Cox Orange
(Malus x domestica)
|
||||||
ox Orange opdagedes i England i år 1830. End ikke i vore dage er det lykkedes at overgå æblets fint krydrede aroma, der minder om kanel. Træet opstod fra et frø af "Ribston Pepping", og man antager at faderen var "Blendheim Orange".
En smag der mangler dens lige
Endnu i vore dage anses "Cox Orange" for at være selve begrebet af den ædleste af alle æblearomaer. Ingen nyere sorter kommer i nærheden af den fine, højaromatiske syre, det søde krydderi og den velafbalancerede smagsharmoni. De grøngule frugter med deres typiske orange- til mørkerøde solsider modner fra midten af september. Skallen er tør og oversået med små stjerner, der omkring stilken danner en plet, der er typisk for sorten. Lige så høj som frugternes kvalitet er, lige så høje er kravene til dette træ med middelstærk vækst og lille krone. "Cox Orange" er meget følsom overfor vinterkulden og de sene frostnætter. Træet kræver megen varme og fugtighed, og kan derfor kun plantes på de mest gunstige voksesteder. Jorden skal være af god beskaffenhed, for at den typiske smag hos frugterne, skal kunne udvikles. På kolde steder og mindre god jord opstår der straks problemer, dårlig tilvækst, mindre god frugtdannelse og svag aroma.
Jævn næringstilførsel
Træet skal have en dyb og næringsrig jord med stor andel af humus og ler. Kun på jorde af denne type får træet tilstrækkeligt med fugtighed og luft så det kan trives. På tørre sandjorde eller på alt for fugtige og tunge jorde trives "Cox Orange" overhovedet ikke. Også næringstilførslen er vigtig. Fremfor alt kræves en jævn tilførsel af makro- og mikronæringsstoffer. Disse krav opfyldes af jorde med et naturligt højt indhold af næringsstoffer og gennem en omhyggelig og regelmæssig tilførsel af gødning.
Busket træ med lille krone
De svagtvoksende grundstammer (M 9, M 26, MM 106) på hvilke "Cox Orange" normalt forædles, resulterer i lavtstammede træer med et overfladisk rodsystem. Dette nødvendiggør et stort jordareal under træet, der dækkes med halm eller barkmuld. Vokser græs og andre planter frem under træet, vil det aldrig kunne trives rigtigt.
Om efteråret gødes hele jordarealet under træet med staldgødning. Efter behov kan man supplere med kalibetonat-mineralgødning. Husk at store kvælstofmængder ganske vist fremmer skuddannelsen, men til gengæld skader blomsterdannelsen.
Som regel forædles "Cox Orange" på svagtvoksende grundstammer.
|
At fremme blomsterdannelsen
I det hele taget er det ikke let at stimulere "Cox Orange" til en tilfredsstillende frugtdannelse. Den ekstreme skuddannelse om sommeren, medfører et overskud af nydannede grene og formindsket antal blomsterknopper. Følgen bliver lille udbytte og høj alternans, dvs. en regelmæssig udeblivende frugtdannelse.
Sommerbeskæring
Dette problem kan løses ved en supplerende sommerbeskæring i starten af juli. Fjern alle nydannede og overflødige skud, der alligevel skulle fjernes ved den kommende vinterbeskæring.
Ved den tidlige fjernelse af skudtilvæksten, som er anbefalelsesværdig for andre sorter, men en nødvendighed for "Cox Orange", bruges livskraften helt tildannelsen af frugtknopper, Hvis man derimod lader de unge skud blive siddende, så stjæler de så meget kraft fra træet, at den normale svage blomsterdannelse bliver endnu svagere. Det meste arbejde udføres altså om sommeren. Ved vinterbeskæringen er det kun kronens form, der reguleres.
Da træet ikke bliver så højt, kan det også dyrkes i den lille have.
|
Last updated 22.2.2004
|
|