Eksotiske frugter
Retur til oversigt dyf51  

Egen høst er guld værd

Citroner, appelsiner, figen og mange andre sydlandske frugter kan dyrkes selv i det kølige nordiske klima. Forudsætningen er et rummeligt drivhus, som beskytter de eksotiske planter mod kulden.

Igennem mange år har citrusfrugter, figen og andre frugter fra sydlandske egne været meget eftertragtede. Før i tiden var disse frugter forbeholdt de rige, der med stor omsorg og besvær dyrkede dem - sammen med prydplanter fra Middelhavet - i orangerier.

Eksotiske frugter i potter bliver mere og mere populære. Appelsin, kumquat, lime og pomerans bliver til vidunderlige smukke prydplanter. For de fleste planteelskeres vedkommende er de smukke former og de aromatisk duftende blomster det vigtigste.

Men de eksotiske planter bliver endnu mere interessante, når de bærer frugter, som kan plukkes direkte fra træet.

 

Nogle forudsætninger

Alle sydfrugter er ekstremt frostfølsomme. Ofte kan det være tilstrækkeligt med et koldt vindpust for at skade planterne. I vort klima kan disse planter kun dyrkes på et varmt og lyst sted. Til enkelte planter er der rigelig plads indendørs. I et tilstrækkeligt stort koldhus er der mulighed for at dyrke betydeligt flere eksotiske planter.

Om sommeren er temperaturen ofte tilstrækkelig høj, så det er muligt at dyrke eksotiske frugter på friland. Men det er vigtigt, at de beskyttes mod dårligt vejr. Derfor er dyrkning i potter nødvendig.

Næringsmængden i en potte er lille og planternes næringsbehov skal tilgodeses ved mådeholden gødning. Bedst egnet er flydende NPK-gødning, der blandes i vandingsvandet hveranden uge.

Små potteplanter omplantes med ny jord hvert år om foråret. Hos større planter er det tilstrækkeligt at udskifte det øverste jordlag.

 

dyf512

Trætomat er lidt bittersød, men god at blande i frugtsalater.

 

Citrusplanter

Den store gruppe af citrusplanter omfatter frugter som citron, appelsin, mandarin og lime. Kun forædlede planter bærer frugter. De arter der podes på vild citron eller planter der er vokset op fra kerner, blomstrer og bærer frugter.

Citron (Citrus limon) kan også dyrkes fra stiklinger som man tager med hjem fra ferier eller køber dem i special-planteskoler. Ved hjælp af god pasning bærer de frugt efter to til tre år.

Appelsin (Citrus sinensis), mandarin (Citrus reticulata) og den grapelignende pomelo (Citrus grandis) skal podes. Da dyrkningen ikke hører til det mest simple er det bedst at indkøbe færdige planter.

Kumquat eller guldorange (Fortunella japonica) er taknemmelig at dyrke og bærer på kort tid rigeligt med frugt. De små frugter kan spises som de er eller man kan lave en dejlig marmelade af dem. Buskene bliver ikke lige så store som citron og appelsin, men blomstrer rigt.

Dyrkning: Frugtbærende buske fås kun fra stiklinger eller podninger.
Voksested: Solrigt og luftigt med god plads (buskene opnår hurtigt en diameter på 2 m) i store potter med god jord. Sommer. Beskyttet sted udendørs. Vinter. I drivhus ved 5-10° C.
Pasning: Vand rigeligt og gød regelmæssigt. Om vinteren formindskes vandmængden, og der gives ingen gødning. Beskæring om foråret. Jorden skal være sur, dvs. indeholde meget tørv. Hvis bladene gulner kan vandet tilsættes jernchelat. Hold øje med skjoldlus angreb.

 

Overvintring

Man kan også dyrke eksotiske planter i drivhuset hele året eller kun benytte drivhuset til overvintring. Om vinteren er temperaturerne mellem 5 og 10° C ideelle. Ved højere temperaturer springer de ud før tid, og blomstringen bliver sparsom.

