Stiklinger
|
||||
Uanset om man ønsker at opdyrke en større mængde planter eller bare en busk, så er stiklingeformering en meget sikker metode. Der næsten altid lykkes. Desuden er metoden meget enkel både at lære og at udføre. En ideel måde, selv i de tilfælde, hvor man vil formere såvel sjældne som sarte planter.
Hvis man i en have ser en plante, som man bliver forelsket i, men som man ikke kan få i handelen, så kan man spørge om man må tage en stikling. Hvis stiklingen fjernes med stor forsigtighed, sker der ikke nogen skade på moderplanten.
Stiklingerne bør være lige så lange, som beskærersaksen.
Få mange planter på en enkel måde
Stiklingemetoden er også meget nem, hvis man vil opformere et større antal buske eller træer. Har man brug for flere buske til en hæk, så er det unødvendigt at købe samtlige planter for dyre penge.
Har man tilstrækkeligt med tid, er det nok at købe en busk og senere tage stiklingeplanter fra den.
Stiklingerne kan skæres om sommeren.
Så snart de nye skud forvedes hen på sensommeren, kan man begynde at skære stiklinger. Men det bedste tidspunkt for moderplanten er naturligvis at vente til en frostfri vinterdag. Da har man også bedre tid. Man kan også anskaffe sig stiklinger fra det materiale, der bliver til overs fra buskenes vinterbeskæring. Hvis man i sensommeren skærer stiklinger fra f.eks. ribsbuske, bør man med det samme sørge for at de slår rødder. Hvis stiklingerne er skåret om vinteren, må man vente til om foråret. Frem til dette tidspunkt skal stiklingerne holdes friske og i live.
vælg de etårige skud
Til formering egner de etårige skud sig bedst, d.v.s. topskuddet, der er dannet om foråret. De er lette at genkende på deres lyse farve. Ældre skud har sværere ved at danne rødder. Det er kun poppel og pil, Salix, hvis ældre skud kan slå rødder. Salix-arterne gror bare man sætter dem i jorden.
Stiklinger kan også slå rod i vand.
|
Rodning indendørs
Allerede om vinteren kan man begynde med rodningen, naturligvis kun indendørs. Det foregår i blomsterkasser fyldt med sandet havejord. Lige dele sand og jord. Sæt stiklingerne i jorden med 2-3 cm afstand netop så dybt, at kun det øverste øje er synligt. Fra alle de andre knopper dannes rødder. Placer kasserne på et lyst og varmt sted. Hold jorden fugtig, men undgå at vande for meget. Efter nogle uger har stiklingerne fået de første blade. Allerede om foråret kan man tage dem op, forsigtigt dele dem og sætte dem i potter. Så er blomsterkasserne tomme og parate til såning af sommerblomster, der senere kan plantes ud. Sørg for at få fat på plantekasser, som ikke fyldes af vand, når det regner. Husk på at planterne trives bedst opad husmuren.
Kun det øverste øje er oppe over jorden.
De skrå snit
Hver enkel stikling skal have en længde på omkring 20 cm, altså næsten lige så lang som en almindelig beskærersaks og have ca. fire til fem knopper. For ikke at risikere, at stiklingerne bliver vendt den forkerte vej, når de stikkes i jorden, skal man skære dem lige over foroven og skrå forneden. Det har yderligere den fordel, at man lettere kan stikke spidserne i jorden.
Skær altid så snitfladen er ovenover en knop eller et "øje". Se tegning og billede andet sted på siden. Stiklinger uden øjne visner.
Spirea er særlig let at formere ved hjælp af stiklinger.
|
TRIN FOR TRIN |
Last updated 20.2.2004
|
||