasset stå i solen. Eddiken kan bruges til al slags salat og er særlig fin til agurkesalat.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Juli - september
Højde: 100 - 150 cm.
Jord: Porøs og fugtig
 

Mild eller kraftig

Til syltede agurker, der ikke skal smage alt for skarpt er det bedst at anvende den endnu unge Dild. De friske, fligede, grønne blade smager mildt og dufter blidt. Den blomstrende plante har en noget mere intensiv smag. Til kryddersmør eller kvarkdressing er dildblade ideelle.

Frøene er let bitre og skal anvendes med omtanke i syltning og henkogning, så dildsmagen ikke bliver for gennemtrængende.

Plantedoktoren

Hos Dild kan det betale sig at være opmærksom på bladlus og jordboende skadedyr. For at forebygge skal planterne ikke stå for tæt. Udtynd småplanterne, så der er 15-20 cm imellem dem. Dilden er i øvrigt en slags vagthund i haven, for den gør livet svært for bl.a. kålfluen, og den har også god indvirkning på salat, gulerødder, agurker, kål og løg.

Bruges i urtemedicin

Det er ikke blot i køkkenet dild finder anvendelse. Det er også en anvendt urt i naturmedicinen. Dild virker beroligende og gør kroppen afslappet.

fordøjelsesforstyrrelser og luft i maven kan en te, som indeholder dildfrø være meget virksom. Hvis man er på en saltfattig diæt kan man i stedet for salt anvende dild, som smagsstof. Dild virker blodsukkersænkende og stimulerer kirtlerne.

med bønner

Dilden står fint sammen med bønner.

En solelsker

Dild er afgjort en solelskende plante, men de steder, hvor den vokser, skal passes godt med vand. Hvis man blot en enkelt gang glemmer at vande, bliver planten mere svagelig og modtagelig for sygdomme.

Hvis blot der er vand nok, lægger denne urt mindre vægt på jordbunden. Den trives også fint i mager og ellers tør jord, blot der vandes. Den når let en højde af 120 cm, uden at det går ud over smagskvaliteten. På mager jord kan man dog gøre væksten noget kraftigere ved at gøde, men ellers er planten ret beskeden i sine livskrav.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Solrigt, helst beskyttet mod for stærk vind og slagregn. Man kan også dyrke dild på altanen, i blomsterkummer og kasser.

jord -

Jord

Jorden skal være ret fugtig, men porøs, for der må ikke være konstant stående vand. Mager jord bør forbedres med gødning.

pasning -

Pasning

Planterne skal ikke stå for tæt, da skadedyrsangreb så lettere får fat. Vanding er meget vigtigt, da planterne ikke tåler længere tids udtørring.

dildblomster

Her ses dildens gule blomster

For bladenes skyld

Dild dyrkes først og fremmest for bladenes skyld. Bladene er tre til fire gange indskårne og udstyret med tynde, fjeragtige snipper. De virker derved meget lette og fine, næsten som filigran.

Øverst oppe i planten danner der sig i løbet af sommeren de store dildskærme med sine ubetydelige næsten smørgule, enkle blomster.

 

tips

Frys dilden

Hvis man vil tørre dild, er det bedst at trække den op af jorden med rødder kort før blomstringen. Derefter bundtes den i små bundter, som hænges op med bladene nedad og tørres. Desværre taber dilden en del af sin smag ved tørringen, så derfor kan det være en stor fordel i stedet at fryse den ned. Til både tørring og frysning anvendes kun unge blade.

Dyrkning

Dild er en plante, som ikke bryder sig om at flyttes. Derfor sås frøene bedst direkte på voksestedet. Hvis familien bruger meget dild eller vil have dild til tørring eller frysning, kan man så af flere omgange.

Når stiklingerne er kommet op, betaler det sig at udtynde, så planterne står i en afstand på 15 cm.

Hvis man vil dyrke , dild samme sted næste år, kan man blot lade frøene falde ned på jorden. Man bliver altid overrasket over, hvor mange planter der kommer året efter.

 

dild

Dilden hører til i køkkenhaven.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April: Hvis man vil have helt udvoksede planter med frøstand, skal der sås på friland i april.
April-maj: Der udtyndes, så der er 15 -20 cm mellem småplanterne.

Sommer

Juni: I denne måned begynder blomstringen, og derefter kommer frøene: Hvis Dilden skal tørres, skal den høstes lige før blomstringen.
Juli: Sår man nu, bliver planterne kun blade til krydderi.

Efterår

September: Nu er frugterne modne. De skal høstes lige før fuld modning, for så at eftermodne. Hvis man ikke høster frøene selv, vil de falde til jorden, og Dilden breder sig.

Vinter

De senest såede planter har man hængt til tørring, så man har tørret Dild hele vinteren. Hvis man har lyst til hurtigt at have frisk Dild, kan den sås indendørs i december.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?