Aubergine
(Solanum melongena)

Retur til oversigt Aubergine ko18  

Varmeelskende grøntsag

I landene omkring Middelhavet og i hele Orienten er auberginen eller ægplanten en vigtig grøntsag. De mørkviolette, næsten sorte eller hvide frugter, som ser helt nylakerede ud, er også blevet vellidte hos os.

Auberginen kommer fra Indien, Assam og Burma. I Kina har man længe dyrket sorter med relativt små frugter. Den oprindelige form giver hvide eller gule frugter. Det var araberne, der i 1200-tallet bragte denne grøntsag til de europæiske markedspladser.

vigtigt

I et drivhus kan frugtsætningen blive ringe. Ryster man planterne let ved middagstid falder der blomsterstøv med på de andre blomster. Man kan også overføre pollen med en fin pensel fra en blomsterstand til en anden blomsts støvvej og støvfang. På den måde får man en mere sikker befrugtning.

Frugten og dens vækst

De sorter, der dyrkes mest i dag, giver aflange til ovale frugter, som vejer 250-400 gram. Den lakglinsende skal er oftest mørkviolet - sortviolet. Nogle varianter har røde respektive runde frugter. Intet mindre end det mest beskyttede og varmeste voksested er godt nok til auberginen. Den plantes i fugtig, dyb og næringsrig jord. Før plantning skal jorden forbedres med kunstgødning eller med anden alternativ gødning, kompost eller benmel, som nogle blander i jorden.

Aubergine sås indendørs fra slutningen af februar til midten af marts. Frøet skal ligge i blød natten over, og næste dag lægges de med 2 cm mellemrum i såkasser eller i minidrivhus.

Dæk såstedet over, så jorden holdes fugtig og varm. Kimplanterne vokser langsomt ved 22-24 grader. Når de er blevet ca. 5 cm høje, skal de plantes om i potter. Nu skal planterne stå i en temperatur på 21 grader om dagen og 18 grader om natten. Skulle planternes vækst gå i stå, tilsætter man lidt flydende gødning.

I begyndelsen af juni kan man sætte planterne ud på havens varmeste og mest solrige sted. For en sikkerheds skyld skal man dække dem med folie. Auberginer skal stå med en afstand på 60 cm. Det har vist sig at være godt at dække jorden under planterne med folie, afklippet græs, kompost eller barkflis.

På vore breddegrader trives ægplanten bedst under glas. I et varmt amatørdrivhus kan de stå fra og med april. Lad planterne her vokse i hver deres potte med en diameter på 24 cm eller to og to i en plantesæk med jord. Brug grøntsags- eller blomsterjord.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Juni - juli
Højde: 50 - 100 cm.
Jord: Humus- og næringsrig
 

Overskrift

Tekst

Plantedoktoren

Det er vigtigt at lufte ud, der hvor auberginen gror. God luftventilation forebygger angreb af svampesygdomme f.eks. gråskimmel, som kan være katastrofal for dyrkningen. Mod forskellige slags insektangreb såsom lus og spindemider kan man sprøjte planterne med nældevand. Bladlus kan være meget generende.

Dyrkning om sommeren

Auberginen forgrener sig ivrigt. Vil man have store og velsmagende frugter, bør man nøjes med 3-4 grene, som bør støttes med pinde. Sideskuddet, som vokser ud fra bladene, bør regelmæssigt knibes af på samme måde, som man gør med tomater. Når planten har dannet 4-5 frugter, knibes de øvrige blomster bort.

Efter nogle uger skal planten have adgang til mere lys og luft. Så tyndes planterne ud ved, at man fjerner de nederste blade.

Auberginer bør hele tiden have adgang til passende fugtig jord. Den må ikke holdes våd. Har man dækket jorden under planterne med plast, er det næppe nødvendigt at vande.

Derimod er det vigtigt med jævne mellemrum at lufte ud i drivhuset eller i det rum, hvor planterne vokser for at forhindre udvikling af svampesygdomme.

ko182

Blomsten afslører slægtskab med tomat og kartoffel.

