Velkommen til siden med frugt og bær.

Nu er alle de planlagte sider lagt ind. Her skulle så være den mest nødvendige viden om emnet.

Hvis man bruger de råd, der er beskrevet på siderne, skulle det være muligt at få nogle gode og velsmagende frugter og bær.

Brug postkassen herunder og skriv til mig hvis der er emner du mangler, så vil jeg forsøge at finde de nødvendige oplysninger om emnet og evt. tilføje det til afsnittet. Finder du oplysninger du mener er forkerte, eller finder du stavefejl, så vil jeg være taknemlig for et brev.

Mail fra frugt og bær Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigtA B F H J K M P R S T V Æ


A

Abrikos    Prunus armeniaca
Velsmagende frugter
Abrikoser er eksotiske frugter med en spændende historisk baggrund. De smager godt nyplukkede, som marmelade eller tørrede samt som henkogte

Top


B

Blomme
Blomme   Prunus domestica
Et af sommerens dejlige frugttræer
Blommer er ideelle træer til haven. De bliver meget mindre end æble- og kirsebærtræer, de blomstrer smukt, spreder skygge og giver i tilgift lækre frugter, der kan spises direkte fra træet.

Mirabeller  Prunus domestica
Lækre gule frugter
I august sidder de mange kugleformede guldgule mirabeller tæt mellem træets grene. Træet stiller ikke store krav til jordbunden, men frugterne får kun den rette aroma på lune, solrige steder.

Reine Claude
En dronnings yndlingsfrugt
Reine Claude kendetegnes ved store, næsten runde frugter med lyst gulgrøn til rødlig-violet skal. Frugtkødet er saftigt med en sød smag. Reine Claude er de ældste af alle haveblommer.


Blåbær  Vaccinium myrtillus
Vildtvoksende blåbær
Blåbær vokser vildt på surbund og hede, i lyse skove og moser. Den, der vil dyrke blåbær i sin have, skal være kendt med blåbærs specielle vækstkrav og vælge nogle af de beskedne og rigtbærende haveblåbær.

Brombær  Rubus fruticosus
Brombær fra egen have
En udsøgt aroma og et højt vitaminindhold er brombærrenes vigtigste karakteristika. Ved hjælp af nogle gode råd kan man let og smertefrit plukke bærrene af de tornede grene.

Brombær uden torne
Top

F

Fersken    Prunus persica
Søde, saftige solfrugter
Selv om ferskentræer er lidt vanskelige at dyrke i vort klima, behøver man ikke at undvære glæden ved at plukke modne ferskner fra eget træ. I sydeuropa siger man, hvor vinen gror godt, kan man dyrke fersken.

Figen    Ficus carica
En urgammel kulturplante
Figner er ikke blot næringsrige og fulde af vitaminer og mineraler, de er også nemme at opbevare, og træet er dekorativt. Vi må som regel dyrke denne gamle kulturplante som baljeplante i vort klima.
Top

H

Hassel   Corylus avellana
Nødder der har alt
Tænk bare på hvad vore forfædre kunne bruge hassel til. Lige fra kalorierigt fødemiddel, adskillige husråd til en ønskekvist - det meste af dette er i dag glemte kundskaber.

Hindbær  Rubus idaeus
Hvad er en sommer uden hindbær?
Det er en fryd at plukke de modne hindbær fra egne buske og spise dem, mens de endnu er solvarme. Hindbær er nemme at dyrke og i vor nordiske sommer får de den fulde aroma og smag.

Hyld    Sambucus nigra
En gammel kulturplante
Om sommeren dækkes den højt elskede hyld med et hvidt blomsterhav. Planten har sit navn efter den gamle frugtbarhedsgudinde Holda, der i eventyrene omtales som "Hylde-mor"
Top

J

Jordbær   Fragaria x ananassa
Jordbær - en gudespise
Den uforglemmelige smag og aroma ved jordbær kombineret med den ringe plads, de tager, gør dem til de mest populære bær i haven. Et utal af sorter gør det muligt at høste både tidligt og sent.

