Sødkirsebær
(Prunus avium)

Retur til oversigt frb10  

Spanske kirsebær - søde fristelser

Kirsebærrene på den anden side af stakittet ser altid fristende røde ud.
Men naboerne synes næppe om ubudne gæster.
Bedste løsning på problemet: Plant et kirsebærtræ i din egen have.

Man kan skelne mellem forskellige sorter af kirsebær, ved at se nærmere på frugten. Sorter med fast kød, der modner sent, er spanske kirsebær. De tidligt modne, med løsere kød, er hjertekirsebær. Alle Sødkirsebær stammer fra fuglekirsebær, Prunus avium; der kommer fra Asien og Kaukasus og som vokser vildt hos os, især på Bornholm.


Fast frugtkød

I flere tusinde år er kirsebærtræet dyrket og forædlet. De mest aromatiske bær er spanske kirsebær, der har fast frugtkød. Det er den sort der er mest afholdt, da man spiser dem direkte fra træet. På den anden side set er bærrene meget sarte. Ved længere varende regnvejr revner de let og de angribes ofte af andre arter af kirsebærfluer.


Lys: Solrigt

Blomstring: Maj

Højde:Varierende

Jord: Veldrænet, dyb, humusrig

Gode robuste sorter

Det var romerne der tog kirsebærtræet med sig fra Middelhavslandene og op nordpå. Men de nutidige sorter er ikke så gamle. Fra og med 1500-tallet forædledes flere gode sorter.

Under en sådan lang kulturperiode er der naturligvis udviklet utallige sorter, men de fleste vokser i begrænsede områder. Enkelte har imidlertid fået en stor udbredelse og kan dyrkes overalt. Til disse hører bl.a. "Van" , "Rivers Early" , "Merton Primier". "Annonay" er en tidlig sort med små, mørkerøde, næsten sorte bær.

For øvrigt er kirsebær ikke altid røde. Farveskalaen strækker sig fra gult over orange til næsten rødsort.


PLANTEDOKTOREN

Plantet på et forkert sted og ved vedvarende regn rammes træet ofte af gummiflåd, "revnesyge" eller andre sygdomme. Selv kirsebærfluen, kirsebærbladlusen og kirsebærmøllet kan forårsage store skader. Andre fjender er fuglene. Stærene elsker bærrene.

 

frb104

Fuglekirsebærtræet blomstrer. Det er stammoderen til alle sødkirsebær.

 

En varm plads

Hvis kirsebærtræet skal trives bør jorden ikke være alt for tung, men derimod meget dyb. Bedst er varme voksesteder og i læ for vind. Kirsebærtræet bryder sig ikke om våd og tung jord. Hvis det er tilfældet visner skuddene og træet slås ihjel af gummiflåd. De første symptomer på dette er mindre frugtsætning.

 

Gule kirsebær. Der findes også næsten helt sort frugt.

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Solrigt og varmt hvis træet skal give rigelig frugt. Bør ikke stå i skygge af andre træer. En sydlig plads er et egnet voksested.

jord -
Jord

Kirsebærtræet trives på gennemtrængelig og dyb jord. Den må ikke være konstant våd. Jo mere humusrig, jo bedre.

pasning -
Pasning

Kronen beskæres om foråret, så lyset kan nå frugterne og give en bedre kvalitet.

frb102

Sådan plantes et frugttræ. Den kraftige pæl/stok sættes i jorden inden træet plantes.Korrekt beskæring er vigtig

Kirsebærtræet kan, lige så lidt som andre frugttræer, producere ubegrænset mængde frugt. Et alt for busket træ giver mindre udbytte, end et træ med begrænset krone og korrekt beskåret grene.

En mindre mængde frugt kan tyde på forkert eller ingen beskæring overhovedet. Gamle grene og kviste skal skæres af, ligesom alt for hurtigtvoksende sideskud. Selv topskuddet skal kortes af.

Som regel beskæres kirsebær om foråret, men ved behov også om sommeren. De første år er det nok at binde sideskuddene ned, så de får tilstrækkelig lys. Særlig vigtig er kvaliteten af grundstammen, som den forædlede sort okuleres på.

Til haven passer alle langtsomtvoksende sorter, som f.eks. den virusfrie klonstamme F12/1, der er relativ modstandsdygtig overfor bakterier og vira.

TIPS

Plant ikke et enkelt træ

For at kirsebærtræet kan bære rigeligt med frugt, skal bierne kunne hente blomsterstøv fra andre kirsebærtræer. Man hjælper naturen ved at plante to eller flere træer i nærheden af hinanden, så kan vinden ogsa sørge for en del af bestøvningen. "Kunstig" befrugtning gøres ved at hente en blomstrende gren fra et andet træ, sætte grenen i en spand med vand og hænge spanden op i det træ, der skal bestøves.

frb103

Mang kirsebærsorter er dejlig røde.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter

Forår

Marts: Beskær på frostfrie dage
Maj: Blomsterne befrugtes af insekter. Sen frost kan hæmme frugtsætningen. Træet giver mindre udbytte ved et alt for vådt, koldt eller tørt forår.

Sommer

Juni: Umoden frugt falder ned. Tidlige sorter modnes.
Juli - begyndelsen af august: Frugten modnes. Beskyt mod fugle.
August: Ældre træer behøver en anden beskæring.

Efterår

Oktober: Bedste plantetidspunkt
November: Læg mærke til eventuelle sygdomme. Barksår behandles med voks.

Vinter

Februar: Forebyggende mod skader, som kan opstå under temperatursvingninger, er at stryge træstammen med læsket kalk.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 22.2.2004
Kommentarer?