Vegetativ formering
Retur til oversigt dyf39
Ved hjælp af stiklinger kan man hurtigt få store bestande af skumblomst.

 

Enkel og bekvem metode

Af alle forskellige formeringsmetoder der er til rådighed, er stiklingeformeringen en af de enkleste og allermest succesfulde. Stiklingeformering er en vegetativ formeringsmetode.

Ligesom formering ved udløbere og aflæggere er stiklingeformeringen også en vegetativ formeringsmetode. Metoden kan anvendes hos nåletræer og knoldplanter samt hos stauder.

"Stikling" er et relativt omfattende begreb og stiklingen kan tages fra f. eks. et blad, skud eller små rodstykker af en plante.

Ved eller knold, det er spørgsmålet

Det er ikke ualmindeligt, at man tager stiklinger fra underjordiske rodskud. Fra den gamle rod skærer eller trækker man et stykke af med et øje. Når det drejer sig om nåletræer, tager man en overjordisk skudstikling, der sidder sammen med et lille stykke gammelt ved ( en "hæl") og planter stiklingen i jord. Man taler ligeledes om stiklinger, hvis man tager et stykke fra en knold eller en rodstok. Det er vigtigt, at man altid får øjne med på den afbrækkede del af knolden (f. eks. hos dahlia).

Før plantningen pudses hælen med en skarp kniv. Visse arter må hjælpes igang for at kune slå rod. Derfor er det vigtigt at stikke stiklingerne i en blanding af sand og tørv. Ofte kan et lille rodstykke lette roddannelsen.

Stiklinger fra stauder

Det er meget nemt at tage stiklinger fra staudeplanter. Efter at stauderne er begyndt at gro om foråret, løsner man lidt jord ved rodhalsen for at se efter om nogle af grenene har dannet rødder. Hvis det er tilfældet fjernes grenen med et kort, kraftigt ryk, således at der følger et lille stykke af den gamle rodstok med.

Stiklingen sættes i potte under glas eller plast. Ofte er det også muligt at sætte stiklingen direkte ud på det nye voksested.

dyf395

Roddannelsen tager ca. fire uger under glas. Herefter plantes stiklingerne med rødder i potter.

Stiklinger fra græs ikke det letteste

Kunsten af formere græs ved stiklinger hører ikke til det letteste. Der kræves en stor portion erfaring for ikke at beskadige moderplanten. Metoden bruges først og fremmest til de høje græsser og græslignende arter.

Særlige gode resultater er opnået med steppegræs {Helictotrichon), star (Carex), svingel (Festuca) og frytle (Luzula).

Sent på sommeren eller i det tidlige efterår tager man forsigtigt stiklinger, dvs. småplanter fra moderplanten. For ikke at moderplanten skal beskadiges bør den graves lidt fri. Plantedelene plantes i potte eller direkte på friland.

dyf393

Vil man have en aflægger kan man ved hjælp af en tændstik forhindre sammenvoksning.

Aflæggere

Denne gamle, oprindeligt kinesiske metode, er relativ ualmindelig i haven, men desto mere almindelig i forbindelse med stueplanter. Men der findes nogle haveplanter, der kan formeres ved denne metode, f. eks. kornel og løn.

Særligt egnet er metoden til planter, der bliver bare for neden, og som kun har blade oppe foroven. Af og til er denne metode den eneste, der kan anvendes, når det drejer sig om at formere værdifulde ældre planter, uden at beskadige moderplanten.

 

tips

Fremme tilvæksten

For at stiklingerne skal kunne danne nye rødder, skal visse faktorer som varme og luftfugtighed være i orden, Også moderplanterne skal vokse under de mest gunstige forhold, for at småplanterne skal kunne blive så kraftige som muligt, Egnedetemperaturer ' f' ' Ivanerer ra art h art, Stiklingerne trives bedst med høj luftfug- ti ghed, hvilket kan o pJ- , , nåsv~dduschning el- lerpl .astfolie. Holdøj'e c medsvampeangreb,

 

dyf392

Havebetonie formeres i april til maj enten ved deling, frøsåning eller stiklinger.

 

Stimuler roddannelsen

En aflægger får man ved at skære af moderplantens grene. Snittet skæres skråt opad, og umiddelbart under et øje, og skal ikke nå helt ind til grenens midte. Hensigten er at stimulere roddannelsen på snitfladen. På den ene side af grenen opstår næringsmangel, på den anden flyder næringstilførelsen uhindret.

 

dyf394

Mos og plastfolie holder snitfladen fugtig og letter roddannelsen.

 

Heling af såret

Såret heler ved hjælp af en lille sten, en pind eller en dusk mos der klemmes ind i snittet. Den behandlede grenstump pakkes ind i mos eller andet fugtighedsbevarende materiale, og til sidst lægger man plastfolie omkring mosset for at forhindre udtørring. Efter at rødderne er dannet, kan plantedelen tages bort fra moderplanten og plantes.

Planter der formeres ved aflæggere
Navn
Bot. navn
Tid
Andre metoder
Løn
Acer
juni-okt
stiklinger
Stuegran
Araucaria heterophylla
juli-okt
stiklinger
Kornel
Cornus
juni-nov
stiklinger
Ficus-arter
Ficus
jan-nov
topstiklinger
Troldnød
Hamamelis
febr-nov
stiklinger
Monstera
Monstera
febr-nov
stiklinger
Philodendron
Philodendron
febr-nov
top-, stamstiklinger

Planter der kan formeres ved stiklinger
Navn
Bot. navn
Tid
Andre metoder
Begonie
Begonia
febr-marts
frøsåning, deling af knolde
Ridderspore (hybrider)
Delphinium
marts-apr
frøsåning, deling
Fuchsia (hybrider)
Fuchsia
jan-marts
topstiklinger
Floks
Phlox
marts-apr
stiklinger
Nellike
Dianthus
febr-apr
deling, frøsåning
Vinterasters
Chrysanthemum
apr-juni
deling
Alpine nelliker
Dianthus
apr-juni
deling
Stenurt
Sedum
juni-aug
deling, topstiklinger
Bakkestjerne
Erigeron
maj
deling, topstiklinger
Alunrod
Heuchera
apr-maj
deling, topstiklinger
Snepude
Iberis
apr-maj
frøsåning, stiklinger
Kærminde
Omphalodes
apr-maj
deling, frøsåning
Drejeblomst
Physostegia
apr-maj
deling
Pileurt
Polygonum
apr-juli
Topstiklinger, frøsåning
Limurt
Silene
apr-aug
frøsåning
Gyldenris
Solidago
apr-maj
deling
Havebetonie
Stachys
apr-maj
frøsåning, deling
Skumblomst
Tiarella
juni-aug
udløbere
Kinesisk ene
Juniperus chinensis
juli-sept
frøsåning, topstiklinger, aflæggere
Taks
Taxus baccata
auf-sept
frøsåning, aflæggere
Rønsumak
Rhus typina
sept-okt
rodstiklinger
Ædelcypres
Chamae cyparis lawsoniana
juli-aug
Topstiklinger, frøsåning


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?