Aubergine
(Solanum melongena)
|
||||||
Auberginen kommer fra Indien, Assam og Burma. I Kina har man længe dyrket sorter med relativt små frugter. Den oprindelige form giver hvide eller gule frugter. Det var araberne, der i 1200-tallet bragte denne grøntsag til de europæiske markedspladser.
Frugten og dens vækst
De sorter, der dyrkes mest i dag, giver aflange til ovale frugter, som vejer 250-400 gram. Den lakglinsende skal er oftest mørkviolet - sortviolet. Nogle varianter har røde respektive runde frugter. Intet mindre end det mest beskyttede og varmeste voksested er godt nok til auberginen. Den plantes i fugtig, dyb og næringsrig jord. Før plantning skal jorden forbedres med kunstgødning eller med anden alternativ gødning, kompost eller benmel, som nogle blander i jorden. Aubergine sås indendørs fra slutningen af februar til midten af marts. Frøet skal ligge i blød natten over, og næste dag lægges de med 2 cm mellemrum i såkasser eller i minidrivhus. Dæk såstedet over, så jorden holdes fugtig og varm. Kimplanterne vokser langsomt ved 22-24 grader. Når de er blevet ca. 5 cm høje, skal de plantes om i potter. Nu skal planterne stå i en temperatur på 21 grader om dagen og 18 grader om natten. Skulle planternes vækst gå i stå, tilsætter man lidt flydende gødning. I begyndelsen af juni kan man sætte planterne ud på havens varmeste og mest solrige sted. For en sikkerheds skyld skal man dække dem med folie. Auberginer skal stå med en afstand på 60 cm. Det har vist sig at være godt at dække jorden under planterne med folie, afklippet græs, kompost eller barkflis. På vore breddegrader trives ægplanten bedst under glas. I et varmt amatørdrivhus kan de stå fra og med april. Lad planterne her vokse i hver deres potte med en diameter på 24 cm eller to og to i en plantesæk med jord. Brug grøntsags- eller blomsterjord.
Overskrift
Tekst
Dyrkning om sommeren
Auberginen forgrener sig ivrigt. Vil man have store og velsmagende frugter, bør man nøjes med 3-4 grene, som bør støttes med pinde. Sideskuddet, som vokser ud fra bladene, bør regelmæssigt knibes af på samme måde, som man gør med tomater. Når planten har dannet 4-5 frugter, knibes de øvrige blomster bort.
Efter nogle uger skal planten have adgang til mere lys og luft. Så tyndes planterne ud ved, at man fjerner de nederste blade. Auberginer bør hele tiden have adgang til passende fugtig jord. Den må ikke holdes våd. Har man dækket jorden under planterne med plast, er det næppe nødvendigt at vande. Derimod er det vigtigt med jævne mellemrum at lufte ud i drivhuset eller i det rum, hvor planterne vokser for at forhindre udvikling af svampesygdomme.
Blomsten afslører slægtskab med tomat og kartoffel.
|
Egnede sorter
"Sperling's Blacky" er hurtigvoksende og frugterne ligner store, sortviolette glinsende æg.
"Negro" er en tidlig moden sort med mørkviolette frugter. Sorten er robust og angribes sjældent af sygdomme. De lange frugter hos "Royal Knight" kan opbevares i kortere tid uden at blive dårlige. Nogle andre sorter er først og fremmest den hos os mest dyrkede "Blacknite" samt "Bonica" og "Baluroi". Unge aubergineplanter kan købes i en velassorteret planteskole. Planterne bør være kraftige og kompakte samt have flere blomsteranlæg. Sørg for, at de ikke udsættes for temperaturchock! Gamle frø skal ikke smides væk, frøene bevarer deres spiringsevne i 3-4 år.
Dyrkningen
Under de høje aubergineplanter, hvor de nederste blade er fjernet, kan man dyrke andre, lave grøntsager f.eks. spinat, radiser og kålrabi. Det varer noget, inden auberginens frugter bliver høstmodne. Fra såning og til høst i august er der gået godt og vel fem måneder. De violette, til tider røde og hvide frugter plukkes, når de har deres typiske "glans". Nu er de fuldt anvendelige til madlavning og udvikler helt den milde, men meget typiske smag. Auberginer må aldrig blive overmodne, da de fleste sorter da hurtigt bliver dårlige.
Ægplanten eller auberginen kræver god varme for at udvikle sig så fint som her.
Høst og anvendelse
Frugterne skal plukkes, medens blomsterne endnu sidder på dem. Frugterne skal spises, når de er faste og blanke, Når glansen forsvinder, vil smagen blive mere bitter.
Til spisebrug foretrækkes de violette sorter, der er anvendelige i salater, skåret i skiver og kogt i olie eller i sammenkogte retter. Planten er ganske smuk og egner sig som prydplante i et koldhus om sommeren.
|
Last updated 24.2.2004
|
|