Timian
(Thymus)

Retur til oversigt Timian  

Små blade med stor aroma

Timian er en af de allermest velkendte krydder- og lægeurter vi har. I de små blade dannes æterisk olie, hvis aroma og helsebringende virkning har været kendt i århundreder.

De gamle ægyptere kendte og brugte timian og de græske læger i antikken anvendte den meget. Hos os tillagde man især den ægte timian, som også kaldes have-timian (Thymus vulgaris) mange fine egenskaber lige fra den blev anvendt i Middelalderen.

I køkkenet finder timian mange anvendelsesmuligheder - bla. til tunge kødspiser og pølser, grøntsagssupper,kryddereddiker og marinader.

VÆrd at vide

Kryddereddike rummer sommerens duft og smag hele vinteren. En dejlig kryddereddike får man af fire kviste timian, rosmarin, mynte (gerne pebermynte) og sar (Satureja), top kviste estragon, et stykke knoldselleri, et par skalotteløg og noget persille. Knus et dusin peberkorn og overhæld det hele med 1 liter rødvinseddike. Stil glasset på et lunt sted i 2-3 uger og rør regelmæssigt i blandingen. Derefter filtreres urterne fra.

I krydderbedet og i stenhaven

Den anvendelige timian bør ikke mangle i nogen krydderurte-have. Men jorden skal være mager, have godt dræn og indeholde kalk. Timian kan også plantes i havens tørre stenpartier og i alpebedet. Der trives den fint i kombination med andre tørkeelskende stauder og dværgbuske.

Have-timian (Thymus vulgaris) er en 20-30 cm høj halvbusk, hvis lysviolette til hvide læbeblomster blomstrer i perioden mellem juni og september. Der eksisterer flere lavere sorter. F.eks. "Golden Dwarf" med gult løv og "Compactum" der ikke bliver over 15 cm høj. Disse lave timianplanters blade er ligeledes meget velegnede til krydderi.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: juni - sept.
Højde: 5 - 20 cm.
Jord: mager jord
 

Medicin

Timians medicinske betydning stammer fra den æteriske olie, primært Thymol, og de garve- og bitterstoffer planten indeholder. Thymol er udrensende, antiseptisk, krampeløsnende og helende. Desuden virker urten appetitregulerende og lindrer fordøjelsesbesvær.

Plantedoktoren

Skadedyr bryder sig ikke om den aromatiske timian. Vokser timian dårligt, skyldes det normalt for tung eller for fugtig jord. Jorden kan gøres mere timian-egnet med sand. Også en fugtig sommer skader planterne. På en tør, solrig plads er der dog normalt ingen problemer med denne robuste, nøjsomme lille plante.

Bredt pektrum

Ud over den ægte timian er der en række andre arter, som kan plantes i haven. Især typerne med krybende vækst er meget populære som bunddækkere og græserstatninger.Disse timian er, ligesom den ægte, også meget velegnede til mager jord og stenbede.

Smalbladet timian

Smalbladet timian (Thymus serpyllum) danner tykke puder med rosa blomster.

Smal- og bredbladet timian

Thymus serpyllum, smalbladet timian, er en art som er udbredt i hele Europa på tørre jorde. Den danner puder som næppe bliver højere end 7-8 cm. Til haven er der sorter med hvide, karminrøde eller mørkrosa blomster. Normalt er disse planter fuldstændig vinterhårdføre.

Thymus pulegiaides, bredbladet timian, breder ig flittigt på mager jord og den er også helt problemløs at overvintre. Den blomstrer meget længe, og de røde blomster pryder imian-puderne fra juli til hen i september. Også denne timian regnes for en gammel lægeurt.

Sydlig timian

Fra Sydøsteuropa har vi fået den fladt voksende, kun 5-10 cm høje art Thymus doerfleri, der har gråhvide behårede blade. De kransstillede lyserøde blomster kommer i juni/juli. Til haven er den kraftige, pudevoksende sort "Bressingham Seedling" anbefalelsesværdig.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Timian holder af en solrig plads i køkkenhaven, havens stenparti eller alpebed. Ægte timian egner sig til indramning af blomsterbede, de lave sorter egner sig til bunddække.

jord -

Jord

Timian har brug for tør, humusrig jord med godt dræn. Når det drejer sig om havetimian, skal jorden også være kalkholdig. De andre arter tåler også sur jordbund.

pasning -

Pasning

I slutningen af marts kan man så inde eller under glas, og siden plante ud i midten af maj. Timian spirer ved lys, så frøene skal ikke dækkes. Arter sydfra skal beskyttes om vinteren.

Citron-timian

Citron-timian har yndige blomster og er højt elsket for sin duft og smag.

Citrontimian

Thymus x citriodorus har en helt speciel dejlig duft. Dens blade dufter noget i retning af citron blandet med en let timianduft. Den er en naturlig krydsning mellem Thymus pulegioides og Thymus vulgaris. I juli/august kommer der smukke lyserøde blomsteraks. Der findes flere forskellige sorter med hvid- eller gulbroget løv. Citron-timian kan være lidt vintersart - sørg for vinterdækning, når det er rigtig koldt.

tips

God appetit

Man kan høste de grønne timianblade lige indtil blomstringen. Til sidst skæres krydderurterne af over jorden og tørres på et luftigt sted i skygge. De tørre urter opbevares derefter i tætsluttende glas.

Gråtimian

Den naturligt forekommende vesteuropæiske timian har i mange kataloger navnene Thymus drucei eller Thymus lanuginosus. Den korrekte botaniske betegnelse er Thymus preacox ssp. arcticus. Som hos de tidligere omtalte arter blomstrer den i højsommeren. De bredt ovale blade er behårede, især er varieteten pseudilanuginosus hvidligt behåret og sølvglinsende. De krybende grene når aldrig længere end 5 cm op. Denne varietet behøver vinterbeskyttelse.

Thymus villosus danner afrundede pudeformede uldne polstre, der kan brede sig vidt omkring. Denne timian med behårede småblade stammer fra Portugal og holder sig også helårsgrøn mange steder i Skandinavien, hvis den får god vinterbeskyttelse. Den blomstrer i juli og august.

 

Timian

Timian kan være meget attraktiv i haven.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Så i skåle og potter. Dæk ikke frøet med jord. Frøene spirer på ca. 4. uger.
Medio maj: Ungplanter kan nu plantes ud i haven. Overvintrende planter skyder nu kraftigt.

Sommer

I tiden indtil blomsterne kommer, kan man plukke friske blade. Urterne kan skæres af og tørres til vinterbrug på et luftigt skygget sted.

Efterår

Nogle af arterne blomstrer helt til oktober. De mørkegrønne eller sølvglinsende timian-arter smykker bede og stenpartier. Nu kan man formere ved deling eller stiklinger.

Vinter

Ikke fuldt vinterhårdføre timianarter skal nu beskyttes med et let dække. Grangrene fra opstamning og efterårsblade er velegnede til formålet.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?