Sødkirsebær
(Prunus avium)
|
|||||
Man kan skelne mellem forskellige sorter af kirsebær, ved at se nærmere på frugten. Sorter med fast kød, der modner sent, er spanske kirsebær. De tidligt modne, med løsere kød, er hjertekirsebær. Alle Sødkirsebær stammer fra fuglekirsebær, Prunus avium; der kommer fra Asien og Kaukasus og som vokser vildt hos os, især på Bornholm.
Gode robuste sorter
Det var romerne der tog kirsebærtræet med sig fra Middelhavslandene og op nordpå. Men de nutidige sorter er ikke så gamle. Fra og med 1500-tallet forædledes flere gode sorter. Under en sådan lang kulturperiode er der naturligvis udviklet utallige sorter, men de fleste vokser i begrænsede områder. Enkelte har imidlertid fået en stor udbredelse og kan dyrkes overalt. Til disse hører bl.a. "Van" , "Rivers Early" , "Merton Primier". "Annonay" er en tidlig sort med små, mørkerøde, næsten sorte bær. For øvrigt er kirsebær ikke altid røde. Farveskalaen strækker sig fra gult over orange til næsten rødsort.
En varm plads
Hvis kirsebærtræet skal trives bør jorden ikke være alt for tung, men derimod meget dyb. Bedst er varme voksesteder og i læ for vind. Kirsebærtræet bryder sig ikke om våd og tung jord. Hvis det er tilfældet visner skuddene og træet slås ihjel af gummiflåd. De første symptomer på dette er mindre frugtsætning.
|
Korrekt beskæring er vigtig
Kirsebærtræet kan, lige så lidt som andre frugttræer, producere ubegrænset mængde frugt. Et alt for busket træ giver mindre udbytte, end et træ med begrænset krone og korrekt beskåret grene. En mindre mængde frugt kan tyde på forkert eller ingen beskæring overhovedet. Gamle grene og kviste skal skæres af, ligesom alt for hurtigtvoksende sideskud. Selv topskuddet skal kortes af. Som regel beskæres kirsebær om foråret, men ved behov også om sommeren. De første år er det nok at binde sideskuddene ned, så de får tilstrækkelig lys. Særlig vigtig er kvaliteten af grundstammen, som den forædlede sort okuleres på. Til haven passer alle langtsomtvoksende sorter, som f.eks. den virusfrie klonstamme F12/1, der er relativ modstandsdygtig overfor bakterier og vira.
|
Last updated 22.2.2004 |
|