Om vinteren skal voksestedet desuden være lyst, så giv planterne godt med plads. Hvis potterne står for tæt øges risikoen for angreb af skadedyr betydeligt. Planterne skal i denne tid have mindre vand, men rødderne må aldrig tørre ud.

Figen (Ficus carica)

Grønne og blå figner har længe tilhørt standardudvalget blandt potteplanter. Stiklingerne vokser sig hurtigt til store planter. Figen behøver et år til at modne, og derfor kræves et drivhus.


Dyrkning: Med stiklinger fra forårets beskæring. 20 cm lange stiklinger slår hurtigt rødder i en sandjordsblanding.
Voksested: Solrigt og varmt i potter med sandholdig jord der lader vandet løbe af. Kræver stor plads, ældre eksemplarer kan blive op til 6 m høje.
Pasning: Vand rigeligt og gød ofte. Beskæres kraftigt sent på vinteren eller i det tidlige forår, når det sidste løv er faldet af.

tips

Bestøvning

Mange eksotiske planter danner mange blomster, men næsten ingen frugter. Årsagen er udebleven bestøvning. Som regel er citrusplanter selvbestøvende og frugtdannelsen udebliver kun på grund af næringsmangel. Bananer befrugtes i deres hjemegne af flagermus, men hos os må vi selv hjælpe lidt til med bestøvningen. Blomsterstøvet overføres til arret ved hjælp af en lille pensel.

Banan

Normalt køber man banan som potteplante. Så kaldes den for dværgbanan (Musa acuminata "Ladyfinger") og har lidt mørkere pletter på bladene. Efterhånden som planten vokser til, forsvinder pletterne.

Dværgbanan kan blive relativt stor i en havestue eller et skygget drivhus, hvor den har maximale vækstbetingelser. Den kan blive mellem 180 og 250 cm høj, men er kun mellem 60 og 75 cm, når man køber den. Bananplanten vokser hurtigt. På en enkelt sæson kan den let vokse 1/2 til 1 m i højden. Bladene bliver temmelig store. 30-40 cm i diarneter og omkring 1 m lange, så planter behøver meget plads. Under gunstige betingelser kan der udvikles spiselige bananer, især når den står i en vinterhave hele året. Man kan også lade planten stå udenfor om sommeren, men så er det normalt, at bladene revner.

Voksested: Skal have et vindbeskyttet voksested ellers går de ømtålelige blade i stykker. Varmt og solrigt, gerne udendørs om sommeren. Overvintres køligt og meget lyst. Tåler temperaturer ned til frysepunktet i kortere tid. Pasning: Anvend kun jord af høj kvalitet med en god struktur. Potterne bør have en diameter på 50-70 cm. Vand rigeligt og giv flydende gødning en gang om ugen fra april-august. Bestøvning ved hjælp af en lille pensel. Andre eksotiske planter der er egnede til pottedyrkning er kiwi (Actinidia chinensis), passionsfrugt (Passioflora edulis), trætomat (Cyphomandra betacea).

dyf513

Små sideskud fra banaplanten kan blive til nye planter.

TRIN FOR TRIN
 

Figen fra stiklinger
 

dyf514
1

Om vinteren efter løvfald skæres stiklinger af årsskuddet og afkortes til 20 cm.

 

dyf515
2
Det forveddede årsskud stikkes en trediedel ned i en tørv-sandblanding og slår rødder gennem sommeren

 

dyf516
3
Efter omplantningen med den rette pleje og den korrekte temperatur, kan de første figner høstes om efteråret.

 

Citroner fra kerner
 

dyf517
1
Nogle uger efter såningen ses små kimplanter. Efter to år er de anvendelige som grundstammer.

 

dyf518
2
Efter podningen og efter yderligere mindst 5 år springer de hvide, vokslignende blomster ud om foråret.

 

dyf519
3
Hvis vækstforholdene er gode vokser frugterne til, til jul. Citrusplanter er selvbestøvende.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?