Velkommen til index-siden med tip om dyrkning og formering

Nu er alle de planlagte sider lagt ind. Her skulle så være den mest nødvendige viden om emnet.

Hvis man bruger de råd, der er beskrevet på siderne, skulle det være muligt at få en god og veldrevet have.

Skriv til mig hvis der er emner du mangler, så vil jeg forsøge at finde de nødvendige oplysninger om emnet og evt. tilføje det til afsnittet.

Mail fra Dyrkning og formering Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigtA B D E F G I J K O P R S V


A

Aflæggere
Let at formere buske
Ofte ønsker man at få flere eksemplarer af en smuk pryd- eller bærbusk, som giver et stort udbytte. Mange buske er lette at drive frem og endnu lettere er det at formere buske som ribs og stikkelsbær.

Aflæggere og udløbere
Ganske nem formering Med aflæggere og udløbere får man ganske nemme formerings-metoder, så man legende let og hurtigt kan få en større bestand af planter, uden at det koster stort besvær og mange penge.

At skære podekviste
Kviste til forædling
De fleste af de frugt- og prydtræer, som ikke kan forædles ved frø, stiklinger eller andre metoder, skal podes. Til dette skal man bruge dels en grundstamme, dels kviste fra udvalgte planter, såkaldte podekviste.
Top

B

Blomsterløg
Plant løgblomsterne rigtigt
Løgblomsternes brogede flor er en fryd i enhver have. Fra tidligt forår til ind i efteråret er der løg og knolde der blomstrer, hvis de vel at mærke, er plantet rigtigt og på det rigtige sted.

Bunddækkeplanter
Formering af bunddækkeplanter
På kort tid i vækstperioden kan etårige skud let danne fine, nye rødder . Udnyt denne mulighed til at skaffe flere nye planter af favorit bunddækkerplanterne - en gruppe, som man virkelig skal bruge mange af.

Buske og træer fra frø
Kønnet formering
Mange kogler, bær, frugter, bælge og andre frugtformer indeholder spireklare frø, der kan blive til nye buske og træer. Det er både morsomt og økonomisk selv at forsøge at fremdrive planter.

Bærbuske på stammer
Podning, en sommerforædling
Ofte skyder forædlede bærbuske på stammer vildskud fra grundstammen. Lykkes det at opgrave, plante og forædle nogle vildskud med rødder, så har man fået udvidet sit bærsortimentet.

Top

D

Deling af buske / græsser
Enkelt og effektivt
Ved formering ved deling af buske opstår nye eksemplarer af den selv samme busk. Når småplanterne er vokset til, kan de deles påny.

Deling af knolde
Små knolde giver en rig blomstring
Knolde og rhizomer er underjordiske oplagringsorganer, med disse overlever de mest populære prydplanter selv hårde tider. Sådanne planter kan formeres ved deling.

Deling af planter
En let formeringsmetode
Stauder og buske kan formeres ved deling. Mange andre slags planter kan formeres ved deling. Det være sig urteagtige og forveddede vandplanter, løg- og knoldplanter, græsser, krydderurter og potteplanter.

Deling af stauder
Foryng og former stauderne
Deling af de blomstrende stauder er ikke blot den nemmeste form for formering, det er også en form for foryngelse af planter der ikke mere blomstrer så rigt.

Drivhus-indretning
Udnyt drivhuset rigtigt
Den rette indretning af drivhuset gør det muligt at dyrke mange forskellige planter. Man kan arbejde med planterne i bede, på borde og på hylder. Det er dog bedst at starte med en enkel indretning.

Drivhus-typer
Når man vil konkurrere med naturen
Et drivhus giver mange muligheder, for en fantasifuld ejer. Blot med et enkelt lag glas og uden opvarmning, kan vi skabe noget nær sydfransk klima.

Dyrkning under plast
Høst når andre er ved at så
Hvis man vil høre til de første som høster frisk salat og radiser fra haven, må man ty til et beskyttende lag plast eller folie. Den lette dækning virker som et drivhus.

Dyrkningsdug m.m.
Beskyttelse for planterne og til tidlig høst
Ikke alle haver kan rumme et drivhus. Men ved hjælp af plastfolie eller specielle tekstilmaterialer opnår man næsten samme effekt. Planterne beskyttes og stimuleres til at modne tidligere.
Top

E

Eksotiske frugter
Egen høst er guld værd
Citroner, appelsiner, figen og mange andre sydlandske frugter kan dyrkes selv i det kølige nordiske klima. Forudsætningen er et rummeligt drivhus, som beskytter de eksotiske planter mod kulden.
Top

F

Formering af jordbær
Ungplanter fra udløbere
Der er planter der selv sørger for næste generation. De afsætter frø og de danner "børn" på udløbere. Disse roddannende udløbere kan man hos jordbær bruge til nye beplantninger.

