Planter til vinterhaven
Retur til oversigt dyf43  

Ferie til lyden af susende palmer

Ved hjælp af planter kan glasverandaen eller den glasopbyggede altan forvandles til en vinterhave. For at få et behageligt rum med atmosfære, er det vigtigt, at man vælger planter efter vinterhavetypen.

I vinterhaven trives, afhængig af udfærdigelsen og udrustningen, kold- eller varmhusplanter. Koldhusplanter tåler hede, lumre sommerdage, men vinterhvilen tilbringer de helst i et køligt og frostfrit rum. Varmhusplanter kræver temperaturer på mellem 18 og 23° C hele året.

 

Koldhusplanter (et udvalg)
Ideel gennemsnitstemperatur (grader C)
 
Sommer
Vinter
Blomstrende planter
Alpeviol
15
10
Azalea
15
5
Fucsia
20
10
Hortensie
20
10
Pelargonie
20
10
Margerit
20
5
Bladplanter
Buksbom
20
5
Dadelpalme
20
10
Palmelilje (yuccapalme)
20
10-15
Fingeraralie
20
10-15
Stuelind
20
10
Klatrende planter / ampelplanter
Bourgainvillea
20
10
Vedbend
20
10
Passionsblomst
20
13-15
Nytteplanter
Avocado
20
10
Citrusplanter
20
5-10
Grøntsager
20
5
Figen
20
5-10
Kaffe
20
12
Oliven
20
5

 

I vinterhaven

I vinterhaven er det muligt at overvintre potteplanter efter alle kunstens regler. Kaktus kan få sit rette klima. Varmt om sommeren og køligt om vinteren; grøntsager, sommerblomster og mange andre planter kan dyrkes og formeres her.

To vigtige forudsætninger er at rummet er frostfrit og opvarmet, enten via huset eller med sin egen varmekilde. Ejere af isolerede vinterhaver med gode opvarmningmuligheder kan til og med flytte husets stueplanter herud, så de kan udvikles frit i det lyse glasrum.

Til at begynde med må man bestemme sig for en vis plantekategori eller enkelte planter med sammenfaldende krav. På langt sigt udvikles floraen i vinterhaven kun, hvis plantematerialet passer sammen med vinterhaven, eller omvendt, hvis vinterhaven tilpasses til de ønskede planter.

dyf432

På ydersiden kan klatrende planter anvendes som levende skygge.

Koldhusplanter

De nemmest,dyrkede planter er aukuba, drageblodstræ, palmelilje (yuccapalme), citrusplanter, figen og andre typiske koldhusplanter. Disse robuste planter, oftest fra middelhavslandene, kan dyrkes i et hvert drivhus der om sommeren kan skygges og udluftes, og om vinteren er frostfrit.

Der findes flere blomster- og frugtbærende arter, der trives udmærket i drivhusklimaet. Mange af dem er også nemme at formere. En lille bestand af ungplanter fra det store udvalg af blomstrende planter, bladplanter (palmer og græsser), kaktus, sukkulenter og klatreplanter vokser på kort tid op til en tæt jungle.

Næsten alle kaktus og sukkulenter er ideelle koldhusplanter. Om sommeren vil de have det lyst og varmt, om vinteren køligt og tørt.

 

dyf436

Palmer er pladskrævende.

Varmhusplanter

Hovedparten af vore stueplanter er typiske varmhusplanter. I sommermånederne trives nogle af dem dog også i et koldhusklima, under forudsætning af, at de tåler temperaturforskellen mellem varme dage (op til 30° C) og kølige nætter (ca. 10° C), den tørre luft og eventuelt træk.

Men de fleste af disse eksotiske planter kan kun vokse, hvor disse forhold er konstante. De vil have en konstant temperatur (mellem 18 og 23° C) og flere af dem kræver desuden høj luftfugtighed. Således kræver de fleste varmhusplanter en velisoleret vinterhave med tilstrækkelig opvarmning og yderligere nogle vigtige anordninger, som luftfugtere, automatisk udluftning, skygning osv.

Det er kun under disse betingelser at man kan få orkideer, ananasplanter, kaffeplanter og flere andre planter fra regnskove og andre tropiske og subtropiske områder til at trives og vokse.

 

dyf433

Citrusplanter kan dyrkes hele året i vinterhaven, hvis de skygges om sommeren og der er frostfrit om vinteren.

tips

Overskrift

I en vinterhave til varmeelskende planter trives også nytteplanter som aubergine, paprika og melon, og de kan her høstes betydeligt tidligere end sædvanligt. Klimaet egner sig glimrende til dyrkning af frøplanter.

 

dyf435

Juvelblomst (Guzmanaia lingulata var. minor) trives kun i varmhus.

Planter for begynderen

Hvis man tænker på at anvende en vinterhave som varmhus uden at fastlægge sig på en bestemt planteslægt, bør man begynde med robuste planter. I sortimentet findes adskillige blomstrende planter og bladplanter med ringe krav til pasningen. Efterhånden kan man supplere med sjældne og sarte arter.

Eksotiske planter er forebeholdt eksperterne. Vil man forsøge at dyrke disse, må man regne med fiaskoer eller udruste vinterhaven med særlig dyr udrustning.

Varmhusplanter (et udvalg)
Ideel gennemsnitstemperatur (grader C)
 
Sommer
Vinter
Blomstrende planter
Ananasplanter
20-25
20
Orkidéer (flere arter)
20
20
Paradisfugl
20
15-20
Bladplanter
Banan
20
15
Drageblodstræ
20
15
Rechsteineria
20
20
Fiskebensplante
22-30
20-25
Klatrende planter / ampelplanter
Duftranke
20
14-18
Streptosolen jamesonii
20
20
Mimose
20
20
Porcelænsblomst
20
14

dyf437

Disse rigtblomstrende planter kan overvintres i vinterhaven uden at tage skade

 

dyf438
Varmekilde


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?