Formering/grøntsager
Retur til oversigt dyf15  

Flerårige grøntsager og krydderurter

Den mest almindelige måde at formere grøntsager på, er ved at så dem. Men der er også andre metoder til at formere flerårige grøntsager og krydderurter i have og drivhus.

Såning, altså formering via frø, betegnes som kønnet formering. Det er sjældent, at det er hobbygartnerens egne frø, som anvendes til formering og forædling. Når man tager plantedele fra en moderplante og udvikler nye planter ved særlige behandlingsmåder er der tale om vegetativ formering.

Under vegetativ formering er der tale om almindelig og "kunstig" vegetativ formering. Forskellen ligger i, at ved den først omtalte metode har man at gøre med den naturlige formering der finder sted i naturen, mens den kunstige udvikling stammer fra menneskers medvirken og en såkaldt moderplante.

Til den naturlige vegetative formering regnes f.eks. sideløg og -knolde, udløbere, aflæggere og deling. Den kunstige vegetative formering sker via stiklinger, der stammer fra skuddene {top- eller sideskudsstiklinger) , rodstiklinger og yngleknopper (bulbiller).

 

dyf152

Hvidløg formeres via de små fed i løgene. Her plantes de mellem jordbærplanter.

Deling

Ved deling, gennemskæres plantes roddele med en skarp spade eller et andet skarpt redskab, så hver del har et par rødder, kraftige knopper eller vækstanlæg, så hver del i løbet af kort tid bliver til kraftige planter. Denne metode egner sig f.eks. fint til rabarber, artiskokker og krydderurter. Pas altid på at redskaberne er helt rene, så de nye plantedele ikke inficeres med råd, svamp eller bakterielle sygdomme.

Stiklinger

Det er særlig nemt at formere peberrod. Det sker nemlig bedst via rodstiklinger eller rodstykker. Det er 5.7 cm lange, blyantstykke rodstykker fra planter med kødfulde eller spredte rødder. Hvis disse rodstiklinger plantes i perioden mellem januar og marts, danner de rødder nedad, samtidig med at en ny plante udvikler sig over jorden. Så nemt formerer man desværre ikke alle andre grøntsager.

Man kan skære stiklinger af moderplanten i god vækst. Sådan formeres f.eks. rosmarin (Rosmarinus officinalis). Det mest egnede er topstiklinger, kraftige skudspidser med flere bladpar og en endestillet knop eller skud. Også pebermynte (Mentha x piperita) estragon (Artemisia dracunculus) og salvie (Salvia ofticinalis) kan formeres på denne måde mellem maj og juli.

Aflæggere

En anden måde, som f.eks. salvie kan formeres på, er ved aflæggere. Om foråret tager man et af plantens skud og bøjer det ned mod jorden, hvor det holdes fast med en bøjet gren eller en metalbøjle (en slags hårnål). Hvor skuddet rører jorden, vil der udvikle sig nye rødder ved et bladanlæg. Om efteråret, når de nye rødder er dannet, kan man kappe forbindelsen til moderplanten og plante aflæggeren et andet sted. Man kan også sætte gang i en ny ungplante ved at foretage et længdesnit på stænglens yderside og bøje den ned som før omtalt. Ved såret vil en ny plante opstå.

 

dyf154

Artiskokker kan formeres ved deling af ældre stokke.

Sideløg

Sideløg danner sig helt naturligt ved siden af hovedløget i løbet af en vækstperiode. De udvikler sig fra knopper som er udviklet fra stænglen. Når sideløgene efterhånden er store nok, kan de forsigtigt brækkes eller skæres fra moderløget og plantes for sig selv.

Yngleknopper

Yngleknopper, bulbiller, anvendes kun sjældent i grøntsagsformeringen. Purløg kan imidlertid formeres genetativt på denne måde. Bulbillerne er særlige yngleknopper, der dannes i bladhjørnerne og blomsterstandene hos visse løgplanter, f.eks. også hos nogle af prydhavens liljer, som tigerliljer. Der er tale om knoldlignende organer på de overjordiske plantedele, der kan fjernes fra planten og bruges til formering. De danner rødder og bliver til ungplanter, ligesom f.eks. feddene hos hvidløg kan blive til nye planter.

 

dyf153

Kartoffelplanten formeres via sine rodknolde, kartoflerne.

TRIN FOR TRIN
 

dyf156

 

Aflægger: Et bøjeligt skud lægges hen ad jorden og fæstnes med en bøjle af træ eller metal. Når der er dannet rødder kan man kappe forbindelsen til moderplanten og plante den nye plante for sig selv. Denne metode er anvendelig ved rosmarin, timian, salvie, mynte, bønner, isop og merian/ oregano.
 

dyf157

 

Deling: Store rodklumper kan deles med en ren spade eller en skarp kniv i lige store dele. Hvert delstykke skal have en portion kraftige rødder og en sund top. Denne formeringsmetode er anvendelig ved bla. rabarber, arfiskokker, purløg og estragon.
 

dyf158

Stiklinger: I eftersommeren kan man tage endnu ikke træagtige skud på ca. 25 cm længde og plante dem i urtepotter el- ler beskyttede bede. Under glas eller plast får stiklingerne rod inden næste forår. Denne metode er anvendelig til f.eks. lavendelog rosmarin.
 

dyf159

Forædling: Det er ikke så almindeligt i Skandinavien, men i Tyskland er det ret al- mindeligt at forædle frilandsagurker på et underlag af figenbladsgræskar (Cucurbita ficofolia). Underlag~t er resistent overfor rodskimmel, og agurkerne vokser bedre og skyder tidligere. Den som har et drivhus, kan prøve noget lignende. Begge arter sås under lune forhold og når det første løv- blader mindst 5 cm i diameter, skæres stænglerne halvt igennem med et skråsnit ca.l cm over bladet (brug et barberblad), forbindes med hinanden og omvikles med husholdningsfolie eller bast. Når plantemme er vokset sammen fjernes agurkens rødder.

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 20.2.2004
kommentarer ?
kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?