Tornløse brombær
(Rubus-hybrider)

Retur til oversigt frb33  

En vidunderlig busk uden torne

Tornløse brombær bliver stadig mere populære. Det kan ikke undre nogen, for her kan man høste de dejlige bær uden at få forrevne arme og hænder. Og det gør bestemt nydelsen større.

Brombær uden torne er en amerikansk opfindelse. Ligesom vi, holder amerikanerne meget af brombær, og finder det mere praktisk at plukke dem, da man ikke bliver forrevet. Vi finder brombær vildtvoksende i skovbryn og ved gærder, og det var der vore forfædre fandt dem og tog dem ind i haven. De kræver varm, muldrig jord og trives såvel i fuld sol som i let halvskygge.

værd at vide

Når man vil plante tornløse brombær kan det godt betale sig at vælge toårige planter. På den måde kan man allerede høste året efter plantningen. De leveres ofte med klump fra planteskolen. Det har den fordel, at de bedre vokser til end ungplanter uden klump.

Meget sunde

Brombær har det højeste A-vitaminindhold af alle bærfrugt-arter. Frugtsyre og mineralstoffer som jern, kalcium og fosfor er også vigtige at nævne. Det høje indhold af æggehvide, såvel som den lave sukkerandel gør brombær interessante til diætkost. De står derfor i høj kurs i diæter til sukker-, mave-, nyre- og gigtsygdomme. Næringsindholdet er størst i frisk frugt.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juni - sept.
Højde: Op til 250 cm.
Jord: Humusrig
 

På solrige læsteder

Ligesom deres vilde forfædre holder de tornløse brombær af solrige læsteder. I nærheden af solbestrålede mure og hegn trives busken særlig godt. F.eks. vil de dække helt for forbipasserendes blikke, hvis man planter dem ved havens skel. Det sparer plads og giver et næsten uigennemtrængeligt hegn. Plant buskene med en afstand på 1 til 1,5 meter fra evt. hegn. Det giver mulighed for at plukke fra begge sider af espalieret. Nogle af de tornløse sorter har næsten stedsegrønne blade og er derfor smukke at se på en stor del af året.

Plantedoktoren

I fugtigt vejr kan brombærsyge fremmes. Den udløses af svampe. Der kommer røde til violette pletter på de unge skud, og de kan næste forår optræde på hele ranken. Skuddene visner hen. Man forebygger ved at undgå en alt for tæt og skyggefuld placering.

Plantning

De unge buske plantes i haven om efteråret eller tidligt om foråret. Da tornløse brombær ikke vokser så kraftigt som sine tornede slægtninge, er en planteafstand på 1,3 til 1,5 meter tilstrækkeligt. Bland rigeligt med fugtig spagnum eller kompostjord i plantehullet, så busken hurtigt kan danne nye rødder. Ungplanterne sættes i ca. et spadestiks dybde og vandes godt til. I det første år efter plantningen drejer det sig om at få busken til at vokse godt til og få rodstokken til at skyde nye rødder.

For at stimulere til det, korter man plantens ranker ned til 3 eller 4 øjne. Sommeren over udvikler der sig friske jordskud, der bidrager til buskens sunde opbygning det følgende år. Pr. busk er det nok med 6 til 8 hovedranker. Om sommeren danner der sig sideranker, som man skærer tilbage til 2 til 3 blade.

frb334

De tornløse brombær er normalt mindre kraftigt voksende end de tornede sorter. Her "Thornless Evergreen".

Høst

Høsttiden strækker sig, alt efter sorten, fra august til oktober. Man høster, når de mørke frugter endnu er elastiske og saftspændte og det indre er violet. Jo længere bærrene hænger på busken, jo bedre, sødere og mere aromatiske bliver de.

Korte råd
Voksted -

Voksested

Solrige læsteder i nærheden af mure og hegn, til indramning af et stykke jord eller et lysthus. Rankerne har brug for støtte af udspændte snore.

jord -

Jord

Humusrig jord med let sur karakter, der forbedres med fugtig spagnum eller kompostjord. Jorden skal have et dæklag året rundt.

pasning -

Pasning

Om foråret fjernes afbårne ranker og nye skud bindes til espalieret. Om sommeren opbinder man regelmæssigt, beskærer sideskud, gøder og vander.

frb333

Brombær har et højt indhold af A-vitamin

Opbind ranker

Hovedrankerne opbindes vifteformet til tråde, der spændes ud i 70 til 170 centimeters højde. For at gøre skuddene kraftige giver man flydende næring, der indeholder 50 gr kloridfri gødning. Om sommeren blomstrer busken på sideskuddene, der har udviklet sig på veddet fra året før. Netop i blomstringstiden skal der vandes regelmæssigt. Ofte kommer der også efterblomstring i efteråret.

tips

Vinterbeskyttelse

Tornløse brombær tåler temperaturer ned til minus 10° C, men er trods det ikke helt vinterhårdføre. Særlig farlig er frost i februar eller marts, når busken allerede har saftstigning og så småt er begyndt at skyde. For at forhindre frostskader, skal unge ranker løsnes om efteråret, lægges på jorden og dækkes med granris eller halm. Først næste forår bindes rankerne til espalieret.

Gode sorter

I sortsudvalget kan man have problemer med at vælge. "Thornless Evergreen" har faste, runde frugter og er næsten stedsegrøn. "Thornfree" modner sent og danner store, mere aflange bær. "Merton Evergreen" er en meget robust sort, der giver godt udbytte af sent modne, faste bær. "Black Satin" vokser hurtigt, er vinterhårdfør og har meget saftige, bløde bær. "Dirksen Thornless" har store, middelfaste bær.

frb332

Skuddene er helt glatte.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Toårige ungplanter plantes i en afstand på 1,3 til 1,5 meter. Gamle buske udtyndes.
April: Jorden afdækkes. 5 til 6 hovedskud opbindes.

Sommer

Juni-juli: Vand regelmæssigt. Flydende kloridfri gødning befordrer blomsterdannelsen. Sideskud studses regelmæssigt.
Aug: Bærrene høstes.

Efterår

Sept-okt: Man kan høste indtil sent på efteråret. En busk giver ca. 15 kg bær. Ungplanter kan plantes indtil den første frost viser sig.

Vinter

Nov-febr: Unge ranker løsnes fra espalieret, lægges ovenpå jorden og dækkes med granris til beskyttelse mod kulden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?