Hovedsalat
(Lactuca sativa var. Capitata)

Retur til oversigt Hovedsalat  

Hovedsalat - populær som aldrig før

Salaten er næsten obligatorisk til et godt måltid - og sommetider er den et måltid i sig selv. Med lidt omtanke og snilde kan man en stor del af året dyrke frisk hovedsalat til eget brug.

Salat er rig på mineraler og vitaminer. Da den tilmed er problemløs at dyrke er det en ideel havegrøntsag.

8 - 10 uger efter såning kan man høste. Salaten er problemløs, den kan vokse næsten overalt, og når den først en gang er sået eller plantet, kræver den næsten inge pasning.

indkøbstips

Når man vælger salatsorter, skal man også tage hensyn til hvornår man vil høste. Til dyrkning tidligt forår under glas og senere på friland er der bl.a. sorterne "Maikönig", "Asra", "Capitan", "Mondian", "Reska" og senere "Hilde".
Højsommer-salat til friland kan f.eks. være "Asra", "Capitan", "Hjerter Es", "Reskia", "Tempo" og den røde "Merveille de quatre Saison".
Af Icebergsalat er der bl.a. den tidlige "Malika", sorterne "Great Lakes", "Wonderful", "Penlake" og den rødkantede "Canasta".
I efteråret er der "Maikönig".



Beskedne livskrav

Hovedsalat vokser i enhver havejord og stiller ikke særlige krav til livet. Bedst gror salaten dog i næringsrig muldjord der har en pH-værdi på 6,5-7, dvs. neutral til let sur jord.

Jorden skal være lun og porøs, for stående fugt er gift for de spæde salathoveder. Rigelig vandtilførsel er nødvendig. Man får de tætteste salathoveder når der vandes tilstrækkeligt og nå luften ikke er for varm.

 

Lys: Solrigt
Højde: 22 - 30 cm.
Jord: Porøs muld
 

Såning og plantning

I foråret sår man under glas. Frøet er meget let, et gram rækker til 500 planter. Mens frøplanterne spirer, skal der helst være omkring 15 - 18° C, i hvert fald under 20° C.

Allerede i april kan man plante småplanterne ud i drivbænke og fra maj kan de plantes frit ud, lidt afhængig af sorten. Den ideelle afstand mellem hovederne er 40 cm.

Plantedoktoren

Salatens værste fjender er snegle og bladlus. Snegle er lette at indsamle, når man ser dem. Man forebygger mod bladlus ved at plante kørvel i nærheden af salaten. Akut kan man vande med brændenælde afkog, eller spule med haveslangen. Mod rodlus hjælper tobaks afkog. I fugtigt vejr kan der komme skimmelsygdomme.

Rigeligt vand og næring

Salat har brug for meget vand, og når først den er spiret, må det gerne blive varmt. Jo mere porøs jorden er, jo oftere må man vande. Men pas alligevel på at bladene ikke konstant er våde, for så kan der komme skimmel.

Det er bedst at vande om morgenen, for så har planterne dagen til at tørre i.

Uden næring bliver salaten ikke flot. Den skal helst vokse hurtigt til, så den er sprød og sart.

Særlig vigtig er kvælstof, der befordrer væksten af de grønne blade. For meget er dog skadeligt. Det går ud over smagen og hovederne bliver vandede.

Rødtonet salat

Rødtonet salat

Korte råd
Voksted -
Voksested

Et lyst og beskyttet sted i køkkenhaven. Dyrkes også i mistbænke og drivhuse.

jord -

Jord

Lun, porøs og næringsrig havejord. Neutral til let sur pH-værdi (6,5 - 7). Fugtig jord skader planterne.

pasning -

Pasning

Tidlig såning under glas. Blandingskultur med løg, kål og andre grøntsager. Giv kompost til start, og senere gødning.

forskellige sorter

Forskellige salatsorter kan plantes sammen

Blandingskultur er ideel

Man kan sagtens dyrke forskellige salatsorter sammen, f.eks. blande endiviesalat, pluksalat, icebergsalat og hovedsalat. Hvis man også har løg, kål og bælgplanter i bedet, får man sund salat og god jord.

Mod bladlusangreb beskytter kørvel, der også holder snegle og meldug væk. Når man har høstet salat og kørvel egner tomater, spinat, bønner eller radiser sig som efterkultur.

tips

Salat som mellemkultur

Fordi salat vokser så hurtigt, behøver den ikke at have sit eget bed. Den vokser helt fint mellem andre grøntsagsplanter, buskbønner, løg, gulerødder, kål, rødbeder osv. Når disse planter bliver større, har man allerede høstet salaten. Sygdomme og skadedyr breder sig ikke så hurtigt som i kulturer, hvor der kun vokser en slags frøntsag.

Når salaten skyder

Det er ærgerligt, men sker dog af og til. Et af de smukkeste salathoveder danner på rekordtid en stængel og blomstrer. Det er ganske naturligt og kommer normalt i lummerhede. Man kan ikke forhindre det, men næste år kan man anvende andre sorter, der er bedre egnet til den varme tid.

klar til høst

Frodig hovedsalat klar til høst.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr.-marts: Såning under glas.
Marts: De første planter kan sættes ud i mistbænk eller under beskyttende plast et lunt sted.
April: første såning på friland.
Maj - juni: første høst.

Sommer

Juni - August: Salatens hovedsæson. Sommer salat spirer dog ofte dårligt, fordi det er for varmt.
August: Sidste frist for såning af de senere sorter.

Efterår

September: Kuldetålende sorter kan stadig plantes ud på friland eller i mistbænk.
Okt. - nov: Nu høstes den allersidste salat ude. Flyttes evt. i urtepotter og vokser videre i drivhus.

Vinter

December: Nu kan der kun dyrkes salat i drivhus, der holdes frostfrit.
Hoveder fra november kan evt. stå og vokse til i urtepotter, Hvis drivhuset er frostfrit.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?