Formering/bregner
Former bregner uden problemer
Mange havevenner mener det er alt for besværligt og problem-fyldt at formere bregner. Men det er værd at prøve, for det er i mange tilfælde relativt enkelt, som også denne side vil vise.

Formering / grøntsager I
Flerårige grøntsager og krydderurter
Den mest almindelige måde at formere grøntsager på, er ved at så dem. Men der er også andre metoder til at formere flerårige grøntsager og krydderurter i have og drivhus.

Formering / grøntsager II
Fornøjelse og nytte
Både eksperter og lægfolk er enige om en ting: det betaler sig at dyrke sin køkkenhave. Ikke bare i kroner og øre, men den største fornøjelse for hobbygartneren er nok glæden ved de selvdyrkede grøntsager.

Forædlingsunderlag
Bestem selv plantens udseende
Ved køb af frugtræer bør man altid se efter grundstammen. Der findes forskellige typer med enten svag, middelstærk eller stærk vækst, det påvirker træet på forskellig måde.

Forædling / barkpodning
Barkformering under saftstigningen
I april/maj, når træerne har haft saftstigning, kan man foretage barkpodning. Gartnerne bruger f. eks. denne metode til at viderebearbejde andre former for tidligere forædling, som er mislykkedes.
Top

G

Glastyper
Glas eller plast?
I handlen findes der mindst lige så mange typer af glas som driv-huse. Af og til er betegnelserne vildledende, som f. eks. klarglas, der er ugennemsigtig. Også priserne varierer og er oftest skyhøje.
Top

I

Indsamling af frø
Høst og opbevaring af frø
På trods af det store udbud af frø i handelen kan man udmærket indsamle sine egne frø. Måske er man interesseret i en bestemt art eller vil dyrke nogle sjældne planter.
Top

J

Jorden i drivhuset
Frugtbar jord også i drivhuset
På de beskyttede arealer i drivhuset foregår en intensiv dyrkning. For at jorden ikke skal udsultes alt for hurtigt skal den passes og humusværdien øges.
Top

K

krydsninger
Sådan opstår nye sorter
Hvert år dukker der nye sorter op, og lige så hurtigt forsvinder de gamle. Det er et omfattende arbejde, der ligger bag de nye sorter, og det er kun et fåtal, der i virkeligheden når vejen frem til køberne.
Top

O

Okulation af roser
Formering ud fra små øjne
Med en smule omhu og et let håndelag kan man selv formere sine smukke roser. Man okulerer dem på robuste vildroser. Allerede andet år har de forædlede planter dannet buske.

Opstammede buske
Lav selv små træer
Opstammede buske er gartnernes opfindelse. Men små buske har ikke mistet noget af deres naturlighed, selvom de er blevet "træer". De er en velkommen berigelse i udvalget til haven.
Opstammede planter
Blomstrende planter på stamme
Margerit, fuchsia og pelargonier er ikke kun blomster, der kan plantes i krukker, altankasser eller bede. De kan udmærket dyrkes på en dekorativ stamme, så de ligner et blomstrende miniaturetræ.
Top

P

Planter til vinterhaven
Ferie til lyden af susende palmer
Ved hjælp af planter kan glasverandaen eller den glasopbyggede altan forvandles til en vinterhave. For at få et behageligt rum med atmosfære, er det vigtigt, at man vælger planter efter vinterhavetypen.

Podning/okulation
Forbedre træer og buske om sommeren
Træer og buske forædles af forskellige grunde, f.eks. hvis man ønsker, at de skal bære større frugter, have fyldte blomster eller få lige stammer. Okulering, som gennemføres om sommeren er en af de bedste metoder.

Prikling
Afstand mellem kimplanter
For at spireplanter, som er sået i kasser og potter, skal udvikles godt, skal de have afstand. De skal prikles ud, så de hver især har plads nok til næste trin af udviklingen.
Top

R

Rodstiklinger /buske
Ikke kun skud duer
Mange haveejere ved at man kan formere buske ved hjælp af stiklinger fra skud og grene. Ikke lige så mange ved, at man får lige så gode resultater med rodstiklinger.

