Bundækkeplanter
|
||||
Specielt urteagtige, men også stedsegrønne bunddækkere er lette at formere ved stiklingemetoden. Bunddækkeplanter er ofte forveddet, flerårige og tæt forgrenede med en lav og krybende voksemåde. Det gode ved dem er den tætte voksemåde, der skjuler jorden under dem. På det rette voksested får man med den slags planter et smukt, levende og ægte tæppe, der pryder haven. Jorden bevarer desuden sin fugtighed, er altid porøs og hele voksestedet bliver let at passe eftersom intet ukrudt kan vokse op, når bunddækkerne er godt sammenvokset.
Bundækkeplanter passer godt foran en pergola eller høje buske
Plant flere arter
En af de mest kendte bunddækkere er dværgmispel, Cotoneaster dammeri. Men der findes flere stedsegrønne planter med lav bunddækkende voksemåde. Foruden almindelige "grønne" findes der også blomstrende, bærbærende og brogede arter. Man skal skelne mellem de, der trives i skygge og de der foretrækker at vokse i sol. For at beplantningen skal lykkes bør planterne altid plantes efter deres individuelle krav. Det ensformige indtryk som en helt grøn beplantning kan give, kan meget enkelt lyses op med nogle solitærplanter. En af de smalle søjleformede dværgmispelbuske eller et prydkirsebær, der vokser op ad et vedbendstæppe, giver variation i den måske alt for ensformige beplantning.
Flere gode sorter
Planteskolernes udvalg giver gode muligheder for at skabe en tiltalende og varierende bunddækning. Lingontry, Linocera pileata, bliver højere end vintergrøn Vinca minor. Ved at kombinere disse to planter, opnår man højdeforskelle i tæppet. Drejer det sig om større overflader kan man naturligvis også bruge en tredje eller en fjerde art for at give variation. Krybende benved, Eunoymus fortunei var. radicans og vinterglans, Pachysandra terminalis, smyger sig tæt på jorden. Disse og flere andre arter kan man formere selv.
Krybende benved er en udmærket bundækkende plante.
|
Enkel metode
Stiklingeformering er en meget enkel metode. På kort tid opnås et stort antal færdige planter. Man anvender kun stiklinger fra sunde, kraftige moderplanter. Stiklingerne skal være på størrelse med en finger eller ca. 10 cm lange. Umodne d. v.s. endnu ikke forveddede toppe klippes af, da de ellers vil visne ved plantning i krukker. Moderplanten klarer nemt det lille tab af plantemassen. Planten kompenserer for tabet ved at danne nye skud fra roden. Stiklingematerialet bruges så hurtigt som muligt eller opbevares køligt og kan senere renskæres og plantes. Fjern bladene fra den nederste tredjedel af hver stikling. Plant i krukker, der fyldes med en blanding af to dele sand og en del tørvemuld. Dæk krukkerne med et glas eller en plastikpose. På den måde øges luftfugtigheden omkring stiklingerne og roddannelsen fremskyndes. Med korrekt varme og fugtighed sætter roddannelsen hurtigt i gang og efter 3-4 uger ses allerede de første rødder.
Plantning på friland
Man kan plante bunddækkere meget tæt, så det nyplantede område dækkes på kort tid. Man kan sætte 6-10 planter pr kvadratmeter. Stiklinger med veludviklet rodsystem plantes ud om efteråret, mens svagere planter skal vente til foråret.
Det er vigtigt at gøre jorden på voksestedet klar. Gør man ikke det, har man ikke glæde af plantetæppet i længere tid. Ukrudt som tidsel, nælde, kvikgræs og skvalderkål skal omhyggeligt fjernes før plantningen. Arbejdet lønner sig, da disse typer ukrudt ellers let kan trænge igennem det tætte dække af vedbend eller mispel. Desuden er det svært at fjerne ukrudt når først bunddækket har vokset sig tæt. En omhyggelig klargjort plantning behøver kun at renses nu og da.
Vintergrøn blomstrer i sarte farver.
Stauder og buske
Bland bunddækkeplanterne findes der såvel buske som urteagtige stauder. Der findes også stedsegrønne, brogede stauder som f.eks. guldjordbær, Waldsteinia ternata og guldnælde, Lamium galeobdolon. De dækker jorden selv i hvileperioden og beskytter jorden med uvelkomment ukrudt.
|
Last updated 20.2.2004
|
||