Tyttebær
(Vaccinium vitis-idaea)
|
||||||
Det er vel ikke så usædvanligt at familien begiver sig ud i skoven om efteråret for at plukke tyttebær og brombær. Men oftest vælger man en lettere løsning og køber færdiglavet tyttebærsyltetøj i butikken. Derfor kan det være en god ide at dyrke tyttebær hjemme i haven.
Nyankommen i haven
Det er ikke langt tid siden, man begyndte at tænke på havetyttebær. Så sent som i halvfjerdserne startedes i Sverige, Finland og Tyskland de første forsøg i større omfang. Tyttebærplanten egner sig til mange af vores sommerhusgrunde.
Sur jord
Vildtvoksende tyttebær ses mest på hedeegnene i Jylland, forekommer også i det øvrige Europa. De vokser i hedemoser, skov og krat. De kan til og med også vokse i Alperne i en højde af 3000 meter. Overalt hvor jorden er næringsfattig og sur trives tyttebær. Ved dyrkning i haven bør de derfor plantes i en jord med en pH-værdi på mellem 5 og 6.
Plantning
Almindelig havejord skal forbedres omhygeligt inden tyttebærplanterne sættes i jorden. Det er bedst at lave et særligt planteområde, hvor jorden gennemgraves i 30 cm's dybde. Halvdelen af den opgravede jord blandes med sand og barkmuld, savspåner eller træaffald fra nåletræer (helst fra fyr). Naturligvis kan man også anvende tørv, hvilket man dog som regel bør undgå af hensyn til miljøet.
Den nye sort "Erntekrone" giver store, røde bær.
Ikke stående vand
Hvis jorden under plantningen viser sig at indeholde meget ler og ikke være porøs, bør man lægge et drænlag bestående af sand eller grus nederst. Dette er vigtigt da tyttebær er meget følsom overfor vandlidende jorde. Hvis rødderne står i vand opstår der hurtigt skader på planterne. Derimod tåler de godt tørke og kræver kun vand under længerevarende tørke. Anvend helst regnvand. Vand fra hanen bør afkalkes før vanding.
Let at formere
Tyttebær danner underjordiske udløbere, fra hvilke nye planter dannes. Sådanne udløbere med rødder kan skæres af og genplantes. Vil man have et større antal ungplanter, vælger man stiklingeformering. Stiklingerne skæres i slutningen af juni til slutningen af august og skal slå rødder i en blanding af tørv og sand. Følgende forår stikkes de om i enkelte potter og efter yderligere et år udplantes de på friland.
|
Nye sorter
En af de første sorter "Korall" , kom fra Holland og var en krydsning mellem lignende planter med kraftig vækst og store bær. I dag er der fremkommet rene, særligt rigtbærende sorter på markedet. "Erntedank" kan give bær to gange om året og "Erntekrone" har særligt store bær. "Erntesegen" har store, lyserøde bær på kraftige planter.
Dobbelt udbytte
Tyttebær blomstrer i maj-juni med klokkeformede blomster i tætte klaser. Udbyttet får man i august-september. Bærrene indeholder megen citronsyre og smager surt i rå tilstand. Anvendt som syltetøj, marmelade, gele, saft eller likør er de røde bær så meget mere delikate. Og hvem vil undvære tyttebærsyltetøjet til mors vildtretter?
Blomstringen starter i maj-juni.
|
Last updated 22.2.2004
|
|