Jostabær   Ribes x nidigrolaria
En lovende nyhed
Man aner både stikkelsbær og solbær i solstik (jostabær), der er en spændende krydsning mellem disse to højt elskede bær. Både smag og udseende er en mellemting mellem stikkelsbær og solbær.
Top

K

Kiwi    Actinidia chinensis
Vitaminer hele vinteren
En enkelt kiwifrugt indeholder lige så meget C-vitamin som tolv citroner, den liflige aroma kan konkurrere med en hvilken som helst anden frugt. Kiwi kan kun vokse udendørs i et meget mildt klima.
Top

M

Morbær    Morus
Den kinesiske hemmelighed
Hvis ikke morbærtræet fandtes, ville der ikke være nogen industri der fremstillede natursilke. Morbærtræet er silkeormenes vigtigste næringskilde.

Månedsjordbær   Fragaria vesca var. semperflorens
Søde herlige fra haven
Månedsjordbær bærer frugt fra juni til oktober. Bærrene er små og søde, de smager vidunderligt. Planten er også en fryd for øjet med sine dybtgrønne blade, sine hvide blomster og røde bær.
Top

P

Pære Pyrus communis
Bonne Louise
En pære for den fintsmagende
Kvaliteten og den fantastiske fine aroma hos pæren "Bonne Louise" er værdsat af alle, der har forstand på frugt. Denne pæresort stiller store krav til jord og pasning.

Clapps Favorit
En tidlig sort
Mange pærer og æbler er ikke klar til høst før sidst på efteråret. "Clapps Favorit" er en af de tidligste sorter, den modner allerede i begyndelsen af september.

Conference
Udmærket havesort
Den udsøgte aroma og friskheden hos denne pæresort kan bringe den mest kræsne pæreelsker til fald. "Conference" dyrkes lige godt på lav- eller højstamme som på espalier.

Greve Moltke
Alle kender greven
Når man beder om "Greve Moltke" ved alle, at det drejer sig om nogle fine, saftige pærer med grøngul skal og en sød og særpræget smag. Sorten er hårdfør og sund og den kan dyrkes selv i mindre gode frugtegne.

Gråpære
En meget gammel sort
I landsbyer og bondehaver finder man stadig gamle forgrenede pæretræer, der har givet frugt i mere end 80 år. Det er ofte de gode gamle gråpærer, der smager som pærerne fra vor barndoms have.

Pæren "Williams"
En pære med megen smag
"Williams" er nok en af de mest udbredte og populære pæresorter. De søde aromafyldte og let krydrede pærer smager dejligt som frisk frugt og er meget fine til henkogning.
Top

R

Ribs   Ribes rubrum
Sommerens friskeste smag
Hvem kender ikke ryste-ribs: friske ribs skyllet og rystet med sukker? De vitaminrige bær kan naturligvis også bruges til mange andre ting: saft, gele og marmelade, der kan give vitaminer til vintertiden.
Top

S

Skovjordbær    fragaria vesca
Skovens røde delikatesse
De hjemlige skovjordbær kan naturligvis ikke konkurrere med de dyrkede sorter, hvad størrelse og udbytte angår. Men den intensive, aromatiske smag er uovertruffen.

Slåen    Prunus spinosa
Vildtvoksende busk med dekorativ virkning
Man støder ofte på slåenbusken i vor natur. Om foråret, når slåenbusken blomstrer, pynter den skovbrynet med bløde hvide linier og om efteråret prydes busken af blå, duggede bær.

Solbær   Ribes nigrum
Sorte lækkerbidskener
De sorte bærs smag og aroma findes ikke tilsvarende.Uforlignelig er også bærrets helbredsstyrkende egenskaber. På grund af dette bør solbær altid være tilstede i haven.

Solstik   Ribes x nidigrolaria
En lovende nyhed
Man aner både stikkelsbær og solbær i solstik (Jostabær), der er en spændende krydsning mellem disse to højt elskede bær. Både smag og udseende er en mellemting mellem stikkelsbær og solbær.

Stikkelsbær   Ribes uva-crispa
Gode klassiske bær
De kaldes nogen gange "Nordens druer". Og store solmodne stikkelsbær kan smage lige så godt som vindruer. Stikkelsbær er et af vore klassiske bær i haven, men alligevel ikke altid så let at opdrive i butikkerne.

