Basilikum
(Ocimum basilicum)

Retur til oversigt Basilikum  

Basilikum - sommeren herlighed

Den, der een gang her nydt af denne plante, glemmer aldrig dens udsøgte aroma. Al sommerens herlighed synes koncentreret i plantens vidunderlige duft og smag.

Basilikums hjemegn er det tropiske Asien. Man kender ikke præcis dens hjemegn, men man tror, at den stammer fra Indien. Herfra kom den i år 1000 til Europa, hvor den siden er dyrket, især i Middelhavsområdet. I dag dyrkes den overalt. også i de tempererede områder.

Planten er gennem tiderne anvendt på mange forskellige måder. I antikkens dage tilskrev grækerne planten mindre smigrende egenskaber. De troede, at planten tiltrak skorpioner og orme, samt forværrede menneskers syn. I Ægypten og Persien havde den højere anseelse, her anvendtes den tit Som pynt på ansete folks grave. Bare for 200 år siden anså man i Italien planten for at have egenskaber, der fremmede kønsdriften.

VÆrd at vide

Basilikum, der dyrkes i potter skal gødes hver måned. Brug almindelig stueplantegødning. Husk at fortynde den.

Værdifuld krydderurt

Basilikum tilhører Læbeblomstfamilien, og hos os dyrkes den som en-årig plante. De spæde blade er 2-5 cm lange. Planten bliver op til 60 cm høj og danner 5 cm lange blomsterstande med små hvide eller blegrøde blomster.

Det er hovedsageligt bladene, der dufter. En let berøring er nok til at frigøre den specielle duft. De værdifulde stoffer, der findes i planten, anvendes inden for naturmedicinen. Stofferne lindrer kramper, er fordøjelsesbefordrende, appetitvækkende og vanddrivende.

I køkkenet anvendes bladene i forskellige retter. For ikke at bladene skal tabe den flygtige duft tilsættes bladene til sidst i madlavningen. Basilikum egner sig til kogte og stegte rødspætter, fiske- og grøntsagsretter, pizza, minestrone og i salater. Fra Italien og Frankrig stammer pesto (fr. pistou), en meget brugt grøn, kold sovs, der serveres til pastaretter. Den indeholder foruden basilikum også hvidløg, olivenolie, parmesanost og knuste pinjefrø.

Til de italienske nationalretter hører også mozarella med tomater og basilikumblade. Retten serveres som forret.

 

Lys: Fuld sol
Højde: 30 - 60 cm.
Jord: Veldrænet, humusrig jord
 

Plantedoktoren

Den stærkt duftende basilikum angribes sjældent af skadedyr. Dog sker det, at den får hvide fluer. Sprøjt med nældevand: Læg 1 kg nælder i 10 1 vand og lad det trække i 12- 25 timer. Den færdige opløsning virker også på bladlus.

Kun friske blade

Da de aromatiske stoffer er flygtige, betyder det, at aromaen meget hurtigt forsvinder efter plukningen. Hvis bladene skal opbevares i længere tid, er det bedst at dybfryse dem. De hakkes og pakkes i portionspakker. Det frosne bladløv bliver mørkere i farven, men smagen og duften bibeholdes. Man bør plukke bladene på en solrig formiddag, hvor nattens dug er forsvundet, her er duften stærkest. Man kan naturligvis også tørre basilikumbladene, men her forsvinder det meste af duften og smagen. Tilbage er kun en lille skygge af smagen i forhold til de friske blade.

mørk basilikum

Den mørke basilikum er en glimrende kontrast til den lysegrønne type.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Basilikum skal stå på havens varmeste og mest solrige sted. Ved kulde står planten i stampe. Dyrk den indendørs i potter.

jord -

Jord

Veldrænet, humusrig, varm havejord. Der gødes med formuldet kompost.

pasning -

Pasning

I tørre perioder vandes der. Ellers visner de urteagtige blade.

læbeblomstrende

Basilikum får blomsterstande med små læbeblomster. Fjern blomsterstandene, det fremmer bladtilvæksten.

En solelsker

Basilikum trives bedst på et varmt voksested, der er beskyttet mod vind og blæst. Mindst 5 timers fuld sol om dagen er nødvendigt for at planten kan udvikle sine aromastoffer. Når planten dyrkes indendøre i de mørke måneder, er det påkrævet at bruge mindst 12 timers tilskudslys. Jo mere sol og varme, der er på voksestedet, desto stærkere aroma. For at få friske blade tidligt, kan man så frøene i marts-april måned. Udendørs kan man først så direkte i maj måned. Husk, at planten er varmeelskende - selv frøene kræver varme i jorden. Når frøplanterne udendørs er 6-8 cm høje, sættes de med 25 cm's afstand.

Indendørs dyrkede planter omplantes et par gange. Når den varme sommer kommer, sættes planterne ud på friland. De kan også anvendes i potter, krukker, på altaner, terrasser eller indendørs i et varmt og solrigt vindue.

 

tips

Basilikum kan ikke bare anvendes som krydderurt. Den er også meget dekorativ som sommerblomst i krukker. Både i haven og indendørs bliver de brogede typer meget smukke. "Dark Opal" har store, mørke purpurfarvede blade.

 

planteafstand 25 cm.

Basilikumplanterne kræver en planteafstand på 25 x 25 cm. Så kan bladene udvikles optimalt.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Hvis der sås på friland skal faren for nattefrost være ovre. Planten kan forkultiveres indendørs.
I marts måned starter forkultiveringen af planterne. Frøene vokser meget langsomt. Når planterne er 3 cm høje omplantes de i potter. De trives bedst i temperaturer på 20-25°.

Sommer

Man plukker friske blade i hele vækstsæsonen. Plukningen foregår som når man fjerner topskud: Nip topskuddet sammen med 2-4 fuldtudviklede blade.

Efterår

Basilikum, der gror udendørs, kan nu beskæres og tages indendørs. På en varm og solrig plads sætter den hurtigt nye blade.

Vinter

Basilikum er meget følsom over for såvel frost som koldt vejr.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?