Gråpære
(Pyrus communis)
|
||||||
Hvor gammel gråpæren egentlig er, ved ingen mere helt nøjagtigt. Formodentlig er den opstået i Frankrig eller Holland allerede i det 17. århundrede. Nu husker vi kun, at det er træer, som i årevis bærer meget velsmagende frugter.
Da gråpæren ikke danner frugtbar pollen, kan træet ikke bruges som bestøver for andre pæresorter. Der må findes andre pæresorter i nærheden.
Udbredelsen af gråpære strækker sig gennem stort set hele Europa, fra Sverige til Alperne, fra Frankrig til Rusland. Træet bærer forskellige navne efter landsdel og egn, for det er et elsket træ, som man har givet kælenavne.
Velsmagende små frugter
Lige så stort og mægtigt træet kan blive, lige så små er frugterne. Pærerne bliver sjældent mere end 7 cm lange og hører til de mindste i den brede palet af forskellige pæresorter. Til gengæld er frugterne søde og meget aromatiske. Man kan allerede begynde høsten i begyndelsen af september. I store, gamle træer er det ikke altid helt let Ofte må man vente til pærerne selv falder af træet, selvom det normalt fører til stødpletter på frugten. Man kan udspænde net under kronen, så frugterne lander blødt og undgår en del af beskadigelserne, men ofte slår pærerne på deres vej nedad mod grene og kviste og bliver alligevel stødt.
Spises de med det samme, er de en udsøgt nydelse.
Skal spises straks
De gulgrønne til olivenbrune pærer modner på træet og skal helst høstes lige inden fuld modning. Så er deres runde, saftige, sur-sød aroma helt uden sidestykke og hver bid er en oplevelse. Gråpærerne holder ikke særlig længe, når først de er plukket. Allerede efter nogle dage bliver de bløde og melede, og senest efter en uge kan man smide dem ud. Så har frugtkødet mistet aromaen og er blevet tørt og kedeligt.
|
Udtynd
Det er bedst kun at plante gråpære hvor der er god plads, for træet vokser meget kraftigt og hurtigt. Sorten forædles fra frøplanter. Kvæde A er ikke velegnet som podeunderlag. Det bør man huske på, hvis man selv leger med forædling. Træet bærer først frugt efter ca. 10 år eller senere, så man må have tålmodighed. Gråpære giver belønning for den lange ventetid ved at bære overdådigt senere hen, så afsæt med sindsro den nødvendige tid. Efter den første beskæring er det tilstrækkeligt hvis man lysner kronen, dvs. udtynder den, engang hvert tredje år. Anden regelmæssig beskæring er ikke nødvendig.
Også til barske egne
Det er ikke nødvendigt at tænke på vokseplads og jordbund. Selv i nordlige egne med barsk klima bærer træet godt, selvom høsttiden forrykkes en til to uger. Selvom træet kan klare sig uden ret meget varme, vantrives det uden tilstrækkelig fugt i jorden og god, næringsrig jord. Hvis jorden er alt for tør, bliver frugterne små.
Gråpæren er en elsket pæresort fra gamle dage. |
Last updated 22.2.2004 |
|