Surkirsebær    Prunus cerasus
Et velkendt kirsebær
Surkirsebærrene deles i moreller og amreller. Morellerne er langt de vigtigste pga. deres røde saft, der bidrager til at gøre kirsebærdrikkene populære.

Sødkirsebær   Prunus avium
Spanske kirsebær - søde fristelser
Kirsebærrene på den anden side af stakittet ser altid fristende røde ud. Men naboerne synes næppe om ubudne gæster. Bedste løsning på problemet: Plant et kirsebærtræ i din egen have.
Top

T

Tornløde brombær    Rubus-hybrider
En vidunderlig busk uden torne
Tornløse brombær bliver stadig mere populære. Det kan ikke undre nogen, for her kan man høste de dejlige bær uden at få forrevne arme og hænder. Og det gør bestemt nydelsen større.

Tyttebær   Vaccinium vitis-idaea
Skovens røde guld
Nyplukkede tyttebær er ingen større nydelse. Derimod er tyttebærsyltetøj et dejligt supplement til kødretter, vildt og ost. Desuden har planten smukke grønne blade hele året.
Top

V

Valnød    Juglans regia
Et stort stateligt træ
Valnøddetræet bliver et stort og flot træ, hvis krone nemt kan få en diameter på 8 - 12 m. Da nødderne som bekendt er meget velsmagende, er træet populært i haver, hvor der er plads nok. Træet kan let blive hundrede år gammelt.

Vindruer    Vitis vinifera
Dyrk vin mod en sydmur
Vindruer kan også dyrkes i Skandinavien. Hvis man vælger en beskyttet plads ved en varm husmur kan der dyrkes flere steder. Drivhuset kan skygges med vinranker, her får man normalt stort udbytte
Top

Æ

Æble    Malus x domestica
Æbler
Tip om sorter og grundstammer
En kort beskrivelse af forskellige æblesorter. Der er lagt vægt på at sorterne er modstandsdygtige mod sygdomme, og har en høj frugtbarhed, dyrkningssikkerhed, spisekvalitet og andre gode egenskaber.
"Antonovka"
Et dejligt hårdført spiseæble
"Antonovka" er en gammel russisk æblesort, der dyrkes langt mod nord. Dens pollen har en hårdfør kvalitet og frugtsætningen synes ikke at blive påvirket af ufordelagtigt klima. Og så smager æblerne dejligt

"Cox Orange"
Udsøgt æble på et følsomt træ
Blandt alle æblesorter hører "Cox Orange" til et af de smagsmæssigt mere fremstående. Træet kræver dog et beskyttet sted, den aller bedste jord og megen pleje.

"Golden Delicious"
Et verdensberømt æble
Navnet "Golden Delicious" kendes over hele verden, som ingen anden æblesorts navn. Det er et æble der eksporteres og spises over hele kloden, fordi det har så frisk en smag og så saftigt frugtkød.

"Gråsten"
Æblet med den enestående smag
Nogle anser "Gråsten" for at være det bedste æble i alle kategorier. I hvert fald er det, takket være den umiskendelige aroma, et af de bedste spiseæbler.

"Ingrid Marie"
Et dansk lykketræf
Omkring 1910 opstod æblesorten "Ingrid Marie" ved Flemløse på Vestfyn. De seneste årtier er dette æble blevet mere og mere vellidt, særlig som velsmagende juleæble.

"James Grieve"
Velsmagende sommeræbler
Allerede i begyndelsen af september kan man høste og spise "James Grieve". Æblets fulde aroma og saftighed gør det til en af havens foretrukne æblesorter.

"Summerred"
En ret ny æblesort
Den lysende røde, tidlige æblesort "Summerred" bliver nu plantet flere og flere steder. Og i erhvervsfrugtavlen har den været brugt i flere år.

"Transparante Blanche"
Dejlige august-æbler
Transparante Blanche giver de dejligste gulgrønne æbler, der helst skal spises direkte fra træet, inden de bliver helt modne, så smager de bedst. Det er en meget tidlig sort og æblerne kan ikke lagres.

Top

kildemateriale Blomstrende Fritid Last updated 14.11.2016

Kommentarer?