Rodstiklinger/stauder
Ellers svære at formere
Med rodstiklinger kan man formere planter, der ellers ikke kan deles. Denne metode er ret nem at praktisere. På siden her kan man læse, hvordan man gør og hvilke planter der egner sig.
Top

S

Selvbygget drivbænk
Beskyttende kasser af træ og kunststof
Man kan købe forskellige former for drivbænke. Men det betaler sig ofte at bygge disse selv, især hvis man har brug for en særlig stabil og robust kasse, eller hvis man har brug for en speciel konstruktion.

Sideløg og sideknolde
Det fantastiske løgtrick
Ved formering med sideløg, af eftertragtede og værdifulde sorter og arter, udnyttes løgenes fantastiske egenskaber. Fordelen ved denne metode er, at man får nye planter allerede det første år.

Spiring efter kulde og frost
Derfor gror der ingen engblommer i Afrika
Ikke alle frø spirer blot ved fugtighed og varme. Mange frø har også brug for en periode med forudgående vinterlig kulde, for at vågne til dåd om foråret.

Spiring i lys og mørke
I begyndelsen var der lys...
Lys kan styrke eller hæmme et frøs spiringsevne. Et indblik i hemmeligheden bag det at få frø til at spire, fortæller hvordan man får held med at så egne planter.

Stauder fra frø
Fra frø til blomsterpragt
Mange hobbygartnere praktiserer at så deres sommerblomster selv, men også de flerårige vinterhårdføre stauder kan man med lidt held så selv uden problemer. Det lønner sig især, hvor der er brug for mange planter.

Stiklingeformering / roser
Roser af stiklinger
Flere typer af roser er lette at formere ved stiklinger. Etårige stiklinger i næringsrigt substrat danner nye skud samme år, og visse arter og sorter blomstrer allerede følgende år.

Stiklinger
Stiklingeformering
Hvis man har en smuk busk og ønsker sig en til, eller hvis man vil plante en hel hæk og har brug for mange planter, så kan man selv skaffe sig planterne ved hjælp af stiklinger .

Stiklinger
En sikker metode
Stiklingeformering er en af de mest anvendelige, hurtige og sikre metoder til at få flere planter. I stedet for at vente længe på at frø skal spire kan man med stiklinger få kraftige småplanter.

Såning
Så dine egne sommerblomster
Tidligt på foråret er det tid til at så sommerblomster indendørs. Forspirede tagetes, petunia, salvie og mange andre smukke etårige blomster skal jo stå i blomst så hurtigt som muligt, når sommeren er kommet.

Såning af toårige blomster
Blomstring i det andet år
Stedmoderblomster, kongelys og andre toårige planter vokser i usædvanlige rytmer. De skyder kun bladrosetter det første år, andet år begynder blomstringen.

Såning på voksepladsen
Farveglade sommerblomster på få uger
Med etårige sommerblomster kan haven på få uger forvandles til et sandt blomsterhav. Blomsterne fylder haven med farver, former og dufte lige til frosten kommer.

Såning, del 1
Se hvordan de vokser. ..
Når man selv sår, kan man iagttage sine planter lige fra starten, og man er selv med til at præge deres vækst. Der er kun brug for få redskaber, en egnet plads og lidt tålmodighed.

Såning, del 2
Fra begynder til specialist
Til en begyndelse er det nok med et par urtepotter og en håndfuld frø. Men vil man regelmæssigt så selv, i større omfang, er der mange teknikker og tricks til rådighed.
Top

V

Varmekasser / Mistbænke
Et lunt bed til mange planter
En varmekasse har mange fordele. Ved visse kulturer lader det sig nemt gøre at høste tre gange i sæsonen. Plantesæsonen starter allerede i februar, når alt andet rundt om endnu er frossen.

Vegetativ formering
Enkel og bekvem metode
Af alle forskellige formeringsmetoder der er til rådighed, er stiklingeformeringen en af de enkleste og allermest succesfulde. Stiklingeformering er en vegetativ formeringsmetode.

Vinterbeskyttelse i drivhuset
Beskyttelse mod frosten
Også om vinteren kan man anvende drivhuset. Til beskyttelse mod hård kulde findes der dyrkningsplast og varmeelementer. Det er forbavsende, hvor lidt ekstra varme, der behøves for at holde frosten ude!

Væksthusklima
Tilpas vækstfaktorerne efter planterne
Planterne trives bedst når deres særlige behov tilgodeses. Visse arter kræver en periode med kulde, mens andre kræver uafbrudt varme. I væksthuset er det let at skabe forskellige klimaforhold for planterne.
Top

kildemateriale Blomstrende Fritid Last updated 14.11.2016
Kommentarer?