Golden Delicious
(Malus x domestica)
|
||||||
Golden Delicious er et dominerende æble i erhvervsfrugtavl og i handelen. Ingen grønthandler eller supermarked mangler dette æble.
Men det er egentlig mere erhversmæssige hensyn end smagsmæssige kvalifikationer, der er skyld i denne dominans, for der er mange andre æblesorter, der har en rigere smag. Denne sort garanterer nemlig tidligt, sikkert og meget godt udbytte, og den egner sig godt til ekstrem tæt plantning i plantagerne. De er robuste overfor senfrost, og for kraftig frugtansats kan nemt udtyndes med kemiske midler. Hertil kommer, at æblet er meget nemt at lagre og transportere uden skader. Det bevarer sit pæne udseende og sin friske, søde smag, selv efter lang tids lagring og lang transport. For frugtavleren betyder disse egenskaber en ringe financiel risiko. Udfald, som kan risikeres i andre sorter, på grund af frost, skurv eller lagerskader, forekommer kun yderst sjældent hos "Golden Delicious".
Svag aroma ved forkert klima
For haveejeren er det mere interessant med et æbles aroma, såvel som den økologiske tilpasningsevne og modstandskraft. Set fra det synspunkt står "Golden Delicious" i et langt mindre gunstigt lys. Hvis æblerne overhovedet skal udvikle blot en anelse af deres fulde aroma, er der brug for en varm placering, helst et klima som det findes i lande, hvor man dyrker vin. Desuden er næringsrig og vandgennemtrængelig jordbund obligatorisk. På mindre gunstige voksesteder bliver æblesmagen sødlig og uden særlig aroma, og æblerne får ikke deres optimale C-vitaminindhold. Under mindre gunstige forhold kan dyrkning af æblet derfor ikke anbefales. Det kan være klogt at købe "Golden Delicious" i supermarkedet og dyrke et æble der passer bedre til de klimatiske betingelser.
Udtynding er nødvendig
Træet vokser middelkraftigt. Det fordrer en årlig vedligeholdelses beskæring, så dannelsen af de frugtbare langskud stimuleres. De fleste og mest værdifulde frugter dannes på korte skud på toårigt ved. Man kan dog, ligesom ved "Jonathan" og "James Grieve" også opdage blomster og frugter på etårige skud. På grund af den kraftige frugtsætning skal træet udtyndes i juni. Alle syge og væksthæmmede æbler fjernes. En god tommelfingerregel siger, at der mellem de enkelte æbler skal være en god håndsbredde, d.v.s. ca. 25 cm.
Sorten "Red Delicious" har overhovedet ikke noget at gøre med "Golden Delicious".
|
Robuste blomster
Træet er ikke særlig sart under blomstringen. Senfrost eller et forsinket forår giver færre skader end hos andre sorter. "Golden Delicious" er diploid og meget velegnet som pollenspreder for andre æblesorter. Nyere krydsninger som "Charden", "Jonagold", "Mutzu" eller "Maigold" nedstammer direkte fra "Golden Delicous" og kan ikke befrugtes af "Golden Delicous". Træet er også uforeneligt med "Boscoop" og "Holsteiner Cox".
Pasning og høst
Ud over plejebehovet må man også regne med en stor modtagelighed for sygdomme. Æbleskurv er det mest almindelige, og den angriber blomster, blade og frugter. I fugtig forårsvejr med varme temperaturer optræder skurven næsten med sikkerhed. Der er desuden ofte problemer med råd og virussygdomme.
"Golden Delicious" modner i slutningen af oktober, på varme steder dog 2-3 uger tidligere. Æblerne sidder ret godt fast og er gode at plukke. Ved lagring i en kølig kæder holder de sig til februar. Man skal dog regelmæssigt kontrollere om der er rådne frugter ellers kan det forekomme, at et enkelt rådent æble smitter alle de andre æbler.
Høsten på et godt voksested kan være overvældende stor, og giver avleren mange friske og saftige æbler.
|
Last updated 22.2.2004
|
|