Såning
Retur til oversigt dyf04  

Så dine egne sommerblomster

Tidligt på foråret er det tid til at så sommerblomster indendørs. Forspirede tagetes, petunia, salvie og mange andre smukke etårige blomster skal jo stå i blomst så hurtigt som muligt, når sommeren er kommet.

Sår man sommerblomster indendørs om foråret, får man mange planter, der senere blomstrer hele som­me­ren, indtil frosten ødelægger dem. Det betaler sig virkelig at fremdrive etårige sommerblomster. På sam­me tidspunkt og på samme enkle måde sår man også sine egne grøntsager. Såkasser, jord og potter anskaffes og frøene udvælges nøje fra frøkataloget. Når alt er klar til såning er det bare at komme i gang.

 

dyf042

Et spraglet bed med sommerblomster.

En stor sommerglæde

Til forskel fra de flerårige stauder, som år efter år bliver mere frodige, blomstrer de etårige som­mer­blom­ster kun en enkelt sommer. Om efteråret er det hele slut og der skal ryddes op i bedene. De af­blom­stre­de planter ender på kompostbunken og bliver til nytte endnu en gang. Dyrkningen gentages fra år til år. I frøkataloget er der altid interessante nyheder. De gamle sikre sommerblomster får flere nye kryds­nin­ger og helt nye spændende planter dukker op.

Komplement til stauder

De etårige planter er ikke kun til opfyldning i bede og beplantninger. De etårige passer til de fleste haver, de er et udmærket komplement til stauder, de fylder altankasser og krukker og bløder op på alt for stive plantegrupper. Det er meget billigere selv at frem­dri­ve planterne end at købe dem færdige. Desuden er udvalget meget større indenfor frø end indenfor fær­di­ge udplantningsplanter. Man kan dyrke virkelige sjældenheder og har glæden af at kunne følge hele forløbet fra såning til færdig blomst. Det føles som om man selv har skabt planterne.

Og så igang med selve arbejdet inden tiden går og det bliver for sent at så. Der går 6-8 uger inden den første blomst springer ud. Når foråret for alvor er kom­met og de sidste frostnætter er ovre, så kan man plante alle slags planter ud.

Frø

Frø køber man i supermarkedet, i havecenteret og i frøhandlen. Naturligvis kan man også så frø, som man selv har indsamlet. Det kan altid betale sig at samle frø fra morgenfrue og fra tagetes. En del arter kan sås direkte på voksestedet, eftersom de ikke ta­ger skade af frost og desuden har en kort udviklingstid.

Pasning
Kraftige frøplanter bør tidligt skifte voksested. Flere planter sættes sammen i næringsrig jord. So­li­tær­plan­ter, f.eks. solsikke, plantes for sig selv, så den kan vokse uden konkurrence. Til omplantningen skal bruges en blomsterpind. Solitærplanter plantes om i små lerpotter.

De små sommerblomster står nu sammen med som­me­rens tomatplanter i det lyse varme vindue indtil foråret er så langt henne, at det er tid til at sætte dem ud i det fri. Er det frost, tages planterne ind.

Snart har planterne vænnet sig til udendørsklimaet og kan i slutningen af maj - begyndelsen af juni plantes ud på det endelige voksested.

dyf043

Petunia sammen med pelargonier

Hvornår er det tid til at så ?

Det rette tidspunkt varierer afhængig af arten. Visse planter, der kræver god tid, f.eks. ægte heliptrop, petunia og frøsået pelargonia, skal sås allerede i fe­bru­ar - begyndelsen af marts.

Tagetesfrø gror hurtigere og man kan meget vel ven­te med at så dem til i marts-april og alligevel få blomstrende planter i juni. Egne tidligere erfaringer må være vejledende. Desuden står der vigtige op­lys­nin­ger på frøposerne. Læs altid rådene fra frøfirmaet.

 

tips

Ved tidlig såning kan plantelys være nød­ven­digt (f.eks. et plantelysstofrør på 15 watt). Undervarme er også vigtigt. Lys og varme bør tilpasses hinanden. Jo varmere, desto mere lys kræver spiringen.

 

dyf0411

Den klatrrende form af blomsterkarse kan plantes under frugttræet. Den holder blad- og blodlus væk.

 

Såning
Man sår bedst i specielle såkasser med gen­nem­sig­tige låg. Men også flade skåle, underskåle og små potter kan bruges. Fyld såskålen med enhedsjord P-jord eller en blanding af 1/3 havejord, 1/3 kompost og 1/3 sand. Gamle emballager kan også bruges. Små, langsomt groende frø (f.eks. petunia) sås i flade skåle. I en større og dybere skål kan jorden let blive for sur i den lange grotid. Større frø stikkes ned i små potter 2-3 frø i hver. Gror samtlige, kan man senere klippe de svageste kimplanter væk. Frøene fordeles ellers jævnt på jordoverfladen og trykkes let ned med hånden.

Arter, der spirer i mørke (pelargonia, enårig floks m.fl.) skal dækkes med et tyndt lag jord eller sand, der strøs over. Arter, der spirer i lys (blomstertobak, lobelie, flittiglise m.fl.) skal ligge udækket på jorden. Så respektive mørke- og lyskrævende arter hver for sig i forskellige skåle og glem ikke at sætte mærke på arter og sorter.

Vander man ikke, så sker der ikke noget. Frøene kan hvile i flere dage. Når jorden bliver våd begynder frøet at svulme op og efter en tid dukker den første lille spire frem fra frøet. Afhængig af arten tager spiringen mellem 4 og 20 dage. Læs på frøposen.

Nu har det såede brug for både varme og lys. Et lyst sted i vindueskarmen over et varmeapparat fremmer væksten. Et mørkt sted skyder planterne let i højden og bliver lange, svage og ranglede.

 

dyf044

Tøffelblomst er en gammel altanklassiker.

TRIN FOR TRIN

 

dyf045
1
Frøene sås og forsynes med etiketter.

 

dyf046
2
Dæk med jord og fugt med vand.

 

dyf047
3
Snart spirer frøet. Her tagetes.

 

dyf048
4
Frøplanterne plantes over i potter.

 

dyf049
5
I maj-juni foretages udplantningen.

 

dyf0410
6
Blomstringen varer lige til efteråret.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 20.2.2004
kommentarer ?