Hjulkrone
(Borago officinalis)

Retur til oversigt Hjulkrone  

Himmelblå blomsterstjerner

Hjulkronen kaldes også agurkeplante fordi alle dele smager let agurkeagtigt. Det er primært blomsterne man anvender i drinks og sala-ter, men friske blade og skud smager også dejligt.

Hjulkronen, der til hører familien af rubladede (Boraginaceae), stammer fra Orienten. Den dejlige køkken- og prydurt er kommet til os via Italien og Spanien. Man finder den overalt i Middelhavsområdet forvildet fra haverne, og selv her kan vi ser den vildt visse steder, for den sår som regel sig selv, når den først er der. Den etårige, buskede plante er stærkt forgrenet i bredden og kan på et gunstigt sted blive op til 80 cm høj. Den gør bestemt sin familie, de rubladede, ære. Den høje, saftige stængel er nemlig tæt besat med ru, børsteagtige hår. Også de ægformede blade er behårede på begge sider, de unge blade silkeagtigt, de ældre blade med mere ru hår. Den kraftige pælerod kan gennemtrænge selv tung og kompakt jord og gøre den mere luftig, hvilket kan udnyttes til jordforbedring.

 

øvrigt

Krydderurter i blandinger kan virke befordrende på andre planter og påvirke jord og plantesundhed bemærkelsesværdigt. Hjulkrone kan man plante mellem squash, jordbær og tomater. I urtebedet er estragon og sar gode naboer.

En skønhed

Hjulkorne blomstrer hele sommeren. Dens nikkende et par cm brede blomster er i starten en anelse rødlige, men bliver senere strålende himmelblå. De mørke støvbærere hæver sig dekorativt op fra den hvide blomsterbund og giver kontrast til det blå. Blomsterne sidder flere sammen i stande.

På varme sommerdage åbner de sig alle og pynter ikke blot i køkkenhaven, men egner sig også fint til at lukke huller i staudebedet eller blandt sommerblomsterne. Bier og andre nytteinsekter elsker blomsterne, der rummer masser af nektar. Af og til kan man støde på hjulkrone med hvide blomster.

 

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Maj - sept.
Højde: 50 - 80 cm.
Jord: Næringsrig havejord
 

Let at dyrke

Hjulkrone trives på alle ikke for tørre steder med tilstrækkelig næring i jorden. Kalkholdig jord er især populær. Man kan så på friland i hele perioden fra april til først i juni. På den måde sikrer man sig en konstant forsyning af af nye blade, og blomstringen synes ikke attage nogen ende. Det er vigtigt at frøene dækkes med tilstrækkelig jord (1-2 cm), da de spirer i mørke. Ungplanterne sættes på 30-50 cm's afstand, for voksne planter har brug for meget plads. Man kan allerede i marts forkultivere planter ved at så i potter inde og så senere plante dem ud i haven.

 

Plantedoktoren

Tænk ved plantningen på at hjulkrone hurtigt bliver til en 80 cm høj plante. Hvis planterne står for tæt, bliver de let et offer for meldug eller bladlus. Kontroller angrebne planter regelmæssigt og fjern angrebne plantedele med det samme.

Rigelig høst

Friske blade og skudspidser har den bedste aroma. De kan høstes fra planten er stor nok (normalt ind i maj) til hen i oktober. Man kan tilmed fryse og tørre planten. Den agurkeagtige aroma er i så fald mindre intensiv.

Blomsterne egner sig fortrinligt til dekoration af salatskålen og sommerlige drinks. Hvis man lægger dem i hvid eddike bliver eddiken smukt og hemmelighedsfuldt blå. Man kan også fryse blomsterne ind i isklumper og bruge dem som overraskelser i vin eller andre drinks.

 

Statelig plante

Planterne bliver statelige eksemplarer.

Korte råd
Voksted -
Voksested

En solrig plads i køkkenhave eller urtebed, mellem stauder og sommerblomster, langs mure og hegn,elleri blomsterkummer.

jord -

Jord

Næringsrig, kalkholdig jord med tilstrækkelig fugtighed. På mager jordgives kvælstofgødning og brændenældeafkog.

pasning -

Pasning

Den etårige plante sås fra april på friland. Man kan så helt hen til juni. Sørg for rigelig næring og vanding.

hjulkrone

Blade og stilke er tæt besat med fine hår.

Værdifuld krydderurt

Hjulkrones fine smag passer godt til agurker, salater, fisk, supper, saucer, svampe, grøntsager og kartofler. Man får f. eks. en lækker krydderiblanding ved at blande dild, persille, fennikel og sar med hjulkrone.

Anvendes hjulkrones blade frisk er det vigtigt at anvende de yngste blade, som kun et let silkeagtigt behårede. Tørret hjulkrone anvendes først efter at være opblødt i vand.

Man må ubetinget prøve hjulkrone i salat, ikke blot for den dejlige smags skyld, men også fordi urten er meget rig på C-vitamin.

tips

Salatopskrift

De unge sarte blade fra hjulkrone høstes om foråret og skæres i strimler. Man blander en salatdressing af olie, eddike og salt. Salaten bliver særlig lækker, hvis man blander hakket, hårdkogt æg i. Mennesker med sart mave skal dog passe på med kun at anvende de spædeste blade. Bladenes hår kan irritere maveslimhinden.

En lægeurt

Hjulkrone virker smertelindrende, sved- og vanddrivende, samt opkvikkende. Den skulle også virke lindrende ved hoste, bronkitis og infektioner i mundhule og åndedrætsorganer.

Urten stimulerer produktionen af det menneskelige hormon adrenalin og giver dermed velbefindende. I Tyskland kaldes den visse steder "velgørenhedsblomst" , og den anvendes ved bedrøvethed og depression. Den kan indtages som frisk saft, the, afkog eller i vin.

Til the anvendes 1 tsk tørrede blade og blomster, som trækker i 1 liter kogende vand i 30 minutter og derefter sis. Man drikker 2-3 kopper om dagen.

Til afkog koges 30 gram af de friske blomstrende skud i lliter vand i 10 minutter. Derefter sis plantedelene fra, og man drikker 5 kopper dagligt.

i bondehaven

I den gammeldags bondehave havde hjulkrone en fremtrædende plads.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

I april kan man så hjulkrone. De planter man udtynder kan bruges i salaten. De er både vitaminrige og velsmagende.

Sommer

Man kan så i flere omgange til ind i juni, så man stadig har friske blade, skud og blomster, samt strålende blå blomster at høste.

Efterår

Hjulkrone kan anvendes frisk indtil frosten kommer og høstes til dybfrost og tørring.

Vinter

Hjulkrone overlever ikke vinteren. Hvis man lader den danne frø, sår de normalt sig selv. Frøene kan bevare spireevnen i 3-4 år.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?