Jordbær
(Fragaria x ananassa)

Retur til oversigt frb01  

Jordbær - en gudespise

Den uforglemmelige smag og aroma ved jordbær i kombination med den ringe plads, de tager, gør dem til de mest populære bær i haven. Et utal af sorter gør det muligt at høste både tidligt og sent.

Det er først siden det 16. århundrede, vi har plantet jordbær i haven. Jordbær hører egentlig til rosenplanterne, og det botaniske navn stammer fra det latinske ord fragantia, der betyder vellugt. Det hentyder uden tvivl til den friske duft, der strømmer fra de modne bær. Det danske navn jordbær hentyder til, at bærrene kommer næsten helt nede ved jorden.

VÆrd at vide

Jordbær som plantes i krukker og fade kan se meget dekorative ud med deres dejlige frugter og blomster. Også som bunddækkere er jordbærplanterne gode. Her har de en dobbelt opgave, de glæder både øjne og gane.

Det rene slik

Månedsjordbær er i sin urform meget nær ved de skovjordbær, vi af og til kan finde i skovene. De små røde eller gule bær er overordentlig velsmagende og indeholder mere C-vitamin end citroner. De blomstrer og sætter frugter fra forsommer til sent efterår. De danner små udløbere og kan desuden sås fra frø. Fra januar til april kan man plante dem i potter og dyrke dem indendørs, så de er kraftige nok til at plante ud om foråret.

 

Lys: Solrig plads
Højde: 15 - 25 cm.
Jord: Fugtig, let sur jord
 

Slægtninge fra Amerika

De moderne have-jordbærsorter stammer fra to amerikanske vildformer. Krydsninger af disse to arter bragte i løbet af to et halvt århundrede et betydeligt antal sorter frem. Hos de storfrugtede kultursorter er der to grupper. Den første gruppe danner de sorter, der kun bærer frugt en gang om året: det er dem vi normalt høster fra i juni og juli. Til disse sorter hører bl.a. de højt elskede "Senga"-sorter, f.eks. "Senga Sengana" og "Senga Litessa" der begge er meget alsidige bær med meget smagfulde frugter, der kan anvendes på mange måder i husholdningen. Den anden gruppe omfatter de flere gange bærende (remonterende) sorter der kan bære to gange nemlig tidlig sommer og i det tidlige efterår. De bærer til hen mod oktober og kan også danne bær i sommerperioden mellem de to egentlige høstperioer. Til dem hører klatre jordbær der kan være meget smukke i espalier.

Remonterende sorter, der er ganske velkendte så nær på som Tyskland, er f.eks.. "Macherauch's Dauerernte" og "Hummigento". De er også værd at prøve her.

Rigtig forberedelse

Det er ganske nemt at anlægge et jordbærbed. Det vigtigste er, at man til den første jordbærbeplantning skaffer sig gode sunde sygdomsfri sorter fra en planteskole. Så kan man nemlig være sikker på, at planterne er rene sorter, der stammer fra virus-fri moderplanter. Plantetid for de engangs-bærende sorter er juli/ august, for de sorter der bærer flere gange er det september.

Jordbær trives bedst i fugtig, let sur jordbund, der er rig på organisk materiale. Det betaler sig at forberede jorden godt, et par måneder før man anlægger det nye jordbærbed. Anvend rigelig kompost og naturgødning og arbejd det godt ned i de øverste 20 cm af jorden. Horn og benmel er også noget jordbær kan lide. Ved tung og måske for fugtig jord kan man anlægge sit jordbærbed som et højbed.

På det tidspunkt, hvor man planter, skal jorden være fugtig og humusrig. Det er også vigtigt, at alt ukrudt er fjernet omhyggeligt. Jordbær plantes i en afstand på 30-45 cm, mens der skal være 60 cm mellem selve rækkerne. Det gør pasningen af planterne lettere og åbner også mulighed for en eventuel mellem-kultur. I hvert plantehul fylder man lidt kompost og sætter planten ned, så hjerteknoppen er i højde med jordoverfladen og lige titter op. For at styrke tilvæksten skal man fjerne blomsterne og vande tilstrækkeligt.

frb012

Aromatiske skovjordbær.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrig og beskyttet, evt. i højbed

jord -

Jord

Fugtig, let sur jord med rigeligt organisk materiale.

pasning -

Pasning

Afdæk jorden. Efter høst fjernes dækket, og der gødes organisk.

frb013

De storfrugtede "Senga" - sorter hører til de bedste.

 

tips

Særligt rigtbærende planter er gode til formermg. Fra hver moderplante kan man tage op til 6 aflæggere. Når udløberne har dannet rødder nok, kan de kappes fra ranken til moderplanten, graves op og plantes i et nyt jordbærbed.

Beskyttende dække

Det er ret vigtigt at dække jorden i jordbærbedet. Et jorddække danner beskyttelse mod udtørring, mildner temperaturforskelle og leverer samtidig næringsstoffer. Halvt komposterede blade, naturgødning, græsafklip, gran- og fyrrenåle samt halm er fortrinlig jorddække for jordbærrene. De organiske materialer bevirker en forbedring af jordstrukturen, og har også den glædelige virkning at ukrudtet holder sig væk.

Når man udtynder bærrene i den første vækstperiode, bærer planten meget rigeligere på 2. og 3. år. Under udviklingen af bærrene skal man også passe på, at planterne ikke lider under tørke.

Efter høsten er det klogt at skære bladene af ældre planter og fjerne alle overflødige udløbere. Det forhindrer, at sygdomme og skadedyr kan brede sig. Snart har planterne igen dannet nyt løv. 3 til 4 uger efter sidste høst gøder man planterne rigeligt. Kompost og organisk gødning i en rig blanding er fortræffeligt til jordbær og styrker blomsterdannelsen næste år.

Jordbærplanterne bærer normalt rigt 2-3 år og ofte længere. Husk i ordentlig tid at forberede et nyt bed.

frb014

Strå og halm er godt til afdækning mellem jordplanterne.

Plantedoktoren

Jordbær er desværre også elsket af skadedyr. Mod spindemider, jordbærmider og snudebiller hjælper en mellemkultur af hvidløg (evt. hvidløgsspirer) porrer og løg. (Plantet i rækkerne mellem jordbærrene). Mod gråskimmel og meldug hjælper det at afdække jorden så planterne holdes tørre.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Månedsjordbær kan drives under glas eller inde og udplantes, så snart der ikke er nogen frostfare. Afdækning af jorden er vigtig for de små planter, fordi den holder på fugten. Når der vandes, skal planterne ikke oversprøjtes.

Sommer

Juni: De tidlige sorter be­gyn­der at bære. Dæk jorden omkring planterne med rent plan­te­ma­te­ria­le.
Juli: Nu kan man tage udløbere fra rigtbærende moderplanter. Plant udløberne for sig selv i et nyt bed.

Efterår

August: Remonterende sorter kan nu bære igen. Månedsjordbær har bær fra juni til sent på sommeren. Efter høsten snittes bladene af, og der gives organisk gødning.

Vinter

Med et beskyttende dæklag går jordbærrene sikkert ind i vinterperioden. Man kan f.eks. bruge græsafklip eller grøntgødning, som har fået lov at ligge, siden det blev klippet af.
Januar: Nu kan man så månedsjordbær.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004