Korte råd
Voksted -
Voksested

I drivhus eller under plastfolie, opspændt på rammer, eller på køkkenhavens mest solrige sted. Her bør jorden dækkes med varme- og fugtholdende plastfolie. Aubergine kan også plantes i en varm drivbænk.

jord -

Jord

Dyb humusrig, varm, porøs, kalkholdig, fuld af næring. Forbedret med f.eks. benmel, staldgødning eller kompost. Eller en håndfuld kunstgødning pr. m².

pasning -

Pasning

Så i februar-marts. Plant i drivhus i potter, evt. fra juni på friland. Vand og luft ud regelmæssigt. Knib sideskud af. Planten kræver meget varme.

Egnede sorter

"Sperling's Blacky" er hurtigvoksende og frugterne ligner store, sortviolette glinsende æg.

"Negro" er en tidlig moden sort med mørkviolette frugter. Sorten er robust og angribes sjældent af sygdomme.

De lange frugter hos "Royal Knight" kan opbevares i kortere tid uden at blive dårlige. Nogle andre sorter er først og fremmest den hos os mest dyrkede "Blacknite" samt "Bonica" og "Baluroi". Unge aubergineplanter kan købes i en velassorteret planteskole. Planterne bør være kraftige og kompakte samt have flere blomsteranlæg.

Sørg for, at de ikke udsættes for temperaturchock! Gamle frø skal ikke smides væk, frøene bevarer deres spiringsevne i 3-4 år.

tips

Aubergine som potteplante

Auberginen plantes i potte med en diameter på mindst 21 cm og placeres et varmt, solrigt og beskyttet sted på terrassen eller altanen. Vand og gød ofte, En gang om ugen i forbindelse med vanding kan man give potteplantegødning. Pottedyrkning har den fordel, at auberginerne let kan tages indendørs i køligt vejr, og på den måde tager plantens vækst ikke skade.

Dyrkningen

Under de høje aubergineplanter, hvor de nederste blade er fjernet, kan man dyrke andre, lave grøntsager f.eks. spinat, radiser og kålrabi. Det varer noget, inden auberginens frugter bliver høstmodne. Fra såning og til høst i august er der gået godt og vel fem måneder. De violette, til tider røde og hvide frugter plukkes, når de har deres typiske "glans". Nu er de fuldt anvendelige til madlavning og udvikler helt den milde, men meget typiske smag. Auberginer må aldrig blive overmodne, da de fleste sorter da hurtigt bliver dårlige.

 

ko183

Ægplanten eller auberginen kræver god varme for at udvikle sig så fint som her.

Høst og anvendelse

Frugterne skal plukkes, medens blomsterne endnu sidder på dem. Frugterne skal spises, når de er faste og blanke, Når glansen forsvinder, vil smagen blive mere bitter.

Til spisebrug foretrækkes de violette sorter, der er anvendelige i salater, skåret i skiver og kogt i olie eller i sammenkogte retter. Planten er ganske smuk og egner sig som prydplante i et koldhus om sommeren.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts: Frøet sås og gror efter 1-2 uger.
Apr-maj: Plant om. Tidligt såede planter sættes ud i et drivhus. I midten af maj kan man placere planterne i en varm drivbænk.

Sommer

Juni: Bind planterne op til pinde. Knib hovedskuddet af. Lad kun 2-3 grene udvikle sig.
Juli: Knib sideskud af og fjern de nederste blade.
Aug-sept: Frugterne høstes lige før de er modne.

Efterår

Okt-nov: I et opvarmet drivhus er det ikke umuligt at få en høst mere sidst på efteråret.

Vinter

Dec-jan: Aubergine kan overvintre i et varmt drivhus. I øvrigt betragtes planten som enårig. Men man kan dyrke den indendørs, som en interessant og dekorativ potteplante.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?