Glastyper
Retur til oversigt dyf40  

Glas eller plast?

I handlen findes der mindst lige så mange typer af glas som driv-huse.

Resultatet af dyrkning under glas hænger i højeste grad sammen med glastypen. Valget af glas bliver helt afgørende, hvis man ønsker at dyrke andet end tomater, f. eks. sarte eksotiske planter. Tomater kan nøjes med at blive beskyttet af dyrkningsplast, mens orkideer skal have et isolerende lag af glas.

 

værd at vide

Foliematerialer er lette at arbejde med og relativt billige. De kan derfor med fordel anvendes til tomater, minidrivhuse og lignende. Til et mere permanent drivhus bør man dog vælge mere bestandige materialer, hvoraf glas har den længste levetid.

 

Meget at tænke på

Hvis man i gennem længere tid vil have både nytte og fornøjelse af sit drivhus, så må man tage hensyn til flere forskellige faktorer. Det er blandt andet de dyrkede planters krav, der alle er afgørende for valget af glastype. Glasset skal kunne tåle en vis belastning (særlig vigtigt ved meget sne), være holdbart (glas er skrøbeligt, plast er holdbart), have en god isolerende effekt (vigtigt ved helårsdyrkning), kunne bearbejdes, slippe lyset ind (kunstmateriale ældes hurtigt; skelne mellem klar- og råglas). Sidst men ikke mindst spiller prisen også ind. Det er ikke svært at sætte et enkelt drivhus sammen, med et skelet af træ og plastmateriale på siderne, men ønsker man en mere holdbar konstruktion er det værd, at forhøre sig om alle mulighederne.

Oftest er det nok med plastfolie

Så længe det ikke er aktuelt med dyrkning af eksotiske planter, der skal være under glas hele året, og man kun ønsker at forlænge dyrkningsperioden for sarte grøntsager, behøver man ikke et drivhus af glas. I det tilfælde er det tilstrækkeligt med plastfolie. Men også valget af plastfolie er vigtigt, så man ikke vælger en type som ældes hurtigt og som går i stykker allerede efter en sæson.

 

dyf402

Plastplader er mere holdbare end plastfolie.

To slags plast

Der findes to forskellige plastmaterialer i handlen. Ethenplast (på basis af polyethen - PE) anvendes oftere end vinylplast (af polyvinylklorid - PVC), eftersom den sidstnævnte ofte indeholder giftige skadevoldere og klor, der ved nedbrydningen danner saltsyre.

Vinylplast er mest holdbart, men også dyrere end ethenplast, der allerede efter kort tid bliver mørt af UV-strålingen. På grund af dette kan man ikke anvende almindelig husholdnings- eller byggeplast. Derimod kan man købe UV-stabiliseret ethenplast til havebrug. Håndteret på rette måde holder denne plasttype i adskillige år. Særlig holdbare er plastmaterialer, der er forstærket med indsyet net.

Holdbarheden kan forlænges, hvis folien kun anvendes efter behov. I den mellemliggende tid bør den opbevares pænt oprullet, ikke sammenkrøllet.

 

Plastglas

Holdbart plastfolie af høj kvalitet betinger oftest en lige så høj pris som let glas. Derfor vælger man ofte det sidstnævnte materiale, der desuden er mere holdbart og stift. Det er næsten lige så let og kræver ingen særlig bærende konstruktion.

Plastmaterialer i kunstigt glas er enten esterplast, vinylplast, metylakrylatplast eller karbonatplast. Esterplast forstærkes oftest med glasfiber til glas eller folie, der enten kan være gennemsigtigt eller matteret. Også vinyl forekommer i form af glas og folie i forskellige tykkelser. I handlen findes desuden også bølgede modulplader, sædvanligvis af metylakrylat- og karbonatplast.

Ved køb af plast bør man vælge garanteret lysbestandige produkter, der eventuelt er kombineret med andet materiale der gør plastglasset langtidsholdbart. Plastglasset bør også være robust overfor temperatursvingninger. Spændinger eller brud må aldrig opstå på grund af vekselvirkningen mellem varme og kulde. Både enkelt og bølget plastglas bør være let at bearbejde. Eventuelt kan plastglasset fæstnes med profillister.

 

tips

Vinyl eller ethenplast?

Der er en simpel måde, at afgøre om plastmaterialet er af vinyl- eller ethenplast. Ethenplast brænder med blå flamme, drypper og lugter som nyslukkede stearinlys. Vinylplast drypper ikke og lugter af klorgas respektivt saltsyre.

 

dyf403

Anordninger til skygning er vigtigt i drivhusee af klarglas,

 

Langtidsholdbare glas

På grund af sin vægt kræver glasset en stabil drivhuskonstruktion. Dertil er en fagmand påkrævet. Af den grund bliver plastmaterialerne mere og mere populære. Men sammenlignet med andre materialer er glas meget bestandigt. Glas ældes ikke og kan let gøres rent. Man kan vælge mellem klarglas og råglas. Klarglas har blanke flader, er gennemsigtigt og tillader en maksimal lysindtrængen i drivhuset. Det kraftige lys kan dog forårsage svidninger, hvis planterne ikke skygges. Råglas har en blank side og en materet side. Herved formindskes lysets indtrængen noget, og behovet for skygning mindskes.

dyf132

Haveudstillinger og besøgshaver kan give nyttige oplysninger om materialer til drivhuse.

TRIN FOR TRIN
 

dyf405
1

Plastfolie er let at arbejde med og derfor egnet til "gør det selv manden"

 

dyf406
2
Bølget plastglas isolerer både mod varme og kulde.

 

dyf407
3
Klarglas er blankt på begge sider og gennemsigtigt. Her på drivhusets sider.

 

dyf408
4
Råglas har en blank og en mat side. Lyset brydes og